Списание за театър по време на чума за културата

Първият брой на „Blogът за театър“

Неотдавна излезе първи брой на сп. „Blogът за театър“, създадено с гол ентусиазъм от театралната критичка Гергана Пирозова и издавано с помощта на музикалния магазин „Дюкян меломан“.
„Скъпи приятели и колеги, след като пространствата за критично отразяване на култура бяха систематично унищожавани в последните няколко години, а пишещите и писането за театър, кино, литература, изобщо за култура, бяха напълно маргинализирани, реших, че е дошло времето за радикален отговор. В този културен вакуум успях да издам собствено театрално списание, в което ще публикувам мои, както и чужди рецензии, анализи, пиеси и критика за театър. Обещавам, че няма да се поддам на изкушението на „развлекателния бизнес“ и ще се старая да поддържам стремежа си към познавателното, критичното и честното писане“, казва Пирозова в блога си, представяйки новото списание.
То, разбира се, се разпространява в ограничен кръг театрали и може да се купи в няколко книжарници в София за 4 лв. (виж тук къде).

„Blogът за Театър” е месечно книжно продължение на театралния блог „Блогът на Гергана Пирозова”. Идеята на авторката е, че в последните години критиката е подменена с пиар..
„Големият интерес към критичните текстове, анализи, рецензии и интервюта, които публикувам, ме окуражиха да вярвам, че интересът към критичното писане е жив+, казва тя в блога си – Свидетели сме на почти пълното елиминиране на пространството за култура и особено за професионалното й отразяване  в т.нар. „стари медии”, на подмяната на критичността с откровен пиар. Ще напомня, че в изкуството, критикът е единственият независим ресурс на информация. Останалото е реклама, която има за цел да поддържа в нас „неудържим оптимизъм”… Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокорегираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.“

Първи брой на „Blogът за Театър” съдържа театрални рецензии за събития от сезона, обзорни статии и анализи, една неиздавана пиеса от 2010 г. „Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка” от Светозар Георгиев, поставена на сцената на ТР Сфумато с режисьор Ида Даниел.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.