Румъния – икономиката е заложник на политическата криза

Франс прес

След две години на остра рецесия Румъния изглеждаше на добър път да постигне отново траен растеж, макар и скромен, но политическата криза на върха на държавата, която продължава безкрайно, отслабва икономиката и заплашва да прогони инвеститорите.

Премиерът Виктор Понта увери в сряда, че неговото правителство, което е на власт от май, ще продължи да действа за оздравяване на държавните финанси и ще приватизира големи енергийни и транспортни компании, за което е поело ангажименти пред МВФ и ЕС.

Редица анализатори подчертават обаче, че икономиката е „замразена“, превърната в заложник на продължаващата повече от месец безмилостна война между лявоцентристката коалиция на Понта Социал-либерален съюз и дясноцентристкия президент Траян Бъсеску, подложен на процедура за отстраняване.

„Спрете цирка, опитайте се да изградите нещо“, написа в четвърък ежедневникът „Зиарул финанчиар“, обобщавайки настроенията на деловите среди.

„Икономиката е запушена, парите не циркулират вече, държавната администрация е блокирана, всички важни решения са отложени и големите договори са замразени“, посочи пред АФП икономическият анализатор Дору Лионаческу от Кепитъл Партнърс.

Първа жертва на тази криза, местната валута – леята, изгуби около 5 процента от стойността си за няколко седмици – обезценяване, което ще доведе до увеличение на цените, специално на бензина и на газта.

Прогнозата за икономически растеж, която в началото на годината бе фиксирана на 1,5 процента на фона на 2,5 процента през 2011 г., също бе преразгледана към понижение и се очаква да бъде около един процент заради причини, свързани също и със сушата, засегнала страната.

Управителят на Централната банка Мугур Исъреску, уважаван заради умерения си тон, даде тази седмица израз на раздразнението си, като отправи предупреждение за рисковете от продължаване на политическата нестабилност: „Ние зависим от международните пазари, които ще ни санкционират драстично“, предупреди той.

В тази напрегната атмосфера инвеститорите не крият вече безпокойството си, докато потокът на чуждестранни капитали рязко намалява.

„Политическата криза и нестабилността, която тя генерира, би могла да накара някои инвеститори да отложат решенията си за инвестиции в Румъния“, посочва западен дипломатически източник.

„Въпросът е да се разбере как германските компании, които искаха да инвестират в тази страна, ще реагират на ситуацията“, добавя Аника Патберг от Джърмани Трейд енд Инвест, която подчертава, че предприемачите желаят „стабилна и прозрачна съдебна система“.

Във вторник преговарящият от МВФ Ерик де Врийер заяви, че е „обезпокоен“ за риска от това политическите смущения да застрашат постигнатото през последните години в резултат на сурови мерки за икономии.

„За правителството е важно да се съсредоточи върху макроикономическите приоритети, да продължи стриктната бюджетна политика и реформите, които дават възможност на икономиката да нараства по-бързо“, подчерта представителят на МВФ, който следващата седмица ще даде своята диагноза за състоянието на румънската икономика.

„За съжаление правителството се съсредоточи върху политическите спорове“, казва със съжалание финансовият анализатор Аурелиан Дочиа, като отбелязва, че заявените от изпълнителната власт намерения за подем на икономиката, не са били последвани от конкретни мерки.

„Политиците не си дават сметка колко драматична е ситуацията както в Румъния, така и в международен план“, посочва той пред АФП. Още повече, че румънската икономика е силно зависима от еврозоната. „Това, което трябваше да се избегне преди всичко, бе да си копаем собствения гроб, а точно това е, което правим в момента“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.