Риана – сензация на световната музикална сцена

Риана на филмовите награди на MTV. Снимка: Ройтерс

Възможно ли e само на 19 години да имаш зад гърба си 3 суперуспешни албума? Възможно ли е да тръгнеш отникъде и за 2 години да се превърнеш в една от най-големите звезди на световната музикална сцена. Оказва се, че да. Но, ако се казваш Риана и притежаваш глас, сравняван с този на Джанет Джексън, Алиша Кийс и Бионсе.

През последните седмици парчето на Риана “Umbrella” (“Чадър”) от последния й албум “Good Girl Gone Bad” (“Доброто момиче стана лошо”) звучи по всички радиостанции и музикални канали (виж по-долу клипа на песента). Миналата година същото беше и с песента й “Unfaithful” (“Невярна”). В продължение на няколко месеца тя беше тотален хит и нямаше човек, който да не може да запее поне припева. “Umbrella” в момента оглавява почти всички музикални класации по света и вече постави рекорд за най-сваляно от Интернет парче. “Новият ми албум е израз на всичко, което съм постигнала в живота и кариерата си – казва Риана. – Това съм аз и искам да ме приемат такава, каквато съм”.

Риана е родена на 20 февруари 1988 г. на карибския остров Барбадос. Майка й Моника е бивша счетоводителка, която притежава малък бутик за дрехи, а баща й Роналд работи в текстилна фабрика. Певицата твърди, че детството й било доста трудно. В семейството й непрекъснато имало скандали, тъй като баща й постоянно бил дрогиран или пиян. “Нямам добри спомени от онова време – споделя певицата. – Но може би това ми е помогнало да стана по-силна”.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/0MQr1DJOaHw“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Стресът, породен от брачните проблеми на родителите й, се отразява доста зле на здравето на Риана. На 8-годишна възраст тя започва да страда от хронично главоболие, с което лекарите се борят години наред. “Минах през какви ли не прегледи и скенери – спомня си певицата. – Главоболието беше толкова силно, че лекарите мислеха, че имам тумор.” След десетки раздели и събирания родителите на Риана се развеждат, когато тя е на 14 години. Краят на брака им е край и на нейните проблеми със здравето.

След излекуването си Риана започва да се справя по-добре и в училище. Въпреки че е болезнено срамежлива, тя сформира момичешка група заедно с две свои съученички. Макар да няма нито име, нито авторски песни, през 2004 г. триото успява да си уреди прослушване при популярния музикален продуцент Ивън Роджърс, който тогава е на почивка в Барбадос със съпругата си Джаки. “В момента, в който Риана влезе в стаята, престанах да забелязвам другите две момичета – спомня си днес продуцентът. – Тогава тя беше само на 15 години, но имаше излъчване на звезда. И когато започна да пее, просто ме зашемети”.

Роджърс веднага взима Риана под крилото си и през следващата година двете с майка й често пътуват до дома му в Стамфорд, Кънектикът. А веднага след като навършва 16 години певицата се премества в САЩ и започва да живее с продуцента и съпругата му. “Напуснах Барбадос без изобщо да се обръщам назад – казва Риана. – Исках да успея на всяка цена, дори това да означаваше да се разделя с родината си и да се преместя в Америка”.

Риана заедно с рапъра и собственик на звукозаписна компания „Def Jam Records“ Джей Зи. Снимка: Ройтерс

В началото на 2005 г. певицата подписва договор със звукозаписната компания на рапъра Джей Зи “Def Jam Records” и през август дебютният й албум “Music of the Sun” е вече факт. Осем месеца по-късно излиза и вторият й албум “A Girl Like Me”, от който за кратко време са продадени повече от 1 милион копия. “Искахме музиката на Риана да достигне до колкото може повече хора – обяснява Джей Зи. – Но това, което тя постигна, е просто невероятно”.

С нарастването на популярността на Риана се увеличават и слуховете за любовна връзка между нея и Джей Зи. “Навсякъде пишеха и говореха, че спя с него, за да ми помогне в кариерата – разказва певицата. – Чувах толкова много глупости и гадости за себе си, че направо ми се повдигаше”. Фактът, че Джей Зи има сериозна връзка с една от нейните икони – певицата Бионсе, допълнително увеличава притесненията на Риана.

Слуховете обаче скоро отминават и тя се съсредоточава върху третия си албум “Good Girl Gone Bad”. Идеята й е той да бъде различен от първите два и да звучи по-агресивно. Освен Ивън Роджърс и Джей Зи, в албума се включват Джъстин Тимбърлейк и рапърът Ни-Йо. “Риана вече избяга от имиджа си на невинна девойка – смята Тимбърлейк. – Тя започна да навлиза в света на възрастните и това си личи.”

Певицата на парти, организирано от Американския филмов институт. Снимка: Ройтерс

Преди шест месеца Риана се изнесе от дома на Ивън Роджърс и оттогава живее в собствен апартамент в Лос Анжелис. Дали наистина доброто момиче ще успее да задържи “лошия” си имидж? Продуцентът Роджърс е убеден, че неговото протеже ще продължи по пътя си с достойнство и класа. Джей Зи обаче е по-предпазлив в оценките си. “Най-добрият съвет, който мога да дам на Риана, е да не се откъсва от средата си – казва той. – Ако се движи в подходящ кръг от приятели, тя няма да се главозамае, защото винаги ще има някой, който да я връща на земята и да й казва неща от сорта на “Не е лошо да си дръпнеш полата надолу.”

Съвсем скоро Риана се раздели с дългата си тъмнокестенява коса и се появи с къса асиметрична прическа в гарвановочерно. На въпроса защо го е направила, отговори така: “Тази прическа е отражение на новооткритата ми самостоятелност. Отдавна исках да се подстрижа, но не ми позволяваха. Сега вече не е нужно да се съобразявам с никого. В живота на всеки млад човек настъпва момент, в който започва да се справя сам с всичко и спира да се съобразява с мнението на околните. Точно това правя в момента.”

(по “Entertainment Weekly”)

_черновиАрт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.