Турското икономическо чудо привлича германските компании

Франс прес

С процъфтяващата си икономика Турция ощастливява все по-голям брой германски фирми, както и германци от турски произход, търсещи работа, докато еврозоната страда от липса на растеж.

Турската икономика има с какво да накара еврозоната да бледнее от завист. Брутният вътрешен продукт на страната е нараствал средно с 5,4 процента годишно през последните десет години. Държавният й дълг е паднал под 40 процента от БВП, много под този на повечето европейски страни, а инфлацията й, която дълго време бе галопираща, вече е под контрол.

„Замрелият растеж в Европа ще доведе до нови преки чужди инвестиции в Турция, правейки страната изключително необходима в дългосрочната стратегия на европейските фирми“, прогнозира пазарно проучване на консултантската компания Ролан Берже.

Страната с население от 74 милиона души, от които над 60 процента на възраст под 35 години, и с ежегодно нарастваща покупателна способност, има огромни нужди в областта на инфраструктурата, енергетиката, автомобилостроенето или финансовите услуги.

Толкова сектори, в които германските фирми са ненадминати. Освен това от около 30 000 чужди фирми в Турция, близо 5000 са германски, според германско-турската търговска камара в Истанбул. Само миналата година 534 нови фирми с капитали отвъд Рейн бяха създадени в страната, което представлява увеличение от 14 процента за период от една година.

Tedrive Steering – малка фирма за автомобилно оборудване от областта Рур Северозападна Германия , е една от тях. Тя е избрала Турция за своята първа производствена база в чужбина за монтаж на нейните кормилни системи.

Турският автомобилен пазар се намира „в много силен растеж“ и „германската технология продължава да се ползва с отлична репутация в страната“, посочва със задоволство президентът на фирмата Томас Брюзе.

„Много германски фирми присъстват отдавна в страната, но нови филиали, клонове или съвместни фирми се регистрират“ в търговската камара, което е знак, че те разширяват дейността си на място, отбелязва Ралф Ягер, вицепрезидент на камарата и финансов директор на RWE-Турция.

Освен това RWE, втората по големина германска енергийна компания, е инвестирала 500 милиона евро в изграждането на газова електроцентрала с комбиниран цикъл на производство в Денизли Югозападна Турция , за да захранва с електроенергия близо 3,5 милиона домакинства. Пускането в действие на централата е предвидено за края на 2012 г.

RWE и другите германски фирми се възползват по-специално от дългогодишните социално-икономически връзки между двете страни. Германия е търговски партньор номер едно на Турция, като поема 10,3 процента от нейния износ и предоставя 9,5 процента от нейния внос, според статистически данни от 2011 г. на държавната агенция за икономическо развитие Germany Trade$Invest.

Много турци са се установили в Германия от 60-те години, за да намерят там работа, и днес съставляват първата по големина имигрантска общност в страната, наброяваща около 3 милиона души.

Освен това работниците и ръководителите на германските предприятия на място често пъти са турци, получили образование в Германия, или германци от турски прозиход, чийто билингвизъм и познаване на двете култури са ценени, отбелязва Ягер.

Частен център за обучение в Крьозберг – мултикултурен квартал на Берлин, използва тази тенденция. От 2006 г. той предлага обучение на немски, английски или турски в сферата на търговията и хотелиерството със стажове в германски фирми в Турция, например в рамките на компанията Метро.

„Ние искаме да подготвим млади хора, които ще бъдат един ден полезни на германската икономика“, обяснява Нихат Сьоргеч, директор на школата, който също е от турски произход. „Ние им даваме възможност да се отърсят от имиджа си на социално необлагодетелствани деца на имигранти, следователно това е от полза и за двете страни“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.