Париж се задъхва от туристи

Лято във Франция
Парижани и туристи правят слънчеви бани близо до фонтана “Трокадеро” и Айфеловата кула в Париж. Снимка: Ройтерс

Добра новина за Париж. Въпреки кризата френската столица и нейните паметници на културата все още привличат туристите. През юли 91 процента от парижките хотели бяха заети. Постижение, съпоставимо с предходната 2011 г.

Миналата година в тринадесет парижки обекта посетителите прехвърлиха прага от 1 милион души. Катедралата Парижката Света Богородица регистрира 13,6 милиона посетители. Базиликата „Сакре кьор“ – близо 10,5 милиона, а Лувъра – 8,9 милиона. Не бива да забравяме и 7,1-те милиона посетители, които се качиха на върха на Айфеловата кула. Това беше абсолютен рекорд и преди всичко невероятна икономическа манна небесна.

Медалът обаче си има и обратна страна. Тази привлекателност на Париж за туристите може да нанася и вреди. В музеите, разбира се, където дъхът и топлината на многото туристи могат да повредят произведенията на изкуството, облицовката, фреските и да станат причина за инсталиране на системи за регулиране на температурата и на влагата. Освен това часовниците и вазите трябва да се слагат под стъклени похлупаци, както е в замъка Версай, за да не ги счупят посетителите.

Но не само културните забележителности са обект на атаки от страна на туристическата тълпа. В активния туристически сезон всеки ден по Орлеанския кей на река Сена се натрупват четири тона отпадъци, докато през останалото време на годината те са около 300 килограма. Това принуждава кметството на Париж да предвиди допълнителни хора за почистването. 18 допълнителни чистачи почистват тази част на Париж три пъти на ден, вместо обичайния един чистач. Там беше поставена и подвижна химическа тоалетна.

„Защото хората се облекчават, където им падне, в това число и пред вратите на кооперациите“, възмущава се Колет Гюез, председателка на съвета на съкооператорите от квартала. Тя от дълго време се бори за поставяне на постоянни химически тоалетни. „Защото миналата година след пет дни подвижната химическа тоалетна беше избутана в Сена“, припомня тя. Мостът на изкуствата, каналите „Сен-Мартен“ и „Урк“, хълмовете Трокадеро и Монмартър също са обект на засилено наблюдение. А по булеварда „Шан-з-елизе“ на ден минават 300 000 души и там поддържането на чистотата е свързано с още по-големи трудности. „Там кошчетата за боклук са забранени заради плана Вижипират (за борба с тероризма). Ето защо метенето и събирането на боклука по този булевард коства на града допълнителни 720 000 евро на година“, казва Франсоа Даньо, заместник на парижкия кмет по въпросите за чистотата.

Пътният трафик в Париж също на места се задъхва заради туристическия поток. Най-вече заради туристическите автобуси, които често пъти бъркат платната, запазени за автобусите на градския транспорт, с места за паркиране. „В това отношение истински рекорди има на улица „Шосе д’Антен“, която е близо до големите магазини.

Пикът там е между 19 и 20 часа, защото там е входът, запазен от магазина Галерии Лафайет за неговите азиатски клиенти“, казва Полин Верон, бивша директорка на отдела за градския транспорт на Девети парижки район, която неотдавна беше назначена за заместник на кмета на Париж Бертран Деланое и отговаря за социалната политика. „В този район минават до 160 туристически автобуса на ден и въпреки че магазинът нае стюарди, които работят заедно с шофьорите, пак има големи задръствания“, посочва тя.

Трудно е и да се управлява внушителния поток от посетители. Живо доказателство за това са несекващите и непрестанно удължаващи се опашки от посетители пред историческите обекти. В Лувъра например човек сутрин трябва да чака по 2 часа, за да влезе под стъклената пирамида. Решението на този проблем са 20 допълнителни служители, които отговарят само за придвижването на опашките и организацията на опашките по американски, тоест като серпантина, което веднага създава впечатление за някакво движение, казват представители на Лувъра. Ако музеят е препълнен, както например навръх Нова година, във вътрешността на сградата се организира еднопосочно движение.

За да се регулира нарастващият поток от туристи, се планира разнообразяване на маршрутите във вътрешността на музея, но това ще стане не по-рано от 2017 г. А дотогава хората трябва да се запасят с търпение.

Същото важи и за Версай. Ако човек не си е купил предварително билет онлайн, на място го чака двойна работа. „Трябва да се реди на две опашки, първо пред касите, а после на входа“, казва Бернар Аскноф, създател на сайта louvrepourtous (Лувър за всички – фр.), който не се колебае да говори за хаос, когато описва начина, по който се посрещат 6,7-те милиона туристи на година. „Бутат те, настъпват те, редовно на някой му прилошава. Освен това някои посетители препоръчват по интернет да не се ходи там с деца“, разказва той.

От юни 11 нови зали са отворени в северното крило на Версайския палат, които са един вид пролог на посещението в Големите апартаменти. „Организираме и експозиции в Трианон (дворец в парка на Версай), за да не се струпват хора на едно и също място“, казва Тиери Госрон, новият управител на Версай. „Така можем да намалим времето на чакане за посетителите, но той никога няма да бъде сведен до нула“, допълва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.