Робот кацна на МарсМарсоходът на НАСА „Кюриосити“ (Curiosity – любопитство, англ. ез.) кацна успешно на Червената планета! Това се смята за най-трудната мисия до Марс в историята на човечеството

„Приземяване – потвърдено“, заяви служител от контролната станция. „На Марс сме!“, възкликна той.
Апаратът кацна в дълбок кратер, намиращ се в близост до екватора на планетата около 5:30 ч. по Гринуич (8:30 българско време) в понеделник.
Шестколесният робот на програмата, чиято цена възлезе на 2,5 млрд. долара, носи на борда си сложна система за анализиране на марсианските скали и почва. Това е най-сложната научна мисия с робот в историята на света.
Той ще търси признаци на живот на Марс
Сигналът, потвърдил, че „Кюриосити“ е в безопасност на повърхността, бе изпратен до Земята от сателита „Одисей“, който обикаля в орбитата на Марс.
След като успехът на мисията бе потвърден, екипът на НАСА (NASA.gov) стана на крака и започна бурно да аплодира постижението. Сред учените в агенцията имаше възрастни мъже, които не можеха да скрият сълзите си.
Секунди по-късно устройството започна да изпраща изображения от повърхността на Марс.
Успешното приземяване на „Кюриосити“ – най-сложният подвижен апарат в историята на човечеството, приземил се на друга планета, е безпрецедентен подвиг, който ще бъде повод за национална гордост в бъдеще, заяви в комюнике президентът на САЩ Барак Обама.

В НАСА се радват като малки деца при кацането

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.