Защо присъдата срещу „Пуси райът“ съвпада със стотния ден на Путин

Асошиейтед прес

Путин отново на трона
Владимир Путин положи клетва като президент на тържествена церемония в Кремъл. Снимка: официален сайт

Присъдата в процеса срещу женската пънк група „Пуси райът“ почти съвпада със стотния ден от новия мандат на Владимир Путин като президент – определено трудни сто дни.

Откакто започна на 7 май, третият мандат на Путин в Кремъл изглежда предимно отбранителен и сдържан. Размахът и надутостта от първите му два мандата липсват. Той дори не е направил една от характерните си появи с диви животни по телевизията и не е участвал в мъжки спортове, гол до кръста.

Вместо това вниманието му е насочено към опоненти, както реални, така и измислени, като предимно се опитва да ги държи на разстояние, но от време на време прави неловки опити да се ангажира с тях.

Ето някои от отличителните моменти в първите сто дни на Путин.

КЛАСОВО СЪЗНАНИЕ

Едно от първите решения на Путин като президент бе да назначи за президентски пратеник в района на планината Урал грубоват работник от танкова фабрика на име Игор Холманских, който изобщо не е квалифициран за такъв пост. Главният мотив на президента – Холманских спечелил благодарността му, след като се появи по националната телевизия и обеща, че той и колегите му са готови да отидат в Москва и да се борят срещу протестиращите, които масово се надигаха на бунт.

Назначението подчерта квалификациите на Путин по адрес на протестиращите като разглезен и заблуден елит и доведе до предположението, че той може да се опита да експлоатира класовата омраза . „Путин отхвърли претенциите, че е президент на цяла Русия и започна да работи само с имиджа на „лидер на обикновените хора“, писа писателят и коментатор Борис Акунин в блога си тази седмица.

ПРОТИВОРЕЧИВИ ЗАКОНИ

Съгласно една от знаковите мерки, приети по време на първите сто дни на Путин, максималната глоба за участие в неразрешени протести бе увеличена 150 пъти до 300 000 рубли (около 9000 долара). Властите засега дават разрешение за спорадични масови протести, но този каиш може да бъде стегнат по всяко време.

Скоро след това бе приет закон, задължаващ неправителствени организации, ангажирани в прикрита „политическа дейност“ и получаващи пари от чужбина, да се регистрират като чужди агенти. Законът подчертава многократните твърдения на Путин, че САЩ и Западът финансират акции срещу него, и резонира със силното чувство за национализъм в Русия. Законът обаче може да бъде изтълкуван като мълчаливо признание за слабост – че една огромна и горда страна въпреки всичко е много уязвима.

Друг нов закон изисква да се състави черен списък от уебсайтове, за чието съдържание е преценено, че вреди на децата. Самият списък обаче ще бъде държан в тайна и критици казват, че законът може да бъде използван, за да се забранят обезпокоителни проопозиционни сайтове.

НЕПОХВАТНО ПОМИРЕНИЕ

На фона на смута от тежките и злокобни мерки, Путин направи няколко малки опита да изглежда не толкова суров, макар успехът му да е спорен.

При посещението си в лагер на политически активни младежи Путин каза, че известната му забележка, че бялата панделка – символ на опозиционните демонстранти – прилича на презерватив, не е целяла да прозвучи като обида. Вместо това Путин имал предвид, че самият той е обиден, че те са използвали вдъхновена отвън политическа идеология.

Путин каза преди две седмици, че се надява наказанието за престъпното деяние на „Пуси райът“ в главната православна катедрала в Москва да не е твърде сурово. Това не отговори на въпроса дали последните пет месеца, които групата прекара в затвора, са били сурови.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Като се има предвид, че до края на мандата му остават повече от 2000 дни, Путин е изправен пред големи предизвикателства.

Най-непосредствено опозицията ще се опита да съживи масовите демонстрации, които бяха прекъснати по време на летния почивен сезон. Организатори призоваха следващата демонстрация да бъде на 15 септември в Москва. Няма и дума дали градските власти ще разрешат протеста и дали голям брой протестиращи ще рискуват да сглупят пред новия суров закон за неразрешените демонстрации.

Голяма част от влиянието на Путин се корени в просперитета, на който Русия се радваше по време на предишните му мандати. Но нещата зависят до голяма степен от износа на петрол и природен газ, който е уязвим. Разширяващия се добив на шистов газ извън Русия може да намали приходите в хазната на Кремъл и може да лиши Русия от част от политическото й влияние, което има зад граница.

Путин очаква обаче поне един, както се предполага, щастлив момент – Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи. Спечелването на надпреварата бе изключителен момент в предишния му мандат в Кремъл и той със сигурност ще впрегне цялата сила на властта си в организирането на игрите, които ще привлекат милиони възхитени погледи към Русия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.