Поколение на голямото бягство… към Германия

Гръцки студенти на протест срещу антикризисните мерки. Снимка: преств

Безработицата и икономическата криза пращат гърците и останалите южноевропейци в Германия. В края на май 2012 г. в Германия са работили 117 744 гърци срещу 107 245 през май миналата година. Увеличението е 9,8 на сто. В същото време общият брой на работещите в Германия е нараснал едва с 1,6 процента според данните на германската агенцията по труда. Те потвърждават нарасналия имигрантски поток към страната на канцлера Ангела Меркел от държавите в Южна Европа, в които безработицата чупи рекорд след рекорд.

Показателен е фактът, че от януари 2008 г. до първото тримесечие на 2010 г. броят на гръцките имигранти в Германия намаляваше бавно, но стабилно и е достигнал до нива под 100 хиляди. Оттогава насам несигурността в Гърция нарасна, а кредитните споразумения нахлуха в живота на гражданите. Колкото повече се задълбочава кризата и безработицата расте, толкова повече гърци емигрират в Германия.

Най-голям ръст на имгрантите от Южна Европа в Германия се наблюдава при испанците – с 11,5 на сто. Следват гърците, а след тях се нареждат италианците и португалците. Общият брой на работещите в страната южноевропейци през май е достигнал 452 хиляди при общо 34,09 милиона работещи.

Тенденция на увеличение има и при гръцките имигранти в Германия, които са безработни и си търсят работа. Техният брой през май е бил 26 800, което е с 4,1 на сто повече от същия месец миналата година. Една част от безработните гърци са емигрирали в последните месеци в Германия в търсене на по-добър живот. И в тази категория най-голям е ръстът на испанските имигранти. При италианците обаче се наблюдава обратната тенденция.

Смята се, че някои от регистрираните нови гастарбайтери по всяка вероятност са живели и работили и преди в Германия. Голяма част от гърците обаче емигрират за първи път в страната, сочат данните на бюрото по труда.

Освен по отношение на професионалните възможности, като стимул за преместване на Север се определя и по-големият период, в който германската държава изплаща обезщетения за безработица. В Гърция например той е сериозно намален и обезщетения се дават само в рамките на една година.

Бум на имиграционния поток към Германия се регистрира и от осем нови страни-членки на Европейския съюз, за които от 1 май 2011 г. отпаднаха ограниченията на пазара на труда. Имигранти от Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Литва и Латвия заливат Германия.. Броят им спрямо май миналата година е нараснал с 94 хиляди или 36 на сто. В същото време имигрантите от Южна Европа – Италия, Испания, Португалия и Гърция, са се увеличили с 28 хиляди.

Данни на националната статистическа служба ЕЛСТАТ показват, че безработицата в Гърция през май е била 23,1 на сто. Броят на работещите спрямо същия период миналата година е намалял с около 320 хиляди. Страната вече е първенец по безработица сред младите хора на възраст до 24 години, изпреварвайки Испания.

Представител на Европейската комисия, попитан вчера доколко програмата на Тройката международни кредитори, наложена на Гърция, допринася за разрастване на безработицата, заяви че подобно твърдение „просто не е истина“. Той отрече „рецептата“ за страната да се базира само на „затягане на коланите“ и заяви, че Комисията е силно обезпокоена от голямата безработица в страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.