По пушенето ще ги познаете

От 1 юли във Великобритания пушенето ще бъде забранено навсякъде под покрив – пъбове, ресторанти, офиси. Дори в служебните коли, в които се вози повече от един човек.

Глобите са от 20 до 200 паунда за пушач и 2500 паунда за собственик на заведение, където някой е запалил цигара.

В Париж въведоха частична забрана от началото на годината, предстои да спрат пушенето и във всички заведения.

В САЩ забраната е от няколко години. Забавно е да видиш там как пушат през заведението, като ученици в междучасие, после влизат да си допият бирата.

В България въведоха частични мерки преди няколко години – във всяко заведение половината маси да бъдат за непушачи, а в офисите пушенето е забранено, само в отделно помещение с проветряване. Това може би е стъпка към по-нататъшни мерки за забрана съвсем. Макар че тук наредбата я посрещнаха на нож. И както много други неща, престанаха да я спазват. Сега по заведенията разрешават на клиентите да пушат на която си искат маса. ХЕИ спря да прави проверки, никой не се вълнува.

Цивилизованият свят е измислил тия ограничения не за да събира глоби. Във всички тези страни статистиките показват, че с ограниченията пушачите намаляват.

В България, която е в първата тройка страни по тютюнопушене на човек от населението в света, пушачите смятат, че това е посегателство на личната им свобода. Нахални са, пушат навсякъде и по офиси, не се съобразяват. На Запад се смята, че законовите ограничения спасяват хиляди хора от рак – не пушачи, а пасивни пушачи. Пасивните пушачи са по-големите жертви – по-голямата част от “пасивния” тютюнев дим няма мирис и не се вижда.

Получава се така – колкото повече се пуши в една страна, толкова по-нецивилизована е тя.

Преди година имаше плах опит в сегашното правителство да се внесе наредба за ново ограничение, но не мина. Медиите се забавляваха – кой министър е пушач и кой ще защити пушачите. Докато във Франция например, преди въвеждането на ограниченията от началото на тая година, медиите водиха кампании против пушенето, пускаха статии за начини за отказване от цигарите и др.

Може би най-голямата “цивилизационна” стъпка за България ще бъде, когато въведе повече забрани срещу пушачите. И някой проверява дали ги спазват.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.