Убийство, съд и слухове сред „червената аристокрация“ в Китай

ДПА

Входът на Забранения град в Пекин. Снимки: Гергана Мартинова

Процесът срещу Гу Кайлай по обвинение в убийство е най-голямото събитие до момента в най-голямата, според мнозина, криза в управляващата в Китай Комунистическа партия след потушаването на продемократични протести през 1989 г.

Гу и нейният съпруг Бо Силай някога бяха перфектната „червена двойка“ в Китай – деца на герои от революцията. Техният елитен произход даде на „принца и принцесата“, както наричат потомците на партийните лидери в Китай, огромни преимущества, сред които възможност да следват в престижния Пекински университет.

Ако Гу бъде осъдена за убийството на британския гражданин Нийл Хейуд, нейният статут на най-малката дъщеря на известния генерал от Народноосвободителната армия Гу Цзиншън може да й помогне да избегне смъртната присъда.

„Решението трябва да е вече взето“, каза Чжан Мин, политолог в Народния университет в Пекин преди процеса. „Това е политическо дело“, каза Чжан. „Подобно на всички нечестни съдебни процедури, процесът е контролиран“. „Мисля, че трудно ще бъде дадена смъртна присъда“, каза Тън Бяо, водещ адвокат, занимаващ се с правата на човека.

Чжан каза, че в Китай има традиция да не се екзекутират хора от елитни семейства, които са обвинени в сериозни престъпления. „Макар че заслужава презрение, тя е родена в изтъкнато семейство“, каза той за Гу.

53-годишната Гу се среща с Бо през 1984 г. в източния град Далян, където Бо вече си изгражда име като популистичен секретар на Комунистическата партия. Той бързо е повишен на регионални позиции, а от 2004 до 2007 г. ръководи интегрирането на Китай в световната търговия като министър на търговията.

Хейуд се среща с двойката в Далян в началото на 90-те години на миналия век. Той помага на сина им Бо Гуагуа, който сега е на 24 г., да се запише в подготвителен клас в Англия, преди да отиде в елитното училище „Хароу“. Съпругата на Хейуд, която живее в Китай с него и с техните две деца, е от Далян.

Партията вече подготви почвата за снизходителна присъда, като представи Гу в държавните медии като майка, която защитила сина си от неясни заплахи от страна на Хейуд.

Гу е дипломиран адвокат и е участвала в няколко известни търговски дела, преди да се заеме с бизнес. Представяна е като Богу Кайлай – име, отразяващо стара китайска традиция жената да добавя йероглифа от фамилията на съпруга си към собствената си фамилия.

Коментатори предполагат, че Гу може да е използвала фамилията Богу извън Китай, където фамилините имена с два йероглифа са рядкост, и вероятно е придобила право на местожителство в Сингапур или друга страна.

Докато Бо Гуагуа учи във Великобритания, Гу и Хейуд живеят между 2000 и 2003 г. в южния крайбрежен курорт Борнмаут, според британски медии. „Смятах, че те са двойка, тъй като живееха заедно“, каза Майкъл Райт, който работил като охранител за Гу и Хейуд в Борнмаут, цитиран от вестник „Борнмаут Дейли еко“.

По-сензационни слухове, обвиняващи Гу и Бо в участие във всичко – от търговия с човешки органи до заговор да узурпират висши партийни лидери, обхванаха китайското интернет пространство.

Слуховете започнаха през февруари, когато твърдолинейният полицейски началник на Чунцин и дългогодишен съюзник на Бо Ван Лицзюн бе уволнен от поста си и избяга в американско консулство.

Сега изглежда, че бягството на Ван е свързано с опити на други висши полицаи и вероятно на самия Бо да прикрият убийството на Хейуд. В последните си години в Ляонин, Бо и Ван са ръководили антимафиотски кампании, които партията приветства като пример за други райони.

Те използваха този опит, за да се справят с организираната престъпност и корупция в ударни операции в югозападния район на Чунцин от 2007 г. насам. Културната кампания на Бо „пей в червено“ в Чунцин предизвика възхищение у някои „леви“, които искат връщане на крайния егалитаризъм, съществувал при Мао Цзедун.

Тази кампания обаче и драконовските мерки, използвани в ударните операции, предизвикаха загриженост от главните ръководители на партията при президента Ху Цзинтао и премиера Вън Цзябао.

Началникът на обществената сигурност на Китай Чжоу Юнкан бе единственият от деветимата членове на всесилния Постоянен комитет на Политбюро, който се обяви против решението Бо да бъде отстранен през март, съобщи „Ню Йорк таймс“. След уволняването на Бо партията се опита да държи под контрол както дисиденти, така и поддръжници на Бо сред 80-те си милиона членове.

Партията се надява, че процесът срещу Гу ще помогне на Ху и на Вън да организират гладко предаване на властта на техните очаквани приемници Си Цзинпин и Ли Къцян след конгреса на партията тази есен, който се състои на всеки пет години.

Демонстрирането на „силата на закона“ в процеса срещу Гу изглежда цели предимно да потуши потенциално недоволство вътре в партията. „Главната цел не е доказателство или легална процедура или престъпление“, каза Тън за процеса. „Мисля, че това е борба за власт сред старейшините в партията“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.