Джулиан Асанж: „Спрете лова на вещици“

Брадли Манинг и Джулиан Асанж. Снимки: дейлинюз

„В сряда Брадли Манинг прекара 815-ти ден в затвора без процес. Законният максимум е 120 дни. В четвъртък моят приятел Набил Раджаб беше осъден на 3 години за туит. В петък руска група беше осъдена на 2 години за политически спектакъл. Има единство на подтисничеството.В отговор трябва да има абсолютно единство и решителност“, призова Джулиан Асанж, един от основателите на сайта Уикилийкс в неделя.

Той направи първото си публично изявление, откакто през юни се скри в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадацията си в Швеция, където е обвинен в сексуално насилие, което той отрича.  41-годишният австралиец се страхува, че Стокхолм ще го екстрадира в САЩ, където го заплашва среща с правосъдието заради разпространените редица писма на американската дипломация.

Асанж говори от балкона на дипломатическата мисия на Еквадор. Страната му даде политическо убежище и така разгневи не само Лондон, но и САЩ и Швеция.

„Не трябва да има повече глупаво говорене за преследване на която и да е медийна организация”, каза Асанж. „Американската война срещу изобличителите трябва да спре“. допълни той и благодари на Еквадор, на президента на страната Рафаел Кореа и изброи редица други латиноамерикански държави, които го подкрепиха през последните дни.

Той поиска Вашингтон да спре „лова на вещици” заради Уикилийкс, американският президент Барак Обама да постъпи по „правилния начин”, както и да бъде освободен Брадли Манинг, който чака да бъде изправен пред съда в САЩ по обвинение, че е предал на Уикилийкс класифицирана информация.

Австралиецът каза още, че докато Уикилийкс е под заплаха, същото важи и за свободата на словото и здравето на всички общества. Той обяви Манинг за „политически затворник номер 1“ и даде пример с произнесената в петък присъда срещу момичетата от руската пънк-група „Пуси райът“, които получиха присъди от по две години в трудова колония заради изпята в московски храм молитва срещу президента Владимир Путин.

Асанж обаче не излезе пред стените на посолството на Еквадор, както бе съобщил в социалната мрежа Туитър в четвъртък. Това накара британски полицаи да дежурят от сутринта в неделя пред сградата на дипломатическата мисия, за да арестуват основателя на Уикилийкс.

По-рано през деня стана ясно, че  Джулиан Асанж има намерение да се предаде в ръцете на шведското правосъдие,  ако  Стокхолм поеме ангажимент да не го екстрадира в САЩ, където го заплашва сериозна присъда, включително смъртна. Това съобщи довереният представител на Асанж Кристин Храфансон

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че разходите на правителството на Великобритания за съдопроизводство срещу основателя на Уикилийкс са превишили 1.6 милиона долара. В сумата влизат харчовете по делото за екстрадирането на Джулиан Асанж в Швеция, а също и заплащането на полицията, в това число охраняването на района на посолството на Еквадор в британската столица.

Може ли Асанж да напусне лондонското посолство на Еквадор?

Еквадор даде на Джулиан Асанж политическо убежище, но той не може да напусне посолството на страната в Лондон, без да рискува да бъде арестуван, пише в. „Гардиън“. Така че какво ще се случи по-нататък?

Би ли могъл Еквадор да даде на основателя на „Уикилийкс“ дипломатически паспорт? Такива паспорти са преназначени да улесняват пътуването, но не осигуряват имунитет срещу законите на други държави, отговаря изданието.

Дали латиноамериканската страна може да му даде дипломатически статут? Това би било смела стъпка от страна на Еквадор и би изострила кризата. Член 29 от Виенската конвенция гласи, че лицата с дипломатически статут притежават имунитет срещу съдебно преследване. Лицето със статут на дипломатически агент не подлежи на никаква форма на арест или задържане.

Страната домакин е длъжна да го третира с дължимия респект и да вземе всички подходящи мерки, за да предотврати атаки срещу личността, свободата или достойнството му. Но има и контразадължение за Еквадор – да спазва законите на страната домакин – Обединеното кралство, и да не се намесва във вътрешните му работи.

Джоан Форбс, бивш юрист във Форин офис, смята, че по принцип една държава може произволно да назначи всекиго за член на дипломатическата си мисия, освен главата й, но ако еквадорците се опитат да го направят сега, това би било очевиден начин да заобиколят законите на страната домакин и при тези обстоятелства Великобритания може да се почувства в правото си да отхвърли подобно назначение.

Дали служителите на посолството биха могли да вкарат Асанж в дипломатически автомобил и да го закарат до летището? Дипломатическите автомобили не са защитени с имунитет срещу обиски от страната домакин, но дори ако Асанж успее да се качи в кола на посолството, без да бъде арестуван, той на даден етап ще трябва да излезе от нея, за да се качи на самолет, и в този момент ще е загубил защитата, осигурена от факта, че технически се намира на еквадорска територия, и ще се бъде отново под юрисдикцията на Великобритания и ще подлежи на задържане.

Дали би могъл да бъде изведен нелегално, скрит в сандък или чувал със дипломатическа защита? Колкото и невероятно да звучи това, то вече е било опитвано във Великобритания. През 1984 г. е направен опит нигерийският политик Умару Дикко да бъде отвлечен, като бъде скрит в сандък и изпратен за Нигерия. Похитителите опитали, но неуспешно, да му поставят етикет „дипломатическа поща“.

Според Виенската конвенция дипломатическата поща не може да бъде отваряна или задържана. Но подобна пратка не е защитена срещу сканиране или термална проверка, която ще засече топлината на човешкото тяло и в такъв случай британските власти ще имат право да отворят пратката и да заловят беглеца.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.