България била абсолютен лидер в образованието. Ама не й признават дипломите…

Според министър Игнатов образованието в България е на много високо ниво, имайки предвид кризата, завладяла света. България се превърна в абсолютен лидер в образованието, каза той по националната телевизия.

Само че поводът беше смешен – Турция отказва да признава български дипломи, защото е засипана с фалшиви документи. От медицинския университет намират, че това е опит да турската държава да ограничи броя на студентите у нас. Да, бе, завидяла Турция…

Що не се погледнат и Игнатов, и Медицинския университет в огледалото? Да добият малко представа за себе си.
В Медицинския завършват с рушвети и подкупи за преподаватели стотици  гърци и турци, които после отиват да морят хората си в родните си страни. В Гърция българските лекарски дипломи също се гледат със съмнения. Грък, завършил в България медицина, по-добре да не те лекува. В Медицинския се знае кои преподаватели колко пари взимат за изпит, най-тежките стигат до 5-10 хил. лева.
Може би това има предвид министър Игнатов, че България е абсолютен лидер в образованието – няма толкова скъп изпит никъде по света.

Да, лидери сме. По света учат над 80 000 български студенти. Който завърши езикова гимназия, веднага заминава. Българските езикови гимназии са се превърнали в инкубатор за емигранти. В това има нещо лидерско, наистина.
Но причините не са в качеството на образованието. Просто страната е такава, че младите искат да я напуснат. И езиковите гимназии са стъпало към Запада. И каквито и да им пеят песни „Оставам тук” и да им приказват сладки приказки, те отиват там. Просто избират по-културна среда, с прилично, а не обидно заплащане, с уважение, а не унижения.

Същия ден, когато министърът се похвали какъв лидер е, Комисията по дискриминацията обяви, че учебниците са калпави, неразбираеми и дискриминират учениците, задачите не отговарят на възрастовото и интелектуалното развитие на децата. Абстрактността и неприложимостта на изучавания материал също са форма на дискриминация. И училищната среда била дискриминираща, и т. н.

И на това отгоре министърът се репчи как сме лидер в образованието.
Сигурно сме лидер. То под управлението на ГЕРБ и продължителността на живота на българина стана по-висока, както каза премиерът…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.