Разкрепостява ли се Северна Корея?

Граничари от Южна и Северна Корея. Снимка: чайнадейли

Наблюдателите отбелязват промени в политическия и икономическия курс на КНДР. Новият лидер отстранява военни от държавното ръководство и се опитва да разкрепости чиновниците със „задръстена“ психика. Нововъведенията стигнаха чак до културния живот на страната: в Пхенян вече организират концерти, твърде фриволни за местните канони, а вестниците публикуват светски новини.

Новият ръководител на КНДР Ким Чен-ун заяви, че е необходимо да се преразгледа икономическата политика на страната. Той призова чиновниците да разгърнат дискусия за икономически реформи в различни варианти, в която да обсъдят без страх капиталистически методи на управление. По-рано Ким посочи, че мнозина чиновници гледат да си траят, за да не бъдат наказани, и не споделят какво мислят за положението в страната. „Те не казват нищо, дори ако имат конкретна гледна точка – страхуват се да бъдат критикувани за опит да внедряват капиталистически методики“, заяви държавният глава.

Ким Чен-ун обаче вижда другаде основния проблем на икономиката в Северна Корея – стопанското управление не се базира на научни данни. В тази връзка лидерът на КНДР предложи да се внедряват всякакви икономически методи, годни за употреба, дори да става дума за опита на Китай, Япония или Русия. Ще припомним, че вече над половин век всички сфери на дейност в КНДР се контролират от държавата.

Съвсем неотдавна се разбра, че КНДР е сформирала някаква специална структура, която да предприеме икономически реформи в страната (досега всички икономически въпроси бяха решавани от военните). Косвено потвърждение може би е оставката на И Йон-хо като началник на Генщаба. Той бе изключен и от Политбюро на ЦК на Корейската трудова партия, изгуби и поста заместник-председател на нейния Централен военен комитет. И Йон-хо – един от приближените на Ким Чен-ир, бе и основен противник на идеята цивилни министри да поемат икономическото управление.

Както писа Ройтерс, след внезапната оставка на И Йон-хо, най-влиятелния представител на военната върхушка в Северна Корея, ще дойде ред на икономически реформи и военните ще бъдат отстранени от управлението на държавната икономика. Нека посочим, че по времето на Ким Чен-ир правителството нямаше право на глас, щом се решаваха икономически въпроси. Икономиката на страната бе изцяло в ръцете на военните; днес обаче ситуацията явно се мени. Както личи от последните новини, нищо чудно икономическото управление да бъде прехвърлено на гражданското правителство.

Информация за текущото положение в икономиката на Северна Корея не се публикува изобщо. Със сигурност обаче се знае, че недостигът на храни в страната е катастрофален: КНДР неведнъж е отправяла молби за помощ към Зимбабве и Китай. През последните година-две Северна Корея направи опити да осъществи икономически реформи; никоя от тях обаче не приключи успешно, нито пък впрочем бе развита докрай. През 2009 г. например севернокорейските власти се опитаха да реформират паричната система. Монетарната реформа увеличи инфлацията, а това предизвика недостиг на стоки от първа необходимост.

Въпреки появата на първите реформени лястовички КНДР отрича възможността за промени в страната. Представител на Комитета за мирно обединяване на Корея нарече „нелепи“ съобщенията за подготвяни в страната сериозни икономически и политически реформи. „Да очакваш реформи в КНДР е все едно да искаш слънцето да изгрее от запад“, каза чиновникът. Севернокорейските власти обаче май нещо хитруват. Други косвени признаци също говорят за възможно „затопляне“ в страната. Миналата седмица например властите оповестиха, че Ким Чен-ун се е оженил. Досега подобни събития бяха старателно скривани от народа.

