Съветник на Путин: Богохулство се е наказвало с 3-6 месеца през 19 век, присъдата на „Пуси Райът“ е съдебна грешка

Путин и
Колаж по повод присъдата над „Пуси Райът“ от Олег Сандро Панфилов, Фейсбук.

Председателят на Съвета по правата на човека към руското президентство Михаил Федотов изрази надежда, че присъдата срещу трите членки на пънк групата Pussy Riot („Пуси райът“) ще бъде отменена от по-горната съдебна инстанция.
Миналата седмица те бяха осъдени на по 2 години затвор за хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист.

„Присъдата ще се помни като пример за съдебна грешка, която – надявам се – ще бъде коригирана от Московския градски съд“, заяви Федотов пред агенция „Интерфакс“, предаде БГНЕС. Той добави, че мнозина членове на Съвета по правата на човека окачествяват издадената в петък от Хамовническия съд в Москва присъда като необоснована.

Според Федотов деянието на „Пуси райът“ не попада под ударите на наказателното право, а е в сферата на административните нарушения“.
„Престъплението „богохулство“ е фигурирало в нашето правосъдие от 1845 г. до 1885 г. и се е наказвало с арест от 3 до 6 месеца, т.е. дори по каноните на 19-и век присъдата е странна“, добави съветникът на Владимир Путин, срещу когото се обявиха пънкарките.

Самите те отказаха да молят за помилване президента. Адвокатите им предложили да внесат такава молба, но техният отговор буквално бил: „Да вървят по дяволите с това тяхно помилване“, съобщиха вчера руски медии.

По-рано днес пък сайтът на съда, издал присъдите, стана обект на хакерска атака. На интернет страницата беше качен клип на българския певец Азис. „Анонимните“ поеха отговорността.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.