Хилари или Байдън – дилемата на Обама

Хилари Клинтън и Барак Обама пред Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Докато републиканците приветстват свежата енергия, внесена от номинацията на младата звезда на консерваторите Пол Райън за вицепрезидент на Мит Ромни, демократите си задават въпроси за настоящия вицепрезидент Джо Байдън.

Дали той е коз за Обама, както беше през 2008 г., когато кандидатът новак имаше нужда от опита на възрастния сенатор, който беше в политиката вече 40 години? Или Байдън се е превърнал в бреме за кампанията по преизбиране на президента, която не успява да преоткрие динамизма отпреди четири години?

„Мога да ви кажа, че според моите източници само допреди две седмици екипът на Обама не спираше да си задава въпроса дали да смени Байдън с Хилари Клинтън“, заяви миналата седмица по телевизията писателят и журналист Едуард Клайн, автор на книги за Кенеди, Клинтън и Обама. Според него „Бил Клинтън подкрепя идеята и насърчава жена си, но тя е изтощена от четирите години на поста държавен секретар“.

Говори се, че преди две седмици Хилари Клинтън обядвала с Валъри Джарет, съветничката на Обама, и дала отрицателен отговор. „Хилари гледа към президентските избори през 2016 г. и не е убедена, че да стане кандидат за вицепрезидент на Обама би било добра стратегия“, допълни Клайн.

За Обама е малко късно да сменя вицепрезидента си, смятат други анализатори. Защото ако реши сега да се отърве от Байдън, това ще е признание за слабост. Нов гаф на чичо Джо, този 69-годишен ветеран в политиката и самобитна личност, който никога не е мерил думите си, обаче върна въпроса в центъра на дебата.

В сряда във Вирджиния, някогашен щат от южната Конфедерация, вицепрезидентът се отклони от правия път, като обвини републиканците, че искат да сложат отново вериги на народа. Това предизвика оживена полемика и някои откриха расистки подтекст в забележката.

Байдън и лагерът на Обама положиха усилия да обяснят, че думите не са визирали робството, а Уолстрийт, но републиканците не пропуснаха случая. Бившият кандидат за вицепрезидент Сара Пейлин заяви, че предизборният щаб на Обама би трябвало да се възползва от скандала, за да се отърве от този неудобен кандидат за вицепрезидент. Бившият съперник на Обама – Джон Маккейн, също заяви, че Обама трябва да смени Байдън с Хилари Клинтън, но изрази съмнение, че подобно нещо ще се случи.

„Всичко това е смешно“, реагира Белият дом, като подчерта, че Маккейн е последният човек, който може да дава съвети по въпроса за вицепрезидента предвид избора му на Пейлин през 2008 г.

Не за първи път Джо Байдън поставя президента в неудобно положение. През май той заяви, че е на „една вълна“ с идеята за хомосексуалните бракове. Така той фактически принуди президента да последва примера му и да обяви официално желанието си да включи темата за хомосексуалните бракове в предизборната си програма.

Няколко съветници на Обама не скриха недоволството си, казвайки, че гафът на Байдън е заставил президента да действа, без да са обмислени добре последиците от тази позиция по толкова деликатна тема. В статия, озаглавена „Контролът над Джо Байдън: мисия невъзможна“, журналистът от „Политико“ Джонатан Мартинс написа, че Белият дом, притеснен от гафовете на Байдън, е поверил на антуража му мисията „да го пази от самия него“.

Журналистът обаче се питаше дали ще има полза от този подход, при който ще трябва да се изглаждат до вманиачаване посланията, отправени по време на предизборната кампания. Според Мартинс силата на Байдън, политик от старото поколение, който говори онова, в което е дълбоко убеден, е точно във факта, че той установява директен контакт с избирателите.

„Бомбите на Джо“, както съветниците на Обама наричат гафовете на Байдън, са само следствие от тази спонтанност, която липсва страшно много на модерната политика, предупреди Мартинс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.