Чудотворно лекарство ли е ехинацеята?

echinacea_webshots1.jpgПри първите симптоми на настинка или грип много хора посягат към ехинацеята. Вече няколко години това растение се използва като лек от тези, които търсят алтернатива на обичайните лекарства. Билкарите го препоръчват горещо за подсилване на имунната система и дори специалисти от Световната здравна организация смятат, че с него може да се лекува настинка. Ехинацеята е станала толкова популярна, че само във Великобритания продажбите от нея се равняват на 30 милиона паунда на година, а през зимния сезон се купува по едно пакетче на минута.

Много лекари обаче са скептични относно ползата от ехинацеята. Според някои проучвания тя намалява риска от простуда, но резултатите от други показват, че няма никакъв ефект и дори влошава здравето. Последното изследване по въпроса, проведено само преди няколко дни, установи, че растението намалява риска от настинка с 58%. То беше организирано от учени от университета в Кънектикът, които анализираха данните от 14 по-ранни проучвания. Дали обаче може да се вярва на тези резултати?

“По въпроса с действието на ехинацеята все още има много неясноти – казва професорът по обща медицина от университета Ексетър Едуард Ернст – Най-мащабното проучване до момента показа, че тя няма ефект. Има други билки, които са по-лековити от нея”.

Д-р Сара Джарвис от Кралския колеж по медицина във Великобритания също има своите съмнения. “Ехинацеята е единствената алтернатива на обикновените лекарства, която лекарите препоръчват при настинка и грип – казва тя. – Въпреки това си мисля, че ежедневното консумиране на плодове и зеленчуци и добрият сън са много по-важни за намаляване на риска от простуда.”

echinacea_webshots.jpgАн Уокър – шефка на Британската асоциация по билкова медицина, обаче е голям привърженик на ехинацеята. “Кълна се, че предпазва от настинка. Винаги нося със себе си ехинацея, когато пътувам или ходя на някое място, където има голям риск от предаване на вируси”.

Макар да не е доказано, че билката има някакви странични ефекти, не е препоръчително тя да се приема от хора, които пият лекарства, потискащи имунната система – например пациенти с трансплантирани органи. Иначе ехинацеята е различни видове и може да се приема като сироп или под формата на таблетки. Препоръчителната доза е от 1.5 до 3 милиграма на ден за възрастни и два пъти по-малко за деца под 12 години.

“Никой не може да каже със сигурност коя част на растението е най-ефективна – коренът, листата или стеблото – казва Ан Уокър. – Все още не е ясно и кой тип ехинацея е най-полезен. Но я препоръчвам горещо.”

(по Daily Мail с малки съкращения)

Снимки: Уебшотс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.