Акули убиват до 10 души годишно, медузи – 100 души, а змии – 100 000 души

След филма „Челюсти“ множество трилъри на Холивуд създадоха мита за акулите убийци. Оказва се, че те са по-безопасни от змиите, дори от слоновете. Снимка: Парамаунт

Въпреки страховитите си челюсти акулите убиват десет пъти по-малко хора, отколкото медузите, съобщи Франс прес, позовавайки се на международно проучване.

Психозата, която се развива напоследък във връзка със зачестилите нападения на морските хищници, няма нищо общо с действителната им вреда.

От десет години насам годишно се регистрират по 50-100 нападения на акули над хора, като средният брой на жертвите не надвишава 10 души, съобщава статистическият спец в бранша – International Shark Attack File.

Според Робер Калганьо, генерален директор на Океанографския музей в Монако, медузите убиват средно по 100 души годишно, въпреки че е много по-малко зрелищно да намериш смъртта си от тяхното опарване, отколкото да попаднеш в захапката на морския хищник.

Чисто статистически погледнато, акулите са безкрайно по-безвредни от слоновете, например, които всяка година лишават от живот около 600 души.

Скорпионите също са големи убийци – те взимат всяка година 5 хиляди човешки жертви, а змиите – 100 хиляди.

Но днес нападенията на акули се следят много по-отблизо и техният брой се е удвоил в сравнение с 80-те години на миналия век.

Основните човекоядци са голямата бяла акула, тигровата акула, акулата-булдог и бичата акула.

Зачестилите нападения се дължат на факта, че все повече сърфисти яздят вълните и морските спортове се радват на небивала популярност.

От друга страна намаляването на естествената храна за тези морски хищници ги кара да ловуват по места, където по-рано не са били забелязвани. Но истински застрашени са не хората, а акулите.

Всяка година биват убивани между 30 и 70 милиона от тези животни, главно заради перките им, които погрешно се смятат за афродизиак в редица азиатски страни.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.