Огнени сценарии за бъдещето на Гърция

Седем огнени дни започват от днес за общата европейска валута, съпътствани от критични срещи на върха и сценарии за бъдещето на Атина, които разединяват Берлин и оформят тона на полемиката.

Сътресенията в германската столица са прелюдия към атмосферата, която ще доминира на срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в четвъртък, ден преди визитата на гръцкия премиер Андонис Самарас в Берлин и два преди срещата му в Париж с френския държавен глава.

„Неразбираема е нова програма за помощ на Атина“, заяви в събота германският финансов министър Волфганг Шойбле. „Не можем да продължим да наливаме пари в бездънна яма“, добави той. С твърдата линия на германския министър на финансите се солидаризира председателят на парламентарната група на

християндемократите, който в интервю за сп. „Шпигел“ се противопостави на каквато и да е промяна на графика и на същността на споразумението, подписано от Атина с нейните кредитори.

„Гърците някога трябва да си отговорят на въпроса: ще положим ли повече усилия, или ще напуснем еврото?“,  каза той. За мнозина негови колеги в правителствената коалиция на Ангела Меркел, второто би било най-добрият избор. А това е избор, зад който прозира сценарият за контролиран фалит в рамките на

еврозоната, който ще се съпътства със спасителен пакет от 80 млрд. евро и срок от шест месеца за подготовката на Гърция за нормално завръщане към драхмата.

Предполага се, че непосредствено след този избор еврозоната ще се отърве от гръцкия проблем и Атина ще се изправи пред предизвикателството за завръщане към пазарите и пред погасяване на кредитите си.

Вторият сценарий за незабавно излизане на Гърция от еврозоната е свързан с процес, който се посреща зле от Париж и средиземноморска Европа, тъй като няма да е нищо друго, освен първа крачка към тотален колапс с неизмерими последствия.

Тези сценарии не се лансират открито. Очевидно е обаче, че гръцкото излизане от еврозоната вече не се смята за табу. От тази гледна точка показателно е изказването на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който окачестви като „технически възможно“ Гърция да напусне еврозоната. Това бе вторият

предупредителен изстрел на Жан-Клод Юнкер, след като той определи излизането като „управляемо“. Той обаче побърза да допълни, че излизането на Гърция не е „политически разбираемо“ и че рисковете от него са непредсказуеми.

Юнкер се движи по ръба на третия сценарий, който мнозина анализатори оценяват като най-възможен да се случи. А той предвижда оставане на Гърция в еврозоната чрез ново „подстригване“ на нейния дълг.

На същата вълна бе вчера и германският еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, който предупреди, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще има неизмерими последствия за целия валутен съюз. „Ако не можем да задържим в еврозоната една страна с три на сто от целия европейски дълг, тогава никой няма да ни повярва, че сме в състояние да решим големите проблеми“, каза той пред германсксия в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Подобно на германския външен министър Гидо Вестервеле, Йотингер порица изявленията на баварския финансов министър Маркус Сьодер за „наказване на Гърция“.

Бившият вицеканцлер Йошка Фишер също осъди позицията на Ангела Меркел. „Правителството тича след събитията“, заяви пред „Билд“ Йошка Фишер. „Гърция първоначално бе един проблем от 50 млрд. евро. Сега този проблем придоби съвсем различни мащаби“, добави той.

Зеленият Йошка Фишер изтъква, че консервативният канцлер Меркел няма смелостта и европейския поглед на нейния предшественик и съмишленик Хелмут Кол, изказвайки становище, че не може да има Европа без политически съюз. Това е един от малкото елементи, по които мненията на мнозина в Берлин съвпадат. Сред тях е и Ангела Меркел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.