Можеш ли да представляваш Германия, ако твоят любим е нацист?

Някои го наричат лов на вещици. Други го наричат нацистки скандал. 23-годишната германска гребкиня Надя Дригала си тръгна в петък от олимпиадата в Лондон, след като се разбра, че има връзка с главна фигура от крайнодесните среди в Рощок. Медийни коментатори са разделени по въпроса, който разпали национални дебати.

Гребкинята Надя Дригала напусна германския олимпийски отбор в петък, след като стана известно, че приятелят й е бил водещ неонацист в североизточния град Рощок. Самата тя отрече да има крайнодесни възгледи, но реши да се върне у дома, за да не разсейва съотборниците си, заяви Германският олимпийски спортен съюз (ГОСС).

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих призова да се разследва кога спортните власти и министерските служители са разбрали за връзката на Дригала с Михаел Фишер, за когото има доста информации, че е водещ член на Национал-социалистическата организация на Роок и че е агитирал в подкрепа на крайнодясната Национал-демократическа партия (НДП). Самият Фишер някога се е състезавал като гребец за Германия.

ГОСС отхвърли обвиненията на политици в Германия, че е знаел за връзката на Дригала много преди олимпиадата.

Случаят разпали дебати в Германия за това дали Дригала е била несправедливо изгонена или дали е била неподходяща да представлява Германия, като се има предвид личната й връзка.

Според информация, получена от електронното издание на списание „Шпигел“, вътрешното министерство на провинция Мекленбург – Предна Померания е знаело от началото на 2011 г., че Дригала и Фишер имат връзка. Вътрешният министър на провинцията Лоренц Кафир каза, че регионалните гребни и спортни федерации са били уведомени миналата година.

23-годишната Дригала била принудена да напусне работата си в полицията миналия октомври заради връзката.

Генералният директор на ГОСС Михаел Веспер и президентът на Германската федерация по гребане Зигфрид Кайдел настояха в петък, че са научили за случая едва в четвъртък.

Председателката на спортната комисия в германския парламент Дагмар Фрайтаг каза, че комисията ще обсъди въпроса следващия месец, за да установи „кой какво е знаел и кога“. Тя заяви, че случаят е трябвало да бъде разгледан преди олимпиадата.

В интервю за ДПА в неделя Дригала отново каза, че не споделя крайнодесните възгледи на своя приятел, че връзката им е „много сериозно обременена“ от политическата му дейност и че е обмисляла да го напусне. Те са заедно от около пет години. Тя каза, че приятелят й напуснал НДП през май и че „лично скъсал с тези среди и се сбогувал с тях“.

Тя отрече да е ходила на крайнодесни митинги. Но според германската информационна агенция ДАПД няколко нейни съотборници в Лондон са заявили, че е обществена тайна, че тя има крайнодесни възгледи.

Трябва ли някой да бъде очернян заради хората, с които дружи? Дали отношението към Дригала е несправедливо и дали към нея се подхожда с предразсъдъци? И дали нейната връзка с неонацист я прави негодна да представлява страната си, след като дори да не споделя неговите възгледи, и дали тя не ги толерира достатъчно, за да живее заедно с него?

Дали Германия не раздухва прекалено този въпрос с призиви да се разследва кой какво е знаел и кога? Дали страната, извършила холокоста и преживяваща актове на неонацистки тероризъм и всекидневно насилие срещу имигранти след обединението, особено в някогашната й комунистическа източна част, би трябвало да се придържа към най-високите стандарти в това отношение и да предприема строги действия всеки път, когато има следа от неонацизъм?

Германските медийни коментатори са разделени или сдържани. Консервативният „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ пише: „Спортни служители и политици дни наред водят разпалени дебати кой какво е знаел и кога точно и кой кого е трябвало да уведоми. Но едва ли някой пита за какво се предполага, че е виновна Надя Дригала, и дали една атлетка би трябвало да бъде изгонена само заради избора й на партньор?“

Момиче се влюбва в момче. Това, което ги събира, е въпрос на предположения. Може би любовта към гребането, с което партньорът й също се е занимавал. И какво друго? Общи възгледи? Засега няма доказателства за това. Възникват въпроси: До каква степен любовта в една връзка може да бъде отделена от политическите възгледи на партньора?

