„Пуси райът“, Ботев и Левски

Две години затвор за трите момичета, изпели молитва против Путин в московска църква. Цивилизованият свят оцени това като несъразмерно висока присъда. В България обаче руският съд има ревностни защитници. Това било богохулство, те се държали като демони.

Нормалната присъда щеше да бъде глоба. В страни с тоталитарно мислене обаче хората искат затвор, Сибир и твърдата ръка на бащицата да наказва сурово.

Кое е богохулство? Против Бог и християнството ли пяха тия момичета или против Путин? И какво е това изродено самосъзнание кагебисти да бранят църквата? И патриархът да е агент на КГБ?

Даже не дребна риба на битово равнище, като българските попове, от които са искали клюки за църквата отвътре, ами Кирил (Гундяев) дълги години е бил нещо като външен министър на руската църква. Разведчик първа категория.

И сега той и един офицер от КГБ, понастоящем президент, са света вода ненапита и първи християни. То това е гаврата, която изкарва на отчаяни акции млади руснаци.

Докато Русия се тресе от скандала с „Пуси райът”, който идва дюшеш на Путин да покаже колко богоугоден християнин и пазител на ценностите е, в България правителството, министърът на образованието и премиерът разиграха друга атракция, да се покажат като пазители на националните ценности.

Развяха един доклад за българските учебници, за да обявят, че той е написан от злодеи, дето посягат на националната сигурност – това означавало посегателството на историята. И къде е това посегателство?

Медии раздухаха с манипулации този доклад – някакви искали да махат Ботев и Левски от учебниците. За да могат да се покажат като големи родолюбци Игнатов и Борисов. И контролираните от правителството вестници сега преследват авторите на доклада, изкарват ги в списък като престъпници.

Само много прост народ се връзва на толкова плитки номера. Ами разбира се, че учебниците трябва да се оценяват от тази гледна точка. Един такъв доклад е от полза за авторите на учебници, да си помислят, да се съобразяват. Не докладът, а възпитаването в омраза към съседите подкопава националната сигурност.

Колко поколения иска България да възпита в омраза към „турците”? Левски се е борил против поробителя, но говори ли против турците? И ние докога смятаме да живеем години назад в историята? Да учим децата, че турците са враг, вместо да разбират историята?

А какво измисли България след десетилетия правилно патриотично възпитание чрез учебниците за да приобщи българските турци – немалък процент от населението?

Измисли да им смени имената насила. Това измисли. Сегашният премиер тогава е бил командирован като каратист-бияч да „опазва реда” по време на преименуването и „голямата екскурзия”.

Сега неговото „демократично” правителство прави пропаганда, че някакви лоши „турци” от някаква комисия написали злодейски доклад.

У нас правителството брани „историята“ като кагебистите – християнството.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.