Анархистите отново са в Швейцария

ДПА

Акция на анархисти в Атина. Снимка: индимедия

Международна анархистка конференция на фона на точните швейцарски влакове, перфектно поддържани улици и пощенски картички с планински изгледи?

Анархистите се събират в Сент Имие тази седмица не в опит да разрушат съвършения обществен ред в Швейцария, а за да отбележат основаването на международното анархистко движение преди 140 години в този малък град, известен с производството на часовници.

Въпреки това повечето от изявленията и лозунгите на срещата, която се очаква да привлече 3000 участници, ни връщат не толкова към 19 век, колкото към революционната 1968 година. Побелял делегат сподели, че събитието му напомня за „добрите стари студентски дни“.

Участници пристигнаха чак от Япония, Китай и Бразилия, но активистите от Гърция привлякоха най-голямо внимание. „Гърците носят най-голямото бреме“, заяви член на организационния комитет на Международния събор на анархизма.

Срещата има силно символично значение. През 1872 година свободомислещите майстори-часовникари социалисти от швейцарския кантон Юра се събират в гостилница в Сент Имие и основават антиавторитарно международно движение.

Те следват идеите на Михаил Бакунин, революционер и анархист, избягал от Русия в Швейцария. Карл Маркс и Фридрих Енгелс били прекалено авторитарни за вкуса на тези ранни швейцарски активисти.

Те са търсели „различен път“, каза Дженифър, германка от Саарбрюкен, която не искаше да ни каже фамилията си, като повечето участници в сбирката. По думите й участниците в конференцията търсят друга алтернатива на капитализма освен комунизма, след като тази идеология се компрометира в редица страни.

По-лесно беше да открием „против“ какво, отколкото „за“ какво са младите революционери от Сент Имие. В списъка, публикуван в специален брой на анархисткото издание „Гаидао“ (Gaidao), се изброяваше, че няма място за „капитализъм, империализъм, патриархат, сексизъм, расизъм, колониализъм, държава, религия и която и да било друга форма на потисничество“.

Когато репортери попитаха участниците как планират да преодолеят финансовата и дългова криза, Аристид Педраса, водещ идеолог на анархисткото движение, заяви: „Обслужването на дълга трябва да спре незабавно и повсеместно“. Кризата на капитализма трябва да бъде решавана на гърба на капиталистите, а не от народа, заяви той.Анархистите смятат, стачките и всички други форми на обструкция са легитимни, освен насилието.

За някои обаче отговорът не беше толкова категоричен. „Разбира се, ние сме против някой да подпали старата кола на милата бабка, наша съседка, но би било разбираемо, ако той реши да драсне клечката на бюрото по труда, което го е лъгало многократно“, каза 23-годишният Матиас от Берлин, с обица на носа и бейзболна шапка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.