Възможно ли е да живееш с някого години наред, без поне да развиеш определена степен на симпатия към неговите възгледи – особено ако партньорът открито изразява тези убеждения? Как изглежда вечер с общи приятели в Рощок? Всичко това не е ясно. Тази липса на яснота поражда неудобство, възмущение и предизвиква автоматични реакции.

Има предположения за политическите убеждения на Дригала, но нищо повече. Гребкинята ясно се разграничава от крайнодесните среди и казва, че иска да продължи да спортува. Служители подчертаха в Лондон, че Дригала е „задължена да спазва конституцията“ и „ценностите на олимпийския устав“. Докато не бъде доказано противното, обществото ще трябва да се примири с избора на партньор на спортистката.“

Левоцентристкият „Зюддойче цайтунг“ пише: „Какво им става на парламентарните представители, които призовават за обяснение как атлетка, поддържаща близки отношения с крайнодесните среди, е могла да попадне в олимпийския отбор?“

Става въпрос не за политическите убеждения на един атлет, а за това как германските спортни власти и вътрешното министерство са подходили към случая. Дригала даже е прекратила кариерата си в полицията през 2011 г. заради връзките си. Но тя е отишла на олимпиадата и е щяла да получи поръчителство от германската армия. А сега (Томас) Бах, политическият ръководител на германската олимпийска делегация, се оплаква, че се задават неудобни въпроси? Те неизбежно щяха да възникнат. От 2004 г. олимпийските акредитации за всеки спортист и за журналистите се следят от министерството и разузнавателните служби. Така че как може случай като този да премине през филтъра? Или тук няма филтър?“

Левият „Берлинер цайтунг“ коментира сдържано: „Дебатите са затънали в предразсъдъци, от една страна, и в баналности, от друга. А ако е вярно, че Дригала е казала в неделя, че няма нищо общо с нацистката идеология и че приятелят й е напуснал тези среди, тогава всезнайковците ще бъдат поставени в неудобно положение.

Разбира се, хората, които разделят човечеството на добро и зло въз основа на произхода, цвета на кожата или религията, нямат място в организирания спорт. Тези, които с основание съжаляват, че „олимпийското движение“ се подкопава от комерсиалност и подронва от политически интереси, би трябвало да настояват за спазване на принципите на честно съревнование без дискриминация и расизъм.

Но в случая с Дригала има проблем: тези, които искат принципът на честността да се прилага и към спортистката, би трябвало да се въздържат от прибързани присъди. В противен случай самите те може да накърнят духа на толерантността и демокрацията, който твърдят, че защитават.

Личните връзки нямат отношение към спорта. Дори да ни се струва трудно да повярваме, че тя изпитва трагична любов към мъж, чиито убеждения презира, ние не знаем, и само тези, които знаят това, биха имали моралното право да произнасят присъди сега. От друга страна, спортните служители дават всякакви основания за съмнение. Ако асоциацията по гребане в Мекленбург – Предна Померания е следила от дълго време връзката на Дригала, защо не може да обяви, че е убедена, че спортистката вярва в демокрацията?

Случаят засяга Рощок, където преди 20 години бяха подпалени домове на хора, търсещи убежище, и това беше одобрено от местни жители, така че е оправдан въпросът дали властите просто не са си затворили очите. Проблемът е, че това подозрение не е достатъчно, за да се произнесе присъда по случая.“

Берлинският ежедневник „Тагесшпигел“ писа в коментарна статия в петък: „Фактът, че Дригала се е сприятелила с неонацист, трудно може да бъде разбран, но това е нейна лична работа. Факт е обаче, че Надя Дригала се е състезавала за Германия като гребкиня на олимпийските игри, които са обществено събитие, включващо повече от един човек. Федералната република може да очаква да бъде представлявана по достоен начин. Спортистка, приключила кариерата си в полицията, след като е била обвинена във връзки с крайнодесните среди, не изглежда подходяща да представлява Германия.

Дригала доброволно се е обвързала със среди, които възхваляват най-мрачните години на Германия като най-бляскави. Гребкинята или е невероятно наивна или глупава, или самата тя е заразена от нацистките демони. Никой от тези варианти не дава основание Дригала да се явява като образцова спортистка на Германия, но Германската олимпийска федерация и Германската федерация по гребане са можели да разберат това по-рано. Вътрешното министерство на Мекленбург – Предна Померания казва, че и двете федерации са водили разговори с Дригала през 2011 г., пред тя да напусне полицията.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.