Иранските шпиони губят подривната война срещу САЩ и Израел

Дейли бийст*

Предполагаемият терорист самоубиец на летището в Бургас и фалшивата му шофьорска книжка, показана от телевизия Ей Би Си. Снимка: от тв екрана

Самоубийственият бомбен атентат срещу израелски туристи в България бе рядък „успех“ за оперативните агенти на Иран.

Могъщият Корпус на иранските революционни гвардейци (КИРГ), позорно известното му експедиционно звено Бригадите Ал Кудс и мрежата оперативни агенти на Хизбула, която подкрепя из цял свят, заприличват на прословутата „банда, която не можела да стреля точно“ (по името на филм с Робърт де Ниро, б.р.). Със сигурност са все още опасни, но редица неотдавнашни инциденти, масово приписвани на тези групировки, навеждат на мисълта, че като шпиони, убийци и терористи те просто не са каквито бяха едно време. И Техеран започва да се тревожи.

Според източници в иранската столица безпокойствата от недостатъчната компетентност на КИРГ подхранват острите вътрешни борби сред елитите на Иран в критичен момент: войната в Сирия заплашва да повали най-жизненоважния арабски съюзник на Иран, конфронтацията с Израел и Запада заради иранската ядрена програма предизвика опустошителни санкции, а военна атака на Израел над Иран продължава да се мержелее като реална възможност. Лош момент за иранците да открият, че страховитите им тайни оперативни агенти са в основната си част некомпетентни.

Миналия уикенд например сирийските бунтовници заловиха група от 48 иранци, за които твърдят, че са членове на корпуса на революционните гвардейци на „разузнавателна мисия“ в Дамаск. Упорити слухове се носят из Техеран (който е много податлив на слухове град), че самият ръководител на Бригадите Ал Кудс Касем Сулеймани е бил ранен неотдавна при нападение над автоколоната му в Дамаск.

През последната година най-малко девет несъмнено ирански заговори за убийства и бомбени атентати по света се провалиха или бяха осуетени. Зловещата атака срещу автобус, пълен с израелски туристи в България миналия месец, в която загинаха седем души и бяха ранени 30, изглежда е по-скоро изключение за „успех“ за тези убийци, отколкото правило.

На почти всеки фронт в широкообхватна тайна война с Израел и САЩ Иран, изглежда, понася сериозни загуби. Ядрената му програма бе разбита от компютърния „червей“ Стъкснет през 2010 г. и най-малко от още един вирус оттогава. Учените му са нападани и петима от тях бяха убити. Според един източник неотдавнашни изтичания са дали на западните разузнавателни служби подробна информация за работата по иранската ядрена програма във военния комплекс Парчин, което може да е насърчило американците и съюзниците им да втвърдят позицията си в колебливите преговори за решаване на кризата.

Както винаги в тайните войни, отричането е част от картината, а понякога е изкривен начин на потвърждение. Иранското правителство отрича всякаква връзка с различните предполагаеми заговори през последната година в САЩ, Кипър, Индия, Тайланд и България, макар според мнозина те да са опит за отмъщение за нападенията срещу учените му. (Иранската държавна телевизия в неделя излъчи документален филм „Клуб на терора“, в който имаше „признания“ на иранци, че са преминали обучение в Израел да убиват ирански ядрени учени. Израел никога не е признавал официално да е играл роля в тези убийства.)

Миналия месец анализатори от разузнаването към полицията на Ню Йорк изготвиха подробна хронология на девет предполагаемо подкрепени от Иран заговори в други градове по света тази година, всички те видимо насочени към еврейски мишени. Нюйоркската полиция затегна сигурността около няколко подобни обекта в Ню Йорк.

Някои от предполагаемите заговори на КИРГ изглеждат толкова сложни, че е трудно да се повярва, че въобще са били сериозно обмисляни или дори, че въобще са съществували. Дали иранците наистина биха се опитали да наемат членове на мексикански наркокартел да убият саудитския посланик във Вашингтон в претъпкан ресторант в столицата на САЩ миналата година? Мансур Арбабсиар, иранско-американски бивш продавач на стари коли от Тексас, чиито адвокати казват, че страда от биполярно разстройство, чака да бъде съден в Ню Йорк за предполагаемата му роля като посредник в този заговор.

