Защо президентът на Еквадор даде убежище на Асанж

Асошиейтед прес

Джулиан Асанж разговаря с Лари Кинг по Си Ен Ен. Снимка: от тв екрана

Получил образованието си в САЩ и Белгия икономист, Рафаел Кореа беше смятан за един от по-разумните сред новата порода леви лидери в Южна Америка доста преди Джулиан Асанж да се появи в посолството на неговата страна в Лондон и да му даде възможността да привлече световното внимание.

Решението от миналия четвъртък на еквадорския президент да предостави убежище на основателя на Уикилийкс може да е плод на всичко друго, но не и на емоции.

Бившият мисионер е знаел, че е възможно сериозно да обиди САЩ, Великобритания, Швеция и вероятно Европейския съюз. Знаел е, че може да предизвика търговска и политическа ответна реакция, която би могла да навреди на малката му страна износителка на петрол с население от 14 милиона души.

Такъв отговор все още не е последвал, но създалата се безизходица е в самото си начало. Великобритания заявява, че няма да позволи на Асанж свободно да напусне страната. Швеция, където основателят на Уикилийкс е обвинен в сексуално посегателство, привика посланика на Еквадор, за да изкаже острото си негодувание.

Изглежда изкушението да предложи убежище на виновника за най-голямото в историята изтичане на американски тайни, е било толкова голямо за Кореа, че той не е могъл да устои.

Това му даде възможност да покаже моралното си превъзходство, свързвайки се с човека, смятан от поддръжниците си за Робин Худ на дигиталната епоха, който е тръгнал на кръстоносен поход срещу злоупотребите на мощни правителства и корпорации. Те също така смятат, че шведското искане за екстрадирането му е само претекст, за да бъде изпратен в САЩ, където да бъде изправен пред пристрастен съд.

Американският конгресмен Елиът Енгъл, най-високопоставеният демократ в Подкомисията по въпросите на Западното полукълбо към Камарата на представителите в САЩ, се е срещал няколко пъти с Кореа и смята, че разбира какво се крие зад хазартния ход на еквадорския президент.

„Той е доста умен човек и няма нищо случайно в този ход“, каза той. „Целта му е да се превърне в нещо като водач на онази група страни, които се противопоставят на Съединените щати“. В този клуб влизат Боливия, Никарагуа, Аржентина, Венецуела и Куба – последната преди беше водещата южноамериканска дестинация за хора, бягащи от съдебно преследване в САЩ и Европа.

„Причината не е, че Джулиан Асанж просто трябва да е на свобода и не трябва да бъде преследван“, каза Енгъл за Кореа. „Ако беше така, то защо тогава той преследва собствените си журналисти?“

Именно заради Кореа шефът на главния опозиционен вестник в Еквадор на свой ред по-рано тази година търсеше убежище, като прекара 14 дена в посолството на Панама в столицата Кито. Това се случи, след като Върховният съд в южноамериканската държава потвърди присъдата за клевета срещу него и други водещи редактори.

Кореа по-късно ги помилва и опрости обезщетението от 42 милиона долара, което ежедневника „Универсо“ беше осъден да заплати. При все това според свободната преса и правозащитните организации еквадорският президент си остава заплаха за всеки, който говори неща, които не са му по вкуса.

Той също така използва ограниченията върху собствеността на медии, които бяха въведени от вярното му Национално събрание, за да отслаби силата на притежаваните от опозицията медии, които според него целят да го унищожат.

Политологът Висенте Торихос от университета „Росарио“ Universidad del Rosario в Колумбия каза, че с предоставянето на убежище на Асанж Кореа си осигурява „огромен параван, зад който да прикрие собственото си отношение спрямо пресата“.

Той нарече това „пропагандистки прагматизъм“, който вероятно ще се хареса на тези, които обичат да възхваляват всеки изправил се срещу САЩ и съюзниците им. Такива хора изиграха важна роля в избирането на левите лидери из цяла Южна Америка на фона на отслабналото през изминалото десетилетие влияние на Щатите.

Марта Лагос, директор на базираната в Чили агенция за социологически проучвания „Латинобарометро“, каза, че намира за учудващ начина, по който Кореа грабна възможността да стане лицето на борбата за суверенитет на малките държави, недоволни от понякога деспотичното вмешателство на САЩ в Южна Америка, за което се разбра през 2010 г. Тогава Уикилийкс публикува четвърт милион дипломатически грами, изпратени у дома от дипломатите на Вашингтон.

„Това направи света по-голям“, каза тя. „Преди не бяха много случаите, когато новоизгряваща, слабо развита страна като Еквадор предприемаше политически действия на международната сцена от такъв мащаб“.

Четиридесет и девет годишният Кореа „се срещна“ с 41-годишния Асанж за първи път през май чрез видео конфрентна връзка, когато бившият хакер интервюира президента за спонсорираното от Кремъл водено от него телевизионно предаване. „Вашият Уикилийкс ни направи по-силни“, каза Кореа на Асанж. „Добре дошли в клуба на преследваните“. Месец по-късно Асандж вече беше в посолството на Еквадор в Лондон.

Една от публикуваните от Уикилийкс грами накара Кореа да изгони американския посланик през 2010 г. заради твърдения, че бившият шеф на еквадосрката полиция е корумпиран и че президентът си е затварял очите за това.

Еквадорският държавен глава отблъсна подкрепяните от САЩ международни заемодатели и отчужди международните капитали, ухажвайки страни като Русия, Иран и Китай. Пекин сега е основният кредитор на Еквадор и изкупува по-голямата част от петрола му.

У дома анализаторите не смятат, че „прегръдката с Асанж“ ще повлияе особено на голямата популярност на Кореа. Той се ползва с одобрение от 70 процента, до голяма степен благодарение на щедрата си социална система.

