Лондон и Олимпиадата – град с две лица

 Асошиейтед прес  

В момента в Лондон е едновременно чудесно и ужасно. Олимпиадата превърна Лондон в град с две лица – магазини,  хотели, театри и ресторанти в централната част страдат от отлив  на туристи, докато на няколко километра на изток се стичат тълпи  за игрите.

Огромният търговски център „Уестфийлд Стратфорд сити“,  намиращ се точно до Олимпийския парк, е препълнен с хора, дошли  за игрите или просто за да усетят олимпийската треска. Весели  лондончани доброволци, облечени в розово-лилави дрехи използват  мегафони, за да напътстват тълпите в най-големия мол в Европа.

Но на другия край на града, в Уест Енд – основният търговски  и увеселителен район на британската столица – цари зловеща  тишина. Има доста свободни маси в градините на ресторантите,  няма нужда да се провираш през тълпи от хора по тротоарите, а  персоналът в магазините е необичайно учтив.

„Това е фиаско“, каза Питър Форест, уличен артист в „Ковънт  гардън“ – район с магазини, пъбове и ресторанти около площад,  който обикновено гъмжи от туристи. Форест, който се подготвя за следващата си роля, каза, че  „това са двете най-лоши седмици, които бизнесът някога е имал“.

Доста представители на бизнеса обвиняват кмета на Лондон  Борис Джонсън, както и организаторите на олимпиадата и  транспорта за нея, задето са „прогонили“ хората от центъра на  британската столица.

Очаквайки огромно натоварване на транспортната мрежа на  града заради прогнозираните един милион допълнителни пътници  всеки ден, те предупреждаваха лондончани месеци наред  предварително да си правят планове, да търсят алтернативни  маршрути или да работят от вкъщи.

Посланието имаше ефект – но прекален, казват шефове в  туристическия бранш. Том Дженкинс, изпълнителен директор на Европейската  асоциация на туроператорите, заяви, че обикновено през август  Лондон посреща ежедневно по 300 000 посетители от чужбина и 800  000 от страната. „На тези хора бе казано директно да не идват и те така и  направиха“, каза той.

На „Лестър скуеър“, който обикновено е толкова претъпкан с  туристи, че местните го избягват, няколко семейства в сряда  седяха и си правеха пикник в градски условия, докато продавачите  в будките за продажба на билети за театър се опитваха да  спечелят потенциални клиенти от малкото минувачи. Доброволците  за олимпиадата, чиято задача е да упътват хората, нямаха кой  знае колко много работа.

Американска колежанка от Топека, щата Канзас, която е на  лятно пътешествие из Европа, беше изненадана от скуката в  Лондон.  „Мислехме, че ще е лудница, че ще има хора навсякъде, пълни  клубове и страхотна атмосфера като в други градове, в които сме  били в Европа“, каза Джени Логан, минавайки покрай парламента.  „Но засега нощният живот е доста скучен, искахме да видим  малките ресторантчета в старите тесни улички, ала те са  абсолютно празни. Какво става?“

Скучна е атмосферата във всички големи туристически  забележителности на Лондон. От Лондонската зоологическа градина  казаха, че миналата седмица са имали 40 процента по-малко  посетители в сравнение със същия период година по-рано. От  Природо-историческия музей заявиха, че галериите му са празни.

Театралният режисьор Ника Бърнс каза за в. „Ивнинг  стандард“, че постановките й „страдат“. „За моите шест театъра изминалата седмица беше най-лошата за  тази година“, каза тя. „Смятам, че олимпиадата е нещо страхотно  – но имам чувството, че съм „центъра на мишената в състезание  по стрелба с лък“.

Дори има и признаци, че хората си отлагат сватбите за след  игрите. Кристофър Удуърд, директор на лондонския музей „Гардън“,  каза, че има рязък спад в броя на резервациите за сватбени  церемонии по време на олимпийските и параолимпийските игри. Това  се отнася за периода от 27 юли до 9 септември. „Никой не се жени в Лондон през август“, каза той.

Ефектът на „призрачния град“ още повече разгневява  представителите на различните бизнеси, защото прогнозираният  транспортен хаос не се състоя. От оператора на метрото „Транспорт за Лондон“ казват, че  броят на пътниците се е повишил със скромните 7,5 процента.

Според организаторите на олимпиадата трафикът е по-слаб от  обикновено, а голяма част от скандалните „олимпийски ленти“,  запазени единствено за официалния олимпийски трафик, могат да  бъдат използвани отново от всички. Този спад не се ограничава  само с Уест Енд.

Намиращият се в югоизточен Лондон квартал  Гринуич, където ще се проведат конните състезания от  олимпиадата, обикновено привлича тълпи от туристи с прекрасния  парк край реката и с исторически забележителности като Кралската  обсерватория и клипера „Къти Сарк“.

Питър Влахос, специалист по маркетинг от университета  „Гринуич“, изследва ефекта от игрите върху местния бизнес.  „Отговорът е еднозанчен: катастрофа“, каза той. „23 000 души сутрин минават  покрай местните магазини  на  път за олимпийските обекти, а в края на деня същите тези 23 000  души се връщат обратно към хотелите си“, каза той.  „Олимпиадата беше представяна на бизнес средите като шанс за  големи печалби, но това не се оказа така“.

Правителството настоява, че положението не е толкова  страшно, колкото бизнесът го изкарва. На заседаващия ежедневно Правителствен комитет за  домакинството на олипиадата – в него влизат министри,  представители на игрите и на транспортните власти – е било  казано, че има признаци за по-голяма натовареност в Лондон от  обикновено, въпреки че „се наблюдавала по-голяма концентрация на  хора в източната, отколкото в западната част на града“. „Важно е да се погледне цялостната картина – игрите са  глобална реклама на Лондон, ползата от която ще се усеща за  години напред“, заяви правителството.

Кметът Джонсън защитава игрите също толкова упорито,  настоявайки, че „хиляди хора пристигат в Лондон, има работа за  хотелите, олимпийските обекти привличат огромен брой  посетители“. „Тези игри са шанс, който идва само веднъж, уникална  възможност да покажем Лондон на света“, каза Джонсън. Ако светът дойде обаче. Но за лондончани има и предимства.

„Малко по-спокойно е“, каза учителката Соня Маккълоу,  застанала на необичайно малка опашка пред будка на „Лестър  скуеър“, за да си купи билет за театрална постановка на половин  цена. „Това е прекрасно.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.