Да напсуваме Лейди Гага. Или Фейсбук като тоалетна от 80-те

Вечерта след концерта на Лейд Гага в София качихме фотогалерия със снимки в страницата на e-vestnik във Фейсбук. Зала „Арена Армеец” се напълни до горе и феновете излязоха въодушевени от концерта. Предполагахме, че снимките ще запълнят техните интереси.

Но вместо това, под тях светкавично заваляха коментари – „курва”, „отврат”, „грозотия”, „хермафродит” и т. н. На снимките нямаше нищо такова. Някои, очевидно водени от мощна вътрешна енергия, изразяваха отношението си към Лейди Гага, само провокирани от нейния образ.

Ефектът е като в обществените тоалетни по времето на комунизма, които бяха тогавашният Фейсбук. На стената там пишеха мръсотии. По подобен начин сега например индийци пишат „ти си курва“ на своята сънародничка актриса – първата индийка, която се снима гола за „Плейбой“. А в случая дори няма разголване.

Трудно е да се обясни откъде извира такава омраза. У нас е пълно с хора, които са „пикали на оса”, както казват на село. Готови са да подскочат, да псуват и да мразят по най-малък повод.

И дори да се бият безпричинно (само в последните дни имаше два случая на побои и тежко ранен при сбиване след пререкания между шофьори на улицата).

Има концерт, певица, никой не те кара да го гледаш, да я слушаш. Лейди Гага си има почитатели в цял свят, и у нас. Но тя не доминира в българските медии, не е досадила като фолкпевици или политици.

Има статии и снимки за нея, не ги чети. Но появяването й веднага провокира някои да я псуват и наричат курва. Навремето така наричаха естрадните певици. Ганьо знае – „Тия ли, бе, знам ги аз, курви”.

Сега обаче е по-лесно от времето на соца. Тогава можеше да се драска само в тоалетните, сега – целият интернет дава възможности.

В страницата на e-vestnik във Фейсбук обаче трием такива коментари, които са обидни за останалите читатели. И пак остават неудовлетворени души, които не могат да си излеят чувствата на видно място.

Всъщност подобни случаи издават колко деформиран е българинът – липсва му търпимост и мрази всичко, което не познава или не разбира.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.