В десетката: Уикилийкс, вземете го разкарайте тоя Асанж

Специално за Кафене.нет

Джулиан Асанж интервюира шейх Насрала. Колаж: RT

„Уважаеми Ел Президенте,

Преди две години посетих Швеция, за да изнеса лекция и да поискам да ме приютят. Тази страна си бях избрал, защото беше либерална. Там ценяха свободата на словото.

Както е известно, в Швеция има доста шведки. По време на престоя си се сближих с две от тях. Добри момичета – мои почитателки. Добре се позабавлявахме. Да не си помислите, че едновременно. Не, Ел Президенте, аз съм скромен човек, една по една.

Понеже се занимавам с журналистика (ама истинска, не като другите), се гордея с умението си да общувам. Хващам тънкостите, нали разбирате? Когато първо едната шведка, а на следващия ден и другата казаха “не”, за мен беше ясно – отвъд всякакво съмнение – че всъщност имат предвид “да”. Затова се позабавлявах с тях още малко.

Представяте си, Ел Президенте, каква беше моята изненада, когато полицията ме привика на разговор. Оказа се, че девойките се оплакали от мен. Изопачили събитията: “не” било означавало “не”. Айде сега, не на мене тия, викам на полицаите. Ама те слушат ли! Ще те разследваме, разправят.

Така разбрах, че Швеция всъщност не била толкова либерална. Както и да е, измъкнах се и през следващите месеци се позанимавах с журналистика (истинска, както вече казах, не като тази на корпоративните подлоги на империализма).

Пожънах успех, станах известен, оглавих армия от хлапетата с маски и любители на конспиративни теории.И тъкмо тогава, не щеш ли, шведите отново се обадиха да ме викат на разпит. Естествено, отказах да се подчиня.

Виждате ли, Ел Президенте, докато се занимавах с истинска журналистика, си създадох много врагове (империалисти и корпоративни подлоги, естествено). Те ще направят всичко по силите си, за да ме докопат.

Отида ли в Швеция, ще бъда изпратен на американците, а там – жална ми майка. Затова, Ел Президенте, ако обичате, дайте ми политическо убежище в Еквадор. Вашата страна с древна история е пример за цивилизованост. Тя е фар на свободата, светъл лъч на демокрацията. Позволете ми от ваша територия да водя битката със световния империализъм!“

Предполагам, така трябва да е звучала молбата за политическо убежище, която създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж е отправил към президента на Еквадор Рафаел Кореа. Каквато и да е била формулировката, австралиецът постигна целта си.

От вчера той е “политически бежанец” на територията на еквадорското посолство в Лондон.

Колкото и смехотворно да звучи, това са фактите: Латиноамериканска държава, чиито журналисти бягат в чужбина заради преследване от страна на властта, приютява пребиваващ в Англия австралиец, който се страхува от преследване в Швеция и САЩ. Как човек да не напише: LOL?

А сега накъде?

Възможностите на Асанж са много ограничени. Всъщност, сведени са до само една. След като премина през пълната процедура на обжалвания в Англия, той трябва да бъде екстрадиран в Швеция, където да отговаря на обвинения в сексуално насилие.

Лондон е задължен да го предаде на Стокхолм. Ако не го стори, ще наруши собственото си, а и европейското законодателство. Следователно, Асанж ще бъде арестуван веднага, щом напусне посолството. И така трябва да бъде. Всеки обвинен в криминално престъпление, особено ако то е сексуално насилие, трябва да бъде подложен на законовите процедури за изясняване на фактите.

Не искам да казвам, че гузен негонен бяга, за да не създам впечатление, че смятам Асанж за виновен. Не знам дали е виновен, но искам да науча. Това може да стане само чрез правосъдието, от което той се крие. Със сигурност изглежда гузен.

Според австралиеца и защитниците му, целта на шведите не е да го разследват, а да го предадат на американците, които пък искали да го съдят заради Уикилийкс. Ако имаше причина да подозирам подобно развитие, щях да бъда на негова страна. Но нямам. За мен Асанж, вживял се в ролята на месия, просто желае да живее над закона.

Ако САЩ щяха да го съдят, можеха да поискат екстрадирането му от Великобритания, с която са в много по-близки отношения, отколкото с Швеция. Защо им е да чакат? Защо им е да рискуват да ударят на камък в Стокхолм?

Това е прах в очите на маскираните хлапета и любителите на конспиративни теории. Понеже за тях австралиецът е светец, те не могат и да си представят вероятността да не е съвсем чист. Между другото, възможно е самият Асанж да си вярва на страховете. Не е изключено да е развил параноя.

Но какво от това?

Не съм чувал досега параноята да е поставила някого над закона. Виновен или не, в цивилизования свят, решава съдът. Това е едно от най-важните постижения на човешкото развитие и то трябва да бъде уважавано. Не може да позволяваме с действията или бездействието си някой да се оказва над закона. Нямаме причини да се съмняваме в безпристрастността на шведските съдилища.

Страхливото поведение на Асанж отблъсна много от поддръжниците му, а на някои коства и немалко пари. Да не забравяме, че гаранцията му в Лондон беше платена от други. В момента, в който той побягна, те се простиха с хиляди. Естествено, отвратени от накърненото доверие, някои от тях сега се отдръпват от него.Но това не е най-лошото.

Най-лошото е, че с поведението си Асанж вреди на Уикилийкс. Отъждествяването на този уебсайт – изключително важен за достъпа до информация – с нарцистичната личност на един от създателите му, е пагубно. Много се надявам екипът на Уикилийкс да разкара австралиеца, преди той напълно да опорочи идеята за свободата.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.