Иранското правителство настоява, че иранските граждани, които сега са „заложници“ в ръцете на сирийските бунтовници, били обикновени поклонници, които дошли да посетят шиитския мавзолей на Сайида Зейнаб в Дамаск. Техеран обаче казва, че ще държи САЩ отговорни за начина, по който се отнесат с тях.

Размяната на отричания и обвинения напомня на събития отпреди 30 години в Ливан, когато ирански агенти бяха заловени от враждебни милиции и отмъщението дойде под формата на подкрепени от Иран отвличания, насочени срещу американски журналисти, шеф на регионален офис на ЦРУ, американски полковник и други западняци.

Тогава обаче иранците и агентите им, които работеха по заповеди на правителственото министерство на разузнаването (МнР), показаха впечатляващи, макар и плашещи, умения. През 80-те и началото на 90-години иранците извършиха редица убийства на опоненти на режима в Париж, Женева, Рим, Виена и другаде.

Понякога използваха огнестрелни оръжия, а понякога коли бомби като при две нападения над еврейски мишени в Аржентина, които взеха над 100 жертви в началото на 90-те години. На 6 август 1981 г. ирански агенти убиха бившия ирански премиер Шапур Бахтияр в собствената му тежко охранявана къща близо до Париж с нож от кухнята му, а след това спокойно си тръгнаха през главния вход.

През последните години обаче, особено след политическите брожения, последвали фалшифицираните президентски избори от 2009 г., МнР бе изместено в много области от независимия и много по-непохватен КИРГ. „Чели сте за „елитния КИРГ“ и „елитните Бригади Ал Кудс“. Нищо „елитно“ няма при КИРГ. Това не е МнР, което има известна елегантност“, казва американски оперативен агент, ветеран във войните срещу терора.

„Те използват оперативни агенти от Хизбула където успеят да ги намерят или ги наемат и са склонни да използват престъпни елементи. Така става, като се опитваш да извършиш девет заговора за шест месеца. Да бяха един или два. При девет обаче ставаш немарлив“, казва американският оперативен агент.

Според един от кореспондентите ни в региона, който поддържа близки контакти с различни правителствени източници в Иран, висши офицери от редовната иранска армия, която от десетилетия бе държана настрана, докато КИРГ набираше сила, сега обвиняват КИРГ, че прахосва ценни военни ресурси и политически капитал в усилията си да спаси сирийския режим на Башар Асад.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад е голям поддръжник на Асад, според тези източници, и доставя скъпо военно оборудване, за да му помогне да укрепи режима си. Съюзниците на Асад от КИРГ са го посъветвали още отначало да приложи твърда ръка и да забрави за реформите, както постъпиха те при смазването на народните протести в Иран през 2009 г.

Всяко иранско държавно ръководство можеше да заеме тази позиция в нежеланието си да загуби толкова стратегически важен съюзник и връзка от критично значение с могъщите сили на Хизбула в Ливан, но Ахмадинеджад и иранският върховен водач аятолах Али Хаменей станаха съперници и Хаменей може да използва провалите на КИРГ, за да изгони командири, които не го подкрепят в тези вътрешни междуособици.

Според кореспондента ни, който не е назован от съображения за сигурност, в Бригадите Ал Кудс е започнал „лов на къртици“ в търсене на източника или източниците на лошото управление и потенциално пагубните изтичания на информация към враждебни разузнавания. Като в много други бюрокрации, ще е по-лесно да се нарочат конспиратори, отколкото некадърници. Междувременно смъртоносната игра на шпионаж и контрашпионаж продължава.

БТА

* „Дейли бийст“ (The Daily Beast) е американски сайт за новини и анализи. На 12 ноември 2010 г. се слива със сп. „Нюзуик“ и двете медии образуват Нюзуик дейли бийст къмпани (The Newsweek Daily Beast Company).

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.