Случаят Навални или защо е нужен законът „Магнитски“

Алексей Навални и неговият сайт РосПил

В Русия на Владимир Путин връзката между богатство и власт е по-силна от всякога, доминирана от приятели и приближени на президента, които оглавяват важни компании и министерства. Корупцията – бич за Русия още от царско време, и до ден днешен остава широко разпространена. Освен всичко друго според изготвяния от организацията Трансперънси интернешънъл „Индекс за възприятие на корупцията“ Русия заема 143-то от 182 места, наравно с Нигерия и Уганда.

Ето защо Алексей Навални е важен. Тридесет и шест годишният блогър и адвокат преди пет години започна да разобличава корупцията по високите етажи на властта. Той направи разследване на мистериозни финансови сделки, при които от държавни компании са изчезнали стотици милиони долари и разгласи резултатите пред обществото.

По-късно Навални създаде интернет страница, на която хората да публикуват примери за корупция. Той е автор на фразата „партия на мошеници и крадци“, отнасяща се за управляващата партия на Путин „Единна Русия“. Блогърът пое водеща роля като опозиционен лидер, когато избухнаха протестите в Москва заради фалшифицираните парламентарни избори.

Ясно е защо харизматичният Навални, който е непримирим националист, представлява политическа заплаха за управляващите. Антикорупционната му кампания успя да създаде поне някакво доверие в страна, в която то е рядкост. Той отказа да замълчи под натиска на властите.

Тази седмица системата отвърна на удара. Навални беше обвинен в злоупотреба и присвояване на средства „в особено големи размери” – престъпление, за което е предвидено наказание до 10 години лишаване от свобода. Обвиненията се основават на старо разследване, прекратено преди три години, без да му бъдат повдигани обвинения, в друг район на Русия. Навални отхвърля тези обвинения. Изглежда те са изфабрикувани като ответна мярка заради антикорупционната дейност и ролята му в опозицията.

Най-новият от опитите за потушаване на несъгласието в Русия отново показва, че Конгресът трябва да приеме законопроекта „Магнитски“ като част от необходимото либерализиране на търговията с Русия. Законопроектът носи името на друг борец срещу корупцията, Сергей Магнитски, който разкри схема за незаконно присвояване на 230 милиона долара от служители на руските данъчни служби и вътрешното министерство. След това той беше хвърлен в затвора от същите служители и беше подложен на тормоз, който доведе до смъртта му. Законът ще санкционира руски представители, отговорни за нарушения на човешките права.

Правителството на Обама не е въодушевено от този законопроект, който чака да бъде обсъден от депутатите. Надяваме се Конгресът да го одобри заедно с търговското законодателство, от което ще се облагодетелстват преди всичко американските компании, тъй като то ще им осигури равнопоставеност с конкуренцията, когато този месец Русия се присъедини към Световната търговска организация. САЩ не могат сами да променят Русия, но този закон ще покаже, че корупцията и авторитаризмът имат последствия и извън границите на Русия.

Колкото до Навални – лидер, по-загрижен за благоденствието на народа си, отколкото за богатството на своите приятели – той трябва да бъде награден с медал, а не хвърлен в затвора.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.