Защо македонският премиер пак почива в Турция

в. Утрински весник

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган продължава добрата практика да кани и македонските премиери на почивка. Тази година Никола Груевски ще почива със семейството си в земния рай Фетхие на границата между Егейско и Средиземно море, между Мармарис и Анталия и срещу гръцкия остров Родос, на брега на морето, което турците наричат „мъртво море“, един от най-красивите и най-екзотични райони на Турция.

Тези частни покани (този път в месеца Рамазан) са изключителен жест на приятелство и близост, който сам по себе си говори много. Почивката по лична покана, макар и само за няколко дни, превъзхожда всички протоколни срещи на най-високо равнище и е резервирана само за близки, лични приятели.

Независимо дали турският премиер ще бъде със своя гост от Македония ден, два или само няколко часа, със сигурност те ще разменят мнения в неофициална обстановка, без задръжки и официалности, за много въпроси, които са от интерес за двете приятелски страни.

Премиерът Никола Груевски вече е добре запознат с фактите за Турция, която израсна до регионална военна, икономическа и политическа сила в Близкия изток и на Балканите. А премиерът Тайип Ердоган е сред петте най-влиятелни личности в света. В групата Г-22 на най-силните страни в света, Турция е на 17-о място с двуцифрен икономически растеж в продължение на години.

След дългогодишни неуспешни преговори с ЕС премиерът Ердоган предложи алтернатива на 75-те милиона турци. Така започна бързото собствено икономическо развитие на Република Турция, която формира своята първа съвременна държава и нация само 21 години преди Република Македония, по-точно през 1923 г.

Подчертавам това, защото много ясна и строга е разликата между Османската империя и съвременна парламентарна Република Турция, базирана на историческите реформи на бащата на съвременна Турция Кемал Ататюрк след голямата победа в турската война за независимост.

Тази драматична разлика между Ататюрк и султаните от Османската империя, между Османската империя и държавата с ново име и ново устройство, с нов литературен език, нова латинска азбука, нова столица, отделяне на религията от държавата, нова стратегия и дори различно облекло в посока към европейска Турция може да бъде вдъхновяваща и за македонския премиер, както и за голям брой световни лидери.

Турското правителство вече се подготвя за най-голямото честване в своята история – 100 години Република Турция 1923-2023 г. Премиерът Тайип Ердоган обяви един от най-големите проекти в света – изграждането на автомагистрала и железопътна линия под Босфора, които ще свързват Европа и Азия. Той съобщи и за атрактивните проекти за изграждане на нов Босфор, изкуствен пролив, който ще заобикаля Истанбул, и за нов милионен град близо до Истанбул. Турция е сериозен кандидат за домакин на лятната Олимпиада 2020.

Тайната на турското чудо започна още преди три десетилетия, когато по време на правителствата на Тургут Йозал, Сюлейман Демирел, Месут Йълмаз и Тансу Чилер Турция реши да насочи главните си инвестиции към инфраструктурата, образованието и културата. В един период на постоянно строителство бяха изградени 4000 километра пътища и автомагистрали. Направени бяха най-големите язовирни стени на реките Тигър и Ефрат и гъста канална мрежа за напояване на милиони хектари в цял Анадол.

Изградени бяха мостовете над Босфора и над 40 летища в цяла Турция, която има 17 града с над един милион жители. Големите чуждестранни компании износители в Турция трябваше да направят свои заводи в страната, а на хотелиерите бяха обещани изгодни концесии за 49 години, ако строят луксозни хотели по протежение на 10 000 километра крайбрежна ивица на четири морета.

Премиерът Тайип Ердоган продължи с още по-интензивно темпо изграждането на инфраструктурата със скоростните железопътни линии Истанбул-Анкара-Коня, с автомагистрали и летища, газопроводи и петролопроводи, морски пристанища и съвременни кораби, големи чуждестранни и местни инвестиции в индустрията, земеделието и строителството. Особен статут на национален приоритет номер едно придобиха образованието и здравеопазването заедно с подновяването на културните традиции.

Сериозен проблем на Тайип Ердоган, за който търпи най-много критики както от сънародниците и от политическите си противници, така и в света, е недостигът на демократични капацитети, авторитарното управление, безкомпромисното отношение към медиите, човешките права и свободи и заплахата за секуларизма в Турция, която се смята за атака срещу реформите на Кемал Ататюрк.

Познайте какво от това ще вдъхнови неговия гост и колега от Македония. Може би този път Груевски ще тръгне по пътя на инфраструктурата, образованието и културата. Това открива пътища за алтернатива, ако вратите на ЕС останат затворени за Македония. Само изостаналите страни нямат алтернатива.

Приятна почивка, господин премиер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.