Бразилия – исторически процес за корупция

Имиджът на Лула е залог в съдебния процес срещу корупцията в управляващата Партия на трудещите се

Франс прес

Лула да Силва с Барак Обама. Снимка: Белия дом

Историческият процес, който започва в Бразилия срещу предполагаема корупционна схема, наложена в Конгреса от Партията на трудещите се ПТ, подновява дебата за най-проблемния епизод от президентството на Хосе Инасиу Лула да Силва, чийто имидж може да пострада при евентуални разкрития.

Шейсет и шест годишният Лула да Силва, който бе удостоен с 12 международни награди и беше обявен 12 пъти за доктор хонорис кауза от университети в целия свят, след като напусна президентския пост през 2010 г., не е сред 38-те обвиняеми, но някои от най-близките му сътрудници са сред тях.

Откакто избухна скандалът през 2005 г., през първия мандат на Лула да Силва 2003-2006 г. във връзка със суми, които ПТ изплащаше на депутати, за да си осигури тяхната подкрепа, Лула да Силва винаги е отричал да е бил в течение на каквото и да е било и заяви, че е бил предаден от близките си. После се извини на народа.

Но въпреки това адвокатът и бивш депутат Роберту Джеферсън от центристката Бразилска работническа партия, също обвиняван след като разкри скандалната афера, посочва, че ще попита на процеса защо бившият президент не е на скамейката на подсъдимите.

„Да говориш е едно, да представиш доказателства е друго“, казва в защита на Лула да Силва политическият анализатор Сезар Александер Кавральо.

„Лула се превърна в митична фигура. Той е приказката за Пепеляшка в бразилската политика, работникът, който стана президент на голяма страна и това няма да се промени. Той трябва да е пряко свързан с изплащането на сумите, трябва да има доказателства, документи, че той е организирал корупционната схема“, настоява политологът Андре Перейра.

Лула да Силва оцеля от скандала, но загуби най-близките си сътрудници – началника на кабинета му и стар политически другар Жозе Дирсеу, който днес е един от основните обвиняеми. Преизбран през 2006 г., година след разобличаването на корупционната схема, Лула да Силва предаде властта през 2010 г. на приемничката си Дилма Русеф, също член на ПТ.

През 2009 г. американският президент Барак Обама нарече Лула да Силва най-популярният политик на планетата. На 31 декември 2010 г. Лула официално напусна властта след два четиригодишни мандата с 80-процентно одобрение.

„Въпросът е дали Лула е все така защитен, дали все още се ползва от така наречения „тефлонов ефект“ сега, когато вече не е на власт. Да, има риск за имиджа му и за неговата лидерска роля, както и за митичния му образ, но човек все още не може да каже до каква степен и всичко ще зависи от това кой ще бъде осъден по този процес“, казва Перейра.

Процесът във Върховния съд ще продължи най-малко месец в момент, когато Бразилия е в разгара на кампанията за изборите за местни органи на властта, прелюдия към президентските избори през 2014 г.

Малко вероятно е резултатът от процеса да се отрази на Дилма Русеф, която се радва на 77-процентна популярност и не е близка с нито един от обвиняемите. Още повече, че откакто встъпи в длъжност, тя проявява нулева толерантност към своите министри, заподозрени в корупция и освободи от постовете им седмина, въпреки че нито един засега не е изправен пред съда.

„Дилма наложи стил, различен от този на Лула. Тя не допуска министрите й да стоят на постовете си месеци наред, когато срещу тях валят обвинения в пресата. Щом има разобличение, храс! и тя изхвърля министъра“, казва Перейра. Той все пак подчертава, че Лула остава главният политически съветник на президентката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.