Ипотечни кредити дърпат холандците към дъното

Ройтерс

Акордеонист от България в холандски град. Снимка: Бистра Величкова

Кризата в еврозоната залива стените на едно от най-сигурните убежища в региона. Досега Холандия, която е една от страните основателки на ЕС и „фискален ястреб“ заедно със съседната й Германия, бе пощадена от драматичния срив на цените на жилищата, което се свързва с южноевропейските държави като Испания, пише Атъни Дойч от агенция Ройтерс.

Цените на жилищата спаднаха с близо 15 % от 2008 година спрямо понижението им с 30 % в Испания, откакто започна кризата. Сега, четири години след началото на световната финансова криза икономиката е на ръба на нова рецесия и постоянно понижаващите се цени на недвижимостите разкриват голяма слабост на Холандия: неизплатените ипотеки.

Холандците, които можеха да вземат заеми 12 пъти по-големи от доходите си, за да си купят жилище, са трупали кредити до краен предел. Според някои изчисления Холандия има най-високата ипотечна задлъжнялост на глава от населението в ЕС.

ING, един от най-големите кредитори в страната, прогнозира по-рано този месец, че до 2013 година дългът по всяко четвърто жилище ще надхвърли стойността му. Холандският израз е красноречив – за такива жилища холандците казват, че те са под водата.

В нискоразположената Холандия този израз е достатъчно изразителен. Общата ипотечна задлъжнялост на Холандия е нараснала от 140 милиарда евро през 1995 година до 640 милиарда евро (790 милиарда долара) миналата година или от 46 % на 105% от брутния вътрешен продукт. Освен това централната банка прогнозира, че икономическият растеж за седемте години до 2014 година ще бъде най-ниският от Втората световна война.

През май Европейската комисия посочи, че очаква холандската икономика да се свие с почти един процент тази година. През юли Moody’s предупреди, че може да намали рейтинга на холандските дългови книжа. „Подобна динамика създава допълнителни бюджетни проблеми и означава, че дълговият товар на холандското правителство ще започне да пада по-късно и то от по-високо равнище,“ посочи агенцията.

Ако цените на жилищата спаднат с още 10 %, централната банка прогнозира миналата година, че 30 % от всички ипотеки няма да могат бъдат покрити от стойността на жилището. Това ще доведе до загуби на четирите холандски търговски банки, в които около една трета от кредитирането е ипотечно и които вече съобщиха за увеличаване на просрочените ипотеки.

Отровен коктейл

Опитът на холандеца Нико ван Ос показва как проблемът преминава от провинцията до сърцето на държавните финанси. Той и баща му отглеждали парникови цветя в западната част на Холандия от десетилетия, наемайки местно работна сила, а провала продукцията си в чужбина. През 2003 година, когато се раздува жилищният балон, местните власти ги убедили да обърнат в пари семейния бизнес и да продадат земята си на компания с дейност за милиарди евро в строителния сектор.

„Те действаха сякаш дърветата могат да растат до небето,“ отбеляза Ван Ос, като си спомня колко болно му е било да продаде под натиск. Десетилетие по-късно земята, която семейството му и още шест съседни ферми продали на правителството, е обрасло поле. Планът за изграждане на 2800 къщи е отменен.

Несъществуващият вече бизнес на Ван Ос е само едно главоболие за община Лансингерланд – разрастващ се нов жилищен квартал с 56 000 жители на север от Ротердам. Лансингерланд купи земя от собственици като Ван Ос и има дългове почти два пъти колкото приходите си. Донеотдавна бе един от най-бързо развиващите се райони в страната, като през 2008 година са построени 1000 жилища.

Тази година построяването на 300 жилища изглежда оптимистично. Много проекти са анулирани и тази година общината отписа 45 милиона евро като загуби. Притесненията на кмета Евалд ван Влиет излизат извън региона му. Холандците харчат най-много за жилища в сравнение с останалите европейци и това е има голям риск, отбелязва той. Притеснявам се, че рискът е подценен, добави кметът.

От 90-те години холандските домакинства можеха да взимат заеми 12 пъти по-големи от брутните им заплати, но новите правила, наложени след фалита на Lehman намалиха съотношението до около пет пъти. Холандците използваха допълнителните средства, за да се преместят в по-големи жилища или като потребителски кредит. С парите в брой се купуват нови кухни и спални помещения, коли, луксозни почивки и лодки за забавление. За лихвите по ипотеките има данъчни отстъпки. При половината ипотеки връщането на главницата е отложено за до 30 години. Ван Влиет отбелязва, че холандците са изправени пред „отровен коктейл“.

Тъй като рецесията пука балона на недвижимостите и жилищният пазар стагнира, има несигурност за политическото споразумение, което да сложи край на евтините кредити. Лансингерланд се присъедини към все повечето холандски общини, които са на ръба да поискат помощ от централното правителство.

Броят им се е удвоил през 2010 година до 35 или почти всяка десета община от общо 415 общини в Холандия, според консултантската компания Deloitte. Докладът на Deloitte, поръчан от холандското правителство, установи, че общините в голяма степен не са взели предвид милиардите евро потенциални загуби от инвестициите в имоти.

Надолу, надолу

Цените на жилищата могат да спаднат още. До 2013 година лидерът при ипотеките Rabobank прогнозира, че спадът на цените спрямо максимумите през 2008 ще достигне почти 18%. При предишната криза на жилищния пазар в края на 70-те и началото на 80-те спадът бе 34 %. Говорим за много пари, милиарди евро потенциални колективни отписвания от холандските общини, посочи Ван Влиет. Холандската централна банка очаква умерено възстановяване през 2013 година и 2014 година, приемайки, че проблемите на еврозоната няма да се задълбочат.

На 12 септември в страната ще има избори. Няма партия, която да спечели абсолютно мнозинство на избори, до голяма степен съсредоточени върху бъдещето на еврото. Проучванията на общественото мнение обаче сочат, че крайно лявата Социалистическа партия води, като е малко по-напред от про-бизнес ориентираната партия на либералите.

Освен спестяването на милиарди чрез орязване на разходите и спиране на икономическия спад, новото правителство ще трябва да измисли как постепенно да сложи край на субсидиите, предоставяне вече повече от столетие, които са насърчили високата задлъжнялост. Холандските домакинства, които харчат над една четвърт от приходите на семейството за жилищата си, могат да очакват само болка. „Искаха всичко и сега нямат нищо,“ посочи Ван Ос. „Ще става все по-зле,“ добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.