Ами в САЩ, ами в Европа… Не разбрахте ли, че сте сталинисти?

Всеки, който по повод присъдата по 2 години затвор за трите рускини в Москва, разсъждаваше из форумите – е, да, ама какво щеше да им се случи, ако бяха в църква в Италия или в САЩ – е сталинист. Осъзнат или неосъзнат.

Нищо нямаше да им се случи. В Италия, ако не се набутат в папския храм с туристите, може и без полиция да се размине, ще ги изгони охраната.
С такъв скандал в църква в САЩ, ще получат глоба и най-много пробация. Ако и там не ги изгонят, без последствия. В „Шпигел“ дори пуснаха такава карикатура – Меркел казва на Путин „При нас щяха само да ги глобят“, а Путин отговаря „Вие германците само за пари мислите“ (виж тук). Всъщност сравненията са нелепи – на Запад такъв отчаян протест не може да се случи, защото има демокрация.

У нас обаче има ревностни защитници на руската църква и режима на Путин, за които 2 години затвор са справедлива присъда. Че даже е малко. И повтарят като папагали, че това било кощунство и поругаване. Кое? Молбата Богородица да изгони Путин ли е кощунство?

Удивително е колко е голям още процентът на повредените от комунизма хора в България. Това е средновековие – да осъдиш на толкова затвор някакви откачалки, които са излезли да протестират по този начин от безсилие. Безсилие, че патриархът на Русия е агент на КГБ и по негови думи вярвал на Путин, който пък е майор от КГБ. И както пеят момичетата – по-добре в Бог да беше вярвал, кучето (виж тук текста на песента).
Комунисти станаха ревностни християни, кагебисти бранят православието.

Един руски свещеник – отец Сергий Баранов – след произнесената присъда хвърли расото и с открито писмо каза, че остава вярващ православен, но напуска руската православна църква. Ето какво пише той:
„Московският патриарх по същество се явява инициатор за възбуждането на наказателното дело и развитието на събитията. Делото „Пуси райът” още повече укрепи изолацията на Русия от останалия свят, който, освен че смята нашата страна за агресивна и несвободна, ами сега се оказва също и страна на съдебно-религиозно мракобесие.”

Това е точната дума – мракобесие. И точно това има защитници у нас. В България има значителен процент хора, които са на страната на изолираната от цивилизования свят Русия. Които заради запалянковските си страсти по Путин, СССР и Матушка Рус, и сбърканото си самосъзнание, оправдават средновековно мракобесие.

И същевременно имат претенции да говорят за демокрация и живеят в Европейския съюз, който с официална декларация осъди Русия и призова да отменят присъдата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.