Владимир Путин ухажва европейците с нов газопровод

Газопровод до украинското село Боярка. С проекта за нов газопровод на стойност 10 милиарда евро Владимир Путин преследва политически, а не икономически цели. Снимка: Ройтерс

В съвместна статия на британския и московския кореспондент на в. „Файненшъл таймс“ британското икономическо издание отбелязва, че на срещата на 10-те балкански лидери в Загреб руският президент Владимир Путин е направил всичко, което е по силите му, за да убеди европейските политици, че проектът за газопровода „Южен поток“ отговаря на интересите на европейските потребители. Той ще струва 10 милиарда евро и ще бъде изграден от руския газов гигант „Газпром“ и италианската енергийна компания ЕНИ.

На срещата в Загреб Путин обаче не беше така словоохотлив по въпроса как Русия ще извлече облага от амбициозния и скъп план за изграждането на газопровода. Ясно е обаче, че Кремъл се надява по-скоро на политически, а не толкова на икономически дивиденти, коментира изданието.

„Южен поток“ ще преминава по трасе от 3200 км от Южна Русия, под Черно море до България. Оттам може да поеме по едно от двете направления, или по двете едновременно – през Гърция и Адриатическо море до Южна Италия и/или през Балканите до Северна Италия.

Всички тези държави можеха да бъдат снабдени с газ по по-евтин начин, ако бяха удължени съществуващите газопроводи. Например „Син поток“ под Черно море от Русия до Турция или пък старият магистрален газопровод „Союз“ през Украйна, който си остава най-големият между Изтока и Запада, коментира изданието и цитира експерти в областта на доставките на газ. Въпреки това „Газпром“ иска да разчита по-малко на източноевропейските държави като на транзитни страни, през които да доставя газ за пазарите в ЕС.

Проектът „Южен поток“ последва предизвикалия спорове проект „Северен поток“, който трябва да свърже Русия с Германия през Балтийско море, като заобиколи балтийските държави и Полша. „Южен поток“ ще позволи на Русия да доставя газ на Югоизточна Европа, без да използва украински газопровод или да зависи от Турция, за да създаде нови пътища, които да бъдат свързани със „Син поток“, коментират авторите. Полша посрещна враждебно проекта „Северен поток“, защото там се боят, че той ще отклони газ от полските транзитни газопроводи.

При изграждането на “Южен поток” Русия едва ли ще има подобни проблеми в Югоизточна Европа. Москва е традиционен съюзник на православните държави Сърбия, България и Гърция. Освен това целият регион получава доставките си на газ през Украйна, но вероятно ще се почувства по-сигурен, ако има и втори път на доставки, нищо че те пак идват от Русия, коментира изданието.

„Южен поток“ ще помогне на руснаците да повишат икономическото си влияние в Югоизточна Европа, където руските компании се проявяват като големи инвеститори. Като пример авторите дават проекта за изграждането на руско-българско-гръцкия петролопровод Бургас – Александруполис на стойност 1 милиард евро.

(по БТА със съкращения)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.