Тормоз, Изнудване, Малтретиране!

Тримата главни босове на ТИМ – отляво надясно: Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев.

Уикилийкс ги описа като „новия лидер на организираната престъпност в България“. Варненци ги обвиняват в хищнически апетит за „Алея Първа“. А според един варненски журналист те са просто ТИМ. Еми Барух за един скандал.

За опитите да накараш журналиста да замълчи са писани книги, правени са филми, разказвани са истории. (Казвам журналиста, а не журналистиката, защото в крайна сметка резултатът зависи най-вече от конкретната личност, а не от гилдията като цяло). Публикуваните изследвания на тази тема показват богато разнообразие от похвати, които включват:

Тормоз,

Изнудване,

Малтретиране.

Нека за краткост приемем така образувалата се абревиатура от първите букви на думите Тормоз, Изнудване и Малтретиране – ТИМ, като събирателно на всички онези подходи, които навсякъде в света целят едно-едничко нещо – журналистът да бъде уплашен, спазарен и подчинен до степен или да млъкне, или да пише под диктовка.

Войната за „Алея Първа“

Това се случи преди броени дни с варненския колега Спас Спасов, който получи … “подарък” – книга, озаглавена “Изкуството на войната” с многозначително посвещение-предупреждение.
Спас Спасов е един от малкото журналисти, последователно разследващ “войната” за “Алея Първа”, която гражданите на Варна водят срещу хищните апетити на добре известната групировка ТИМ, наречена от сайта за разследваща журналистика Уикилийкс “новият лидер на организираната престъпност в България”.

Куриерската пратка има подател – Марин Митев – единият от съсобствениците на същата групировка. И все пак докато информацията не бъде проверена, не може да се твърди със сигурност, че това действително отговаря на истината.

Може да се каже обаче, че този акт – който и да е човекът, стоящ действително зад него – е емблематичен и издава все по-демонстративното пренебрежение към демократичните порядки от близки до властта групировки, картели и финансови магнати в една страна, която претендира, че е по заслуги член на Европейския съюз.

Историята се повтаря

Не е случайно, че във всички класации на международните организации България е поставена на позорното последно място в същия този ЕС по свобода на словото и независимост на медиите.

Асоциацията на европейските журналисти в България вече излезе с апел към компетентните органи да разследват случая с получения от Спас Спасов “подарък”. Ако се окаже, че подателят е действително въпросният Марин Митев, ще излезе, че наблюдаваме втори опит на групировката ТИМ да накара журналистите от Варна да мълчат, когато тимаджиите говорят за “Алея Първа”.

Показателно е между другото, че до този момент няма коментар от друга съсловна организация, съюз или сдружение. Показателна е и липсата на реакция от страна на представителите на така наречения политически елит в страната.

Е да, лято е. “Елитът” е на море. А морето, както знаем, е територия на ТИМ.

От Дойче веле

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.