Каква я заплете Борисов с Ватикана и Маричков

Бойко Борисов при папа Бенедикт XVI. Снимка: официален сайт

Бойко Борисов рядко няма какво да каже. Въпросът защо Ватиканът не приема предложения от България за посланик Кирил Маричков – младши обаче го остави безмълвен. Премиерът бе питан за разрастващия се скандал със Светия престол при посещението му в Лондон, след като британският вестник „Индипендънт” го посрещна с публикация, че гей сцена в роман на Маричков е обтегнала отношенията на България с Ватикана.

Борисов призна, че българският посланик в Лондон Константин Димитров го е запознал с нея, но той няма какво да каже по въпроса, защото „действително не знае детайлите”. Обеща да разговаря с външния министър Николай Младенов и нещата да бъдат „отрегулирани”.

Когато Борисов използва този термин, обикновено замесените си отиват. В случая с Кирил Маричков вероятно означава, че кандидатурата му за посланик ще бъде оттеглена. Въпросът обаче е защо София не предлага нов човек, след като липсата на агреман за него вече близо 5 месеца е дипломатически знак, че е неприемлив за Светия престол?

Освен това публикацията в „Индипендънт” е поредната. Ден по-рано италианският вестник „Република” писа, че причината Маричков да не е добре дошъл във Ватикана, е написан от него роман преди години, в който се описва хомосексуална любов срещу заплащане между млад източноевропеец и мъж в Рим.

Според изданието номинирането му е изострило отношенията между България и Ватикана както по времето на атентата срещу папата през 1981 г. Италианският вестник, който е известен с критиките си по позицията на Светия престол срещу хомосексуалните съюзи, защитава Маричков. Представя го като 39-годишен учен, говорещ пет езика, с две висши образования и изследовател по геополитика, занимаващ се с източноевропейските страни след падането на Берлинската стена.

През май друго италианско издание “Стампа” обаче съобщи, че Ватикатът не го приема, тъй като има противоречива информации за професионалния му ценз и биография. Порталът на българите в САЩ и Канада bg-voice твърди, че според българската общност в Италия Кирил Маричков – младши се представял за адвокат без обаче да има право да извършва юридически услуги.

Причината е, че италианското общество на адвокатите седем пъти отхвърляло молбата му за присъединяване. Дипломатическата служба на Ватикана имала жалби на българи, според които Маричков прибирал 100 евро такса за издаване на обикновени пълномощни, които иначе струват 15 евро. Поради невъзможност да се явява в съда пък плащал на приятели адвокати, които да ходят на съдебни процеси с българи и да ги защитават от негово име.

Самият Маричков, който е син на известния музикант от „Щурците” Кирил Маричков и внук на Кирил Маричков (посланик на България във Ватикана през 1993-1997 г.), пази мълчание. Коментар по въпроса до момента отказва и външният министър Николай Младенов, макар скандалът да се разраства и да занимава вече много вестници в Европа.

Пред „Индипендънт” говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди също не желае да коментира причината за обявяването на Маричков за персона нон грата. Той обаче изтъква, че не е необичайно за Ватикана да отхвърля предложени кандидати. „Преди човек да стане посланик, е нормално двете държави да постигнат споразумение за кандидата. Той трябва да бъде приет от страната домакин. В този случай обаче споразумение не беше постигнато. Но не мога да ви кажа защо. Не мога да коментирам“, обяснява Ломбарди.

След като цитира италианската преса, че колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в романа на Маричков „Clandestination“ е разстроил Католическата църква, британското издание припомня няколко случая, подронващи позицията на Ватикана против хомосексуалните съюзи. „Две години по-рано светът научи, че един от подчинените на папа Бенедикт XVI – добре познат член на Ватиканския църковен хор, е участвал в организация за гей проституция. По-късно стана ясно, че „две черни кубински момчета“, бивш модел от Неапол и ръгбист от Рим са имали необичайно близки контакти със свещеника Анджело Балдучи”, пише „Индипендънт”.

Борисов отхвърли възможността с упорството си за Маричков България да предизвика международен дебат по позицията на Ватикана, че хомосексуалните съюзи са вредни за правилното развитие на обществото. „Ние не сме против сексуалната идентичност на хората, но не съм готов за това. Такъв дебат дори в България не бих водил”, обясни премиерът. Остава висящ въпросът обаче кой го заблуждава, че отхвърлянето на посланическата кандидатура на Маричков не е проблем. Защото Борисов продължава да смята, че отношенията между България и Ватикана са прекрасни.

Но дали е така? Дори да не си дипломат, можеш да научиш от многобройните публикации в интернет, че Светият престол предпочита кандидати за посланици с добре утвърден културен и личен статус, защото имиджът на дипломатическия представител е форма на почит към институцията, в която ще бъде акредитиран.

Като се прибави и сложната история на дипломатическите отношения между България и Ватикана, обтегнати до скъсване по времето на делото срещу Сергей Антонов, обвинен в съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II, лесно можем да си представим колко щети е нанесла необмислената номинация на Кирил Маричков – младши.

От Кафене.нет

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.