Управлявана от Ким Чен-ун, Северна Корея може да тръгне по пътя, избран от съседен Китай. Обърнете внимание на големите промени, очертали се в селското стопанство на КНДР: намалява размерът на производствените звена, въвеждат се елементи на семейна аренда. Това много напомня началната фаза на селскостопанската реформа в Китай от началото на 70-те, макар че безспорно е рано да говорим за цялостна реформа и в Северна Корея – по-скоро виждаме как се задават големи промени. Експертите впрочем обясняват промените в курса на КНДР точно с натиск от страна на Китай. Пекин се страхува, че без реформи икономиката на Северна Корея може да рухне. Което би заплашило Китай с поток от бежанци. Освен това Пекин може да изгуби един съюзник в борбата със САЩ и за влияние в региона.

Предчувствието за икономически реформи е придружено и от известно отслабване на идеологическия контрол. Някои промени изглеждат на пръв поглед чисто символични. Първо ще споменем, че жената на Ким Чен-ун се показа пред публика. Скъсване с традицията маркира и концертът на група „Моранбон“, организиран в Пхенян по инициатива на младия маршал.

Необичайна гледка: десетина симпатични млади момичета, облечени доста екстравагантно за Северна Корея, изпълниха американски поп парчета. На сцената се появи и Мики Маус, придружен от Мини и Снежанка. И всичко това в една страна, където американската масова култура дълги години бе смятана за олицетворение на деградацията и разврата.

Сред независимите международни експерти икономическата политика на КНДР винаги е будела недоумение: положението в страната е критично, изоставането в сравнение с региона – катастрофално, а държавното ръководство се държи така, сякаш няма никакви проблеми. Имаше и очевиден начин проблемите да бъдат решени – чрез реформи по модела на Виетнам или Китай. Севернокорейското ръководство обаче се дърпаше от всички тези възможности.

Упорство, неразумно на пръв поглед – но Ким Чен-ир имаше твърде сериозни причини да се бои от реформи. Чудесно схващайки вероятно, че реформите са най-добрият начин да изведе страната от продължителната криза, той разбираше и друго: за разлика от Китай Корея е разделена страна с огромен икономически разрив между двете й части. Съответно реформите можеха да станат твърде рисковано начинание.

Севернокорейският лидер се страхуваше, че евентуални реформи по модела на Китай ще отслабят контрола върху населението. Защото неизбежно ще предизвикат разпространение на информация за външния свят, по-специално за Южна Корея. Народът на Северна Корея може да се усъмни дали властта е легитимна. И тогава реформите вместо икономическо процъфтяване може да доведат до политическа криза.

Обаче нищо не е вечно. След кончината на Ким Чен-ир държавното ръководство бе поето от най-малкия му син Ким Чен-ун. Той е към 30-годишен, няма нито собствен екип, нито политически опит. При това положение се очертаваше неопитният млад вожд да управлява на първо време предпазливо и внимателно да се вслушва в препоръките на по-възрастните другари. И тъй като именно тези по-възрастни другари са диктували политиката на страната по времето на баща му, логично би било да не очакваме кой знае какви промени през първите няколко години. Но Ким Чен-ун май не споделя страховете на баща си и неговия екип – явно замисля решителни промени в политическия курс.

И началото вече е сложено. Свален е началникът на Генщаба вицемаршал И Йон-хо, активно критикувал икономическите реформи на младия водач. Освен това Ким Чен-ун лиши военните от контрол върху продажбата на полезни изкопаеми и им препречи пътя към съответните валутни приходи. По този начин младият маршал се стреми да подобри икономическото положение на страната, с което да ограничи и влиянието на военното ръководство. В рамките на кабинета се създава и специално политбюро, натоварено с предвидените преобразования. Самото им реализиране ще бъде поето от експерти на Трудовата партия.

Ще може ли Ким Чен-ун да преодолее съпротивата на старата гвардия и да започне истински реформи? Ако сполучи, ще запази ли впоследствие контрола над страната, която реформира? Съдбата на кой исторически деец му предстои да повтори? На великия реформатор Дън Сяопин или на Горбачов, успял да започне реформи, но изгубил контрол над ситуацията и държавата като цяло?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.