Меркел води битки и през ваканцията

Ройтерс

Меркел като Терминатор на корицата на „Ню Стейтсмън“

На Ангела Меркел сигурно й е трудно да заглуши безжалостния тътен на кризата в еврозоната дори в отдалеченото италианско планинско селце Солда. Докато германският канцлер се наслаждава на рядката почивка със съпруга си, в Берлин избухна разгорещен дебат за политиката й в условията на кризата, в който се противопоставят уморените от спасителни планове членове на нейното правителство и опозиционните партии, призоваващи все по-настоятелно Меркел да предприеме по-смели стъпки за спасяване на еврозоната.

През последните дни изтъкнати десноцентристки съюзници на Меркел я приканиха да отдели Гърция от валутния съюз на ЕС. Други критикуваха Европейската централна банка (ЕЦБ) и нейния ръководител италианеца Марио Драги, че е обещал нови мерки за подпомагане на разклатените членове на еврозоната.

Същевременно опозиционната Германската социалдемократическа партия (ГСДП), на която Меркел все повече разчита за приемане на спасителните мерки в парламента, тегли в обратната посока. Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел критикува Меркел в понеделник, че не е успяла да посочи точно как планира да осъществи „фискалния съюз“, за който тя казва, че е необходим за спасяването на еврозоната.

Европа може да се надява да излезе от тригодишната криза само чрез съчетаване на по-тясна фискална интеграция и издаването на общи облигации – мярка, на която Меркел упорито се противопоставя, отбеляза Габриел, отразявайки мнението на много икономисти. Досега Меркел успяваше да постига деликатния баланс, необходим за оставането в играта на нейните партньори консерваторите и на опозицията. Напрегнатият дебат обаче, който се разгоря миналата седмица, навежда на мисълта, че пространството й за маневри бързо се свива.

Решението на германския конституционен съд, очаквано идния месец, за законността на новия спасителен механизъм на еврозоната може да накара Меркел да мине от другата страна, ако съдът постанови, че допълнителните стъпки за интеграция не могат да бъдат направени без промяна на основния закон на страната.

Това може да принуди Меркел да започне по-силна обществена кампания за все още смътния образ на една интегрирана Европа, като има риск да отблъсне членовете на собственото си правителство, особено от баварския Християнсоциалния съюз (ХСС) и Свободната демократическа партия – либерали (СвДП).

Година преди федералните избори в Германия такава промяна би приближила Меркел до ГСДП, увеличавайки шансовете за друга „голяма коалиция“ между двете водещи партии след вота през 2013 година.

Решаващи месеци

Достигането до изборите ще бъде трудната част. Гърция може да има нужда от още помощ от европейските си партньори, за да избегне катастрофален дефолт, но мнозина са на мнение, че Меркел я чака политически неуспех, ако отиде в Бундестага да иска от германските депутати подкрепа за трети пакет за Атина.

Не би искала също така да рискува с отстраняване на Гърция от еврозоната и със заразяването, което една такава стъпка би отприщило, въпреки че нарастват призивите от нейната коалиция да направи точно това.

Икономическият министър на Меркел Филип Рьослер каза миналата седмица, че вече няма причини да се страхуваме от излизането на Гърция или от т. нар. Грекзит (Grexit). Маркус Зьодер, водещ член на ХСС, отбеляза в края на миналата седмица, че очаква Гърция да напусне еврозоната до края на годината.

„Ако някой виси на вашето въже и ви дърпа със себе си към пропастта, трябва да прережете въжето“, посочи той пред германския вестник Билд, използвайки планинарска аналогия.

Хора от близкото обкръжение на Меркел казват, че лидерката, която се стреми да избягва рисковете, ще направи всичко по силите си, за да се стигне до дестабилизиращо излизане на Гърция в периода до изборите догодина.

Това я прави много зависима от ЕЦБ и президента на банката Марио Драги, за да продължи евро шоуто поне още 12 месеца. След това, ако Меркел си осигури трети мандат и формира нова коалиция, тя вероятно ще има по-голяма гъвкавост да се бори с кризата.

Обещанието на Драги в реч миналия месец в Лондон да направи всичко възможно за запазване на еврото и сигналите му, че ЕЦБ скоро ще възобнови неизползваната в момента програма за изкупуване на облигации бе приета зле сред германските привърженици на по-затегнатата парична политика.

Юрген Щарк, който се оттегли от борда на ЕЦБ миналата година в знак на протест срещу изкупуването на облигации, посочи в радио интервю във вторник, че централната банка надхвърля правомоцията си и нарушава основните правила на паричния съюз. Правителството на Меркел обаче остана видимо безмълвно – признак, че мълчаливо подкрепя гъвкавия подход на Драги да държи еврозоната на повърхността.

В полза на Меркел работи голямата й популярност у дома. Проучване на обществената телевизия ARD миналата седмица установи, че 68% от германците вярват, че тя върши добра работа като канцлер, а цели 70% подкрепят курса и при кризата в еврозоната. Тази лична сила помогна недоволните членове на правителството й да останат на борда в редица решаващи гласувания през изминалите месеци.

Преди три седмици тя спечели огромно мнозинство в Бундестага за спасителния финансов пакет за Испания, като 22-ма членове от нейната коалиция се противопоставиха в сравнение с 26 депутати при гласуването предходния месец за постоянния спасителен механизъм на еврозоната.

„Досега тя успяваше да държи нещата заедно и германците все още подкрепят нейната политика,“ отбеляза Клаус-Петер Шьопнер, ръководител на групата за проучвания Emnid. „Полето и за действие обаче се свива и идните месеци могат да бъдат решаващи,“ добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.