Напрежение между Анкара и Техеран заради Дамаск

Политическото напрежение между Анкара и Техеран се увеличава заради конфликта в Сирия, особено след като Турция предупреди Иран да престане да я обвинява за насилието в арабската република и същевременно призовавайки Ислямската република да застане срещу режима на Дамаск.

Последните коментари на ирански представители „могат не само да навредят на задълбочените отношения на Иран и Турция, но и на дипломацията на Иран в международен план“, заяви вчера пред журналисти турският външен министър Ахмет Давутоглу преди да отпътува за Мианма.

Изявлението му бе направено ден след разговорите му с иранския външен министър Али Акбар Салехи, пред когото Давутоглу изрази безпокойството на Анкара заради твърдението на началника на Генералния щаб на иранската армия ген. Хасан Фирузабади, че Турция е замесена в кръвопролитията в Сирия и обвиненията, че Анкара, наред със Саудитска Арабия и Катар подпомага „целите за водене на война на Америка“.

Коментарите на иранския генерал бяха направени преди посещението на Салехи в Турция на 7 август с цел да поиска помощта на Анкара за освобождаването на 48-те ирански поклонници, отвлечени в Сирия през уикенда.

Въпреки че коментарите не бяха направени от ирански лидери, те бяха направени от лица с официални постове. Очакваме тези представители и в Турция, и в Иран да премислят добре, преди да правят каквито и да било коментари. Позицията ни по въпроса бе пояснена на Салехи по открит и приятелски начин, каза Давутоглу.

Сирийският режим носи цялата отговорност за напрежението между Иран и Турция, каза Давутоглу, като добави, че Техеран не би трябвало да прехвърля отговорността за насилието в Сирия на други страни.

Наше право е да очакваме Иран да предприеме конструктивен подход по отношение на мюсюлманската кръв, която се пролива в Сирия по време на свещения месец Рамазан.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган също отправи предупреждение след изказването на Фирузабади, като посочи, че то предизвиква съжаление и припомни на Иран, че Турция е подкрепяла страната в международен план по отношение на ядрената й програма.

Когато никой не бе на негова страна, Турция бе страната, която бе до Иран въпреки всичко. Турция също така бе страната, която защити правото на Иран за ядрена енергия, каза Ердоган в обръщение пред членовете на партията си на 7 август.

Междувременно Салехи каза, че макар Турция и Иран да имат различни гледни точки по някои въпроси, иранското правителство е искало да насърчи отношенията с Анкара. Различията между двете страни нямат негативно влияние върху отношенията, каза Салехи пред иранската държавна телевизия вчера.

За съжаление, политическите въпроси са различни от хуманитарните, пък каза Давутоглу, като отбеляза, че Турция полага усилия за освобождаването на отвлечените ирански поклонници в Сирия.

Салехи също така посочи, че сред отвлечените поклонници имало членове на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. Външният министър обаче отхвърли твърденията на сирийските бунтовници, че иранците са били на военна мисия, като посочи, че те са били на религиозно поклонение в Дамаск, когато бяха отвлечени на 4 август.

Някои от заложниците са бивши членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и на армията, каза Салехи пред журналисти на връщане от Турция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.