Завръщането на “Спайс Гърлс”

Виктория Бекъм, Гери Халиуел, Мелани Браун, Мелани Чишълм и Ема Бънтън

Петте дами от „Спайс Гърлс“ пристигат на пресконференцията в Кралската обсерватория в Лондон. Снимка: Ройтерс

Петте дами от популярната преди десетина години британската банда “Спайс Гърлс”- Виктория Бекъм, Гери Халиуел, Мелани Браун, Мелани Чишълм и Ема Бънтън, се събират отново и ще тръгнат на световно турне в края на годината. Новината беше съобщена от самите тях на специална пресконференция в Кралската обсерватория в Лондон. Това беше първото им събиране на едно място от май 1998 г., когато групата напусна Гери Халиуел. “Сега е точното време да се съберем – заявила тя на пресконференцията. – Правим го заради доброто старо време, заради почитателите ни и заради нас самите”.

Турнето на “Спайс Гърлс” ще включва 11 концерта. То ще започне на 7 декември в Лос Анжелис и ще продължи в Лас Вегас, Ню Йорк, Лондон, Кьолн, Мадрид, Бейджин, Хонконг, Сидни, Кейптаун и Буенос Айрес. Негов организатор е продуцентът Саймън Фулър, който създаде групата през 1994 г. и успя да я направи популярна по целия свят.

“Спайс Гърлс” изгряха на музикалната сцена през 1996 г. с парчето “Wannabe”, което се задържа на върха на британските класации в продължение на цели 7 седмици. Дебютният им албум “Spice” се появи на пазара през ноември 1997 г. и за два месеца от него бяха изкупени 1,8 милиона бройки, което направи “Спайс Гърлс” втората най-продавана британска група след “Бийтълс”. Следващият албум на петте момичета “Spiceworld” излезе година по-късно. От него по света бяха изкупени 7 милиона копия само за две седмици.

Виктория Бекъм, Мелани Чишълм, Гери Халиуел, Ема Бънтън и Мелани Браун (от ляво на дясно) позират за снимки с британския флаг. Снимка: Ройтерс

През 1997 г. “Спайс Гърлс” уволниха своя мениджър Саймън Фулър, тъй като решиха, че могат да се оправят сами. Но не стана точно така. Песните им постепенно изпаднаха в дъното на музикалните класации и през май 1998 г. Гери Халиуел реши да напусне групата и да гради соло кариера.

В намален състав момичетата все пак успяха да завоюват отново върха със сингъла “Viva Forever” и през 2000 г. дори направиха турне, за да представят третия си албум “Forever”. В крайна сметка след 55 милиона продадени албума за 4 години през февруари 2001 г. “Спайс Гърлс” официално обявиха, че се разделят.

Днес и петте вече са прехвърлили 30-те и само Мелани Чишълм – Мел Си, съумя да изгради успешна соло кариера. Тя вече има зад гърба си 4 самостоятелни албума, последният от които се появи на пазара през пролетта на тази година.

Виктория Бекъм си тръгва от пресконференцията. Снимка: Ройтерс

Най-популярната сред петте дами – Виктория Бекъм, не се задържа на музикалната сцена, но пък беше провъзгласена за модна икона и е постоянното присъствие по модните ревюта и първите страници на таблоидите. Виктория и съпругът й – футболната звезда Дейвид Бекъм, имат трима сина и съвсем скоро ще се преместят да живеят в Лос Анжелис, където той има подписан договор с тамошния отбор “Галакси”. В САЩ Виктория има идея да направи собствено тв предаване, посветено на модата.

Животът на другите три дами пък напоследък се върти около бременности и раждания. Преди година Гери Халиуел роди момиченце и сега се е отдала на писане на детски книги по примера на своята приятелка Мадона. Ема Бънтън очаква първото си дете след броени седмици, а Мелани Браун допреди няколко дни се занимаваше с ДНК тестове, които доказаха, че бащата на новороденото й бебе е холивудският актьор Еди Мърфи.

Освен с турне, “Спайс Гърлс” се завръщат и с нов албум. През ноември музикалната компания EMI ще пусне на пазара диск с най-големите хитове на групата. “Спайс Гърлс” бяха истински феномен и направиха много за популяризирането на британската попмузика по света – казва шефът на компанията Тони Уодсуърт. – Чудесно е, че се събраха отново”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.