Съдът над съпругата на Бо Силай буди духа на „Бандата на четиримата“

в. Файненшъл таймс

Военен парад в Китай. Снимка: милитариимиджис

Явяването на Гу Кайлай в съда в четвъртък ще бъде най-очакваният процес в Китай след като „Бандата на четиримата“ даде показания през 1981 г. за ролята им в Културната революция.

Съпругата на изпадналия в немилост политик Бо Силай е обвинена, че е отровила британеца Нийл Хейуд, дясна ръка на влиятелното китайско семейство. Потресаващият случай доведе до свалянето на бившия лидер на Комунистическата партия в Чунцин Бо, който искаше да се издигне в Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на китайската комунистическа партия.

Ако предположим, че Гу бъде призната за виновна, интересният въпрос според експерти е какво ще означава процеса за господин Бо, който не се е появявал от април. „Ключовият въпрос в този случай е дали присъдата ще спомене името на Бо Силай и ще превърне делото в очевидно политическо“, заяви адвокатът Юй Хуей, който е запознат със случая Чунцин. „Имаше ожесточени вътрешнопартийни борби по този въпрос“.

Сагата Бо връща партията назад във времето. През 1981 г. Бандата на четиримата – съпругата на Мао Дзедун, Цзян Цин и трима други членове на партията бяха признати за виновни за преследването на стотици хиляди по време на Културната революция.

Както стана след смъртта на Мао, китайското управление има интерес от ограничаването на щетите върху партията от случая с Бо, който отчасти изгради стремежа си към власт чрез възраждане на маоистките политики от епохата на Културната революция.

Въпреки че Китай се съгласи британски официални лица да присъстват на процеса в Хъфей, провинция Анхуей, което рядко се допуска, правни експерти не очакват справедливо изслушване.

„Този процес ще направи много, за да илюстрира слабите места на правосъдната система в Китай, въпреки, че партията ще се стреми да създаде впечатление за справедлив процес“, заяви Джеръм Коен, експерт по китайско право в Нюйоркския университет.

Изборът на адвокати от Гу вече очерта някои от тези недостатъци. Шън Чжъгън, адвокатът избран от майката на Гу да я защитава, заяви, че вече не представлява подсъдимата, след като тя ангажира двама местни адвокати от Анхуей. Въпреки че китайското правосъдие предоставя на ответниците правото да си изберат адвокати, съдилищата често определят свои адвокати вместо избраните от подсъдимия.

„Гу Кайлай някога бе адвокат в Пекин и сега познава много столични адвокати, така че е почти невъзможно да е избрала двама адвокати от Анхуей, които дори не познава“, заяви Лю Сяоюан, правозащитник, който представлява художника дисидент Ай Вейвей.

Процесът вероятно ще разкрие още една процедурна необичайност относно ролята на свидетелите. „Свидетелите в Китай рядко се явяват в съда по наказателни дела“, заяви адвокатът Чъ Сушън, който защитава Ли Чжуан, разкритикуван от Бо, че е част от противоречивата кампания за борба с мафията, която го направи известен в цялата страна.

Според китайски прокурор обичайната процедура е прокурорът да прочете взети по-рано показания на свидетелите. При тези обстоятелства процесът на Гу може да приключи до няколко дни. Няколко адвокати, интервюирани от „Файненшъл таймс“ изтъкнаха, че тя най-вероятно ще получи смъртна присъда с право на замяна.

Появиха се въпроси и дали партията ще се опита да използва делото, за да поправи имиджа на политиците, който бе опетнен от сагата с Бо и историите за богатството на високопоставени политици – преди 18-я конгрес на партията по-късно тази година, когато ще бъде избрано следващото поколение китайски лидери.

Близък приятел на господин Хейуд изрази опасенията си пред „Файненшъл таймс“ тази седмица, че официалната версия в Китай бързо се отдалечава от представянето на бизнесмена като жертва на убийство и вместо това намеква, че госпожа Гу е действала отчасти при самоотбрана.

Когато партията обяви обвинението срещу Гу чрез официалната новинарска агенция Синхуа, тя спомена, че Гу е убила Хейуд, защото бил заплаха за сина й. Приятел на британския бизнесмен подчерта, че това е „изопачаване на истината“ и е „удобно за чужденец да понесе част от вината“ за скандала.

Марк Причард, британски депутат, който поиска разследване на смъртта на Хейуд, заяви: „Изненадан съм, че китайските официални лица предрешават процеса преди началото му“.

Но анализатори изтъкват, че китайската система изисква съдиите, прокурорите и адвокатите да служат на партията. „Политическата намеса в нашата страна не само е честа, но и преднамерена „, заяви базиран в Чунцин правен експерт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.