Какъв ще е ефектът навън е друг въпрос.

„Кореа трудно ще излезе като победител“, каза Майкъл Шифтър, председател на безпартийния вашингтонски мозъчен тръст „Междуамерикански диалог“. „Няма никакви ползи, само потенциални негативи“. Адам Айзъксън от неправителствената организация „Вашингтонско бюро за Латинска Америка“ Washington Office on Latin America каза, че е изненадан от този ход. „Дипломатическите отношения на Еквадор с Европа, особено с Обединеното кралство, са заплашени от разрив“, каза той.

Енгъл очаква решението да отчужди Конгреса в САЩ, карайки го да наложи вето върху подновяването на Закона за търговски преференции за страните от Андите, чрез който еквадорските стоки влизат в Щатите, без да бъдат облагани с митнически такси. Четиридесет и пет процента от еквадорския износ е насочен към САЩ и с него са свързани около 400 000 работни места.

Обемът на търговията с Швеция и Великобритания обаче е незначителен. Миналата година Еквадор е изнесъл за Швеция стоки, предимно хранителни, за 23 милиона долара, а за Великобритания на стойност 134 милиона долара. Скандинавската държава дори няма посолство в Еквадор.

Споразумението за свободна търговия с ЕС изтича в края на 2013 г. и ако не бъде подновено износът на южноамериканската държава може да се свие с 4 процента, което ще й струва работни места. В преговорите за подновяване на договора от шест месеца няма никакво развитие.

Типично в свой стил Кореа тръби, че не иска споразумение за свободна търговия. Той иска различно споразумение – такова, което да защити по-слабите селскостопански и производствени сектори на Еквадор.

Това малко наподобява на предложението му във връзка с искането за прекратяване нефтодобивните дейности в природния парк Ясуни, където има древни дъждовни гори. Той поиска от европейските страни да платят на Еквадор, за да не прави сондажи в природния резерват. Засега почти няма поети ангажименти.

Още по темата: Зад кулисите на аферата Асанж

Изявлението на Джулиан Асанж, основателя на сайта Уикилийкс, разпространяващ поверителни документи, главно американски, накара мнозина да надникнат зад кулисите на аферата, свързана с името му. Британският в. „Дейли телеграф“ припомня, че аферата Асанж изпокара пет страни Австралия, Швеция, САЩ, Великобритания и Еквадор на четири континента Северна Америка, Австралия, Европа, Южна Америка .

Асанж предизвика САЩ и Великобритания, посочва в. „Фигаро“. Той не пропусна да направи бляскаво шоу. На няколко метра от него имаше петдесетина британски полицаи, готови да се хвърлят върху него, ако той направеше и крачка извън пределите на еквадорското посолство в Лондон, допълва вестникът.

От два месеца Асанж играе на котка и мишка с британските власти, след като през юни се укри в еквадорското посолство в Лондон, а с американските власти тази игра продължава вече година и половина, откакто сайтът му публикува стотици хиляди американски дипломатически грами. Но Асанж е много хитър и добре защитен, допълва вестникът, визирайки, че той е избрал за защитник прочутия испанския магистрат Балтасар Гарсон.

Британският в. „Гардиън“ пише в коментарна статия, че в аферата Асанж има и две жени, които обвиняват австралиеца в сексуално посегателство. Как ли се чувстват тези жени, които близо две години след посегателството гледат как мъжът, когото смятат за свой насилник, говори пред тълпа от обожатели по темата за подтисничеството, пита вестникът.

Вестникът припомня, че според твърденията на Асанж британската полиция се е промъкнала в посолството през вътрешните противопожарни изходи, но единственото нещо, което я е спряло да наруши разпоредбите на Виенската конвенция, е било съзнанието, че светът гледа какво се случва.

Британският в. „Индипендънт“ също пише, че Асанж е в такава ситуация не защото е разпространил американски грами, а защото е обвиняван в коренно различно престъпление – сексуално посегателството над две жени и то не в САЩ, а в Швеция.

Думите на Асанж за преследване и подтисничество може и да са имали своя ефект върху групата от негови твърдолинейни привърженици, събрали се вчера пред еквадорското посолство в Лондон. Но гледката на един мъж, който твърди, че се стреми към честност и откритост и който не се спира пред нищо само и само да не даде отчет за деянията си, е отблъснала много други негови привърженици на други места по света, посочва вестникът.

Американският в. „Вашингтон пост“ пише, че според Асанж обвиненията, че е посегнал сексуално на две жени в Швеция, са част от режисиран от САЩ заговор срещу него заради това, че той е разпространил поверителни американски информации. Изданието припомня, че Асанж е направил в обръщението си паралел между своя случай и осъдителните присъди на певиците от руската група „Пуси райът“, като е подчертал, че на подобно подтисничество трябва да се даде решителен и обединен отпор.

Изявлението на Асанж ще усложни още повече дипломатическата главоблъсканица, започнала когато той се подслони в еквадорското посолство в Лондон, посочва френският в. „Монд“. Изданието припомня, че това посолство се намира само в един апартамент в сграда,чиито общи части са смятани за британска територия, така че Асанж не може да стъпи дори в тази част от кооперацията.

Според в. „Ню Йорк таймс“ решението на Еквадор да предостави на Асанж политическо убежище не касае директно основателя на Уикилийкс, а е породено от обтягане на еквадорско-американските отношения миналата година. През април 2011 г.

Еквадор изгони американската посланичка Хедър Ходж, разгневен от коментарите, които тя беше направила според поверителни грами, извадени наяве от Уикилийкс. В тях посланичката обвиняваше президента на Еквадор Рафаел Кореа, че е назначил корумпиран човек за полицейски началник, за да може после лесно да го манипулира

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.