Черна гора мечтае за петрол

Дойче веле

На влизане в Черна гора. Снимка: bikerz.bg

Досегашните проучвания показаха, че под морското дъно на Черна гора има газ, но тепърва трябва да се търси „петролна жила“. Дали черногорците ще станат шейхове?

Черногорското правителство съобщи, че през септември ще обяви търг, който ще бъде отворен девет месеца, и очаква в него да се включат двайсетина реномирани компании. Заместник-министърът на икономиката Владан Дублевич каза за Дойче веле, че е реално да се очаква откриването на петрол, защото е безспорно, че адриатическият басейн е плодоносно петролно поле.

„Ние не бихме се занимавали с това, ако не смятаме, че под черногорското дъно се намират залежи от въглеводороди. Известно е, че Хърватия притежава големи търговски запаси от газ, в Италия също са открити големи находища на газ и петрол, в Албания се добива петрол от 20-30 години“, посочи Дублевич.

Според „Стратегията за развитие на енергетиката на Черна гора“, която се базира на геоложки оценки, резервите от петрол под морското дъно в черногорски води, се оценява на 7 милиарда барела, а резервите от природен газ на цели 425 милиарда кубически метра. А след като в Босна и Херцеговина има четири находища на петрол, оценявани на 27 милиарда долара, в руския „Газпром“ смятат, че в северните райони на Черна гора може да бъде открита петролна жила.

В периода от 1950 до 1991 г. в Черна гора са направени 17 проучвателни сондажа и при всички тях е установено наличието газ и петрол. Най-голям петролоносен потенциал е установен в района на Улцин и в Которския залив. Но тогавашната технология не позволяваше по-дълбоко проникване в земните недра, което да даде желаните резултати.

На една от сондите, която се намираше в морето северозападно от Будва, потече петрол, но той не бе в търговски количества и експлоатацията му така и не започна. Обединените югославски петролни компании през 80-те години на миналия век сондираха и във Валданос край Улцин до дълбочина 5309 метра. На тази сонда бе поставена тапа, около която често могат да се видят големи количества петролни петна.

Икономическият експерт Зария Пейович изтъкна за Дойче веле, че докато се чака „чудото да потече петрол“, приоритетът за Черна гора трябва да бъде изготвянето на програма за нейната финансова консолидация, за стимулиране на производството и за осигуряване на работни места.

„Дори и да се открият запаси от петрол, вероятно този режим ще продължи управлението подобно на близкоизточните режими. Тоест не вярвам това да се отрази особено на жизнения стандарт на гражданите на Черна гора“, добави Пейович.

Черногорското правителство вече е планирало страната да прибира 70 процента от годишните печалби на петролните компании чрез предварително дефинирани данъци и такси. По-големи приходи се очакват след 5 години, тоест около 2017 г., когато между другото трябва да започне изплащането на повечето кредити, с които управляващите натовариха Черна гора и нейните граждани през последните няколко години и особено през тази година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.