Шифърът на нападенията на ПКК

в. Миллиет

Лидерът на кюрдите в Кандил Мурат Карайълан. Снимка: хабер

ПКК (Кюрдската работническа партия, бел.ред.) разшири полето на стълкновения като след Шемдинли нападна три военни поста в Чукурджа. Терористичната организация, която от две седмици насам се отитва да се задържи в Шемдинли, полага усилия да предизвика разцепление на силите на турската армия. С новите нападения ПКК си поставя за цел да намали натиска (на армията – бел.ред.) както върху Сирия, така и върху Шемдинли.

В период, когато Анкара притиска Асад, като оказва подкрепа на опозиционерите, турските въоръжени сили струпват големи части на границата и се заявява, че няма да се допусне преминаването на Северна Сирия под контрола на ПКК-Партия на демократичния съюз, става ясно, че ПКК иска да ангажира отново Турция с проблема за теророзима вътре в страната.

С тези нападения се отправя следното послание към Турция: „Гледай не Алепо, а Хаккяри“. Прави се опит да се преориентира към страната насоченият към Северна Сирия натиск на турските въоръжени сили, разположени на границата със Сирия. Кандил бунтовниците от ПКК, намиращи се в планината Кандил в Северен Ирак – бел.ред. бе обявил, че ще премине към широкомащабни и кървави нападения.

Ясно е, че терористичната организация се опитва да пренесе към Турция процеса, който е в ход в Сирия. Докато някои населени места в Сирия преминават под контрола на ПКК-Партия на демократичния съюз, се отправя послание, че някои населени райони в Турция могат да минат под контрола на ПКК, както се прави опит в Шемдинли.

В Шемдинли терористичната организация е проникнала в града и се е настанила в къщите, опитва се оттам да предизвиква улични стълкновения, а в непосредствена близост до града организира нападения с тежко оръжие, и всичко това показва инициативата й да създаде „освободена зона“.

ПКК се опитва да излъчи към света кадри, показващи, че и в Шемдинли има улични сблъсъци между силите за сигурност и населението, подобно на това, което се случва в Алепо.

Това, че стълкновенията в Шемдинли все още продължават, това, че е възможно само контролирано влизане и излизане от района, това, че терористите продължават да стоят и да водят стълкновения в района вместо да извъшват нападения и да бягат, е също сигнал, че ПКК се опитва да си осигури „господство в зоната“. Макар и терористичната организация да не е постигнала това, тя упорства като стои в района, за да докаже, че и силите за сигурност не са успели да си създадат господство в зоната.

ПКК, която се опитва, пренасяйки към Диарбекир процеса на Арабската пролет, започнал в Тунис, и кадрите от площад Тахрир в Египет, да превърне това в процес на „Кюрдска пролет“, отправя послание, че може да бъде отцепено и парче от Турция. Тя се опитва да покаже, че Анкара няма господство в района на Хаккяри и че тя притежава авторитета и оръжейното превъзходство в района.

За да накара ПКК да слезе от Кандил планината Кандил в Северен Ирак, където ПКК има бази – бел.ред. , от известно време Анкара включи в действие Барзани президента на автономния район на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани – бел.ред. . В същото време се опита чрез Лейла Зана да задвижи нов процес.

Случаят в Шемдинли и нападенията в района на Чукурджа показаха, че и Барзани, и Зана нямат въздействие върху терористичната организация, за да я накарат да остави оръжието. Голяма въпросителна е също така дали Анкара е проверила дали Барзани има намерение в тази насока. В тази връзка трябва внимателно да се проследи и това, че тези нападения идват непосредствено след срещата на външния министър Ахмет Давутоглу с Барзани.

ПКК си поставя за цел да държи Анкара под натиск, като променя мащаба и характера на терористичните нападения.

Кандил, който след прекъсването на процеса от Осло обяви, че отново ще засили терористичните действия, за да накара Анкара да приеме неговите искания, от една страна се опитва също така да създаде условия за сядане отново на масата за преговори.

Кандил изтъква като основания за нападенията прекъсването на преговорите с Йоджалан лидера на кюрдските бунтовници Абдуллах Йоджалан, излежаващ доживотна присъда затвор на остров Имралъ бел.ред. , липсата на разрешение за обучение на кюрдски език, случаят със Съюз на кюрдските общини съдебният процес срещу организацията Съюз на кюрдските общини, разглеждана като градско крило на ПКК – бел.ред и заплахите срещу Партията на демократичния съюз в Сирия. Кандил изглежда си е поставил за цел с тези нападения да заяви пред света, че придобивайки военна сила, е постигнал „стратегическо равновесие“ с Турция и е увеличил капацитета си за действие.

ПКК-Партия на демократичния съюз, които провъзгласяват като „Западен Кюрдистан“ района в Северна Сирия, от който се изтеглиха силите на Башар Асад в резултат на събитията в Сирия, смятат, че е спечелена важна позиция по посока на осъществяване на целта за „Велик Кюрдистан“. Лагерът ПКК-Партия на демократичния съюз, който след Северен Ирак се е съсредоточил върху създаването на държавоподобна структура и в Северна Сирия, изглежда е засилил увереността си, че и с отцепването на югоизточната част от Труция, ще може да се създаде Велик Кюрдистан.

Никакво изявление не бе направено във връзка с продължаващите вече две седмици стълкновения в Шемдинли. Свързаните със сигурността министри не дават информация на обществеността. В отговор на въпросите на журналисти те се задоволяват да кажат, че „силите за сигурност ще направят изявление“. Няма информация и от генералния щаб на армията. Също така не се предоставя информация и на опозиционните партии. Това мълчание на Анкара открива път за разпространение на слухове и това подхранва атмосферата, която се опитва да създаде ПКК.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.