„Независимая газета“: Подкрепата за „Пуси райът“ вреди на опозицията

Путин и
Колаж по повод присъдата над „Пуси Райът“ от Олег Сандро Панфилов, Фейсбук.

Подкрепата за „Пуси райът“ действа за понижаване на рейтинга на опозицията, пише „Независимая газета“ под заглавие „Пънк-молебенът не си струва“. Процесът срещу трите участнички в групата, организирала скандална акция в московския храм „Христос Спасител“, прерасна в огромен скандал, от който се възползваха и някои политици. Според експерти обаче, да натрупат политически капитал в тази ситуация едва ли ще им се удаде, пише изданието.

Решението на съда според проучванията на общественото мнение съвпада с позицията да повечето руски граждани. Обяснението според политолога Павел Данилин е, че „консервативното мнозинство е недоволно от натрапването на идеи, оскърбителни за обществото“. Момичетата са извършили аморална постъпка и трябва да понесат наказание, още повече, че не са демонстрирали покаяние. Ако бяха оправдани, подобни акции, насочени към дискредитация на църквата, щяха да продължат, смята той.

Друг експерт, професор Олег Матвейчев, изтъква, че ако бяха осъдени по друг член – за екстремизъм, а не за хулиганство, присъдата щеше да е по-тежка и припомня, че през 2009 г. в Оренбург бяха осъдени на шест години двама младежи, изрисували свастика на синагога.

Михаил Ремизов от Института за национална стратегия обяснява идеологическия подтекст на конфликта така: момичетата споделят радикалнофеминистки възгледи, според които цивилизацията е основана на репресивни институти – държава, църква и семейство, и затова философията им е дълбоко враждебна на традиционните ценности. По думите му тази идеология е опасна и навремето е причинила сериозни вреди на западното общество.

Това обстоятелство не се взима предвид от опозицията, смята Ян Ваславски от Московския държавен институт за международни отношения, според когото руската опозиция „живее в друга реалност, далеч от мирогледа на мнозинството руснаци“ – „достатъчно тясна реалност, в която някакви групи провокатори, съсредоточени предимно в столицата, във виртуалната среда, опитват да организират някакви акции“.

„Ако отидете в което и да е село и попитате какво е това „Пуси райът“, хората просто няма да знаят какво да отговорят или реакцията им ще е крайно негативна“, твърди той. Според него „многовековната руска култура е тясно свързана с православието, а храмът „Христос Спасител“ е един от символите на Русия и подобни прояви във всички случаи ще отблъснат руснаците“.

Руското общество е достатъчно консервативно в смисъл на уважително отношение към традиции и ценности и затова политическите сили, които се застъпват за пънкгрупата, нямат шанс да увеличат влиянието си в стратегически план макар че ще наберат точки пред някои радикални групи, предимно младежки, смята директорът на Института за приоритетни регионални проекти Николай Миронов. Според него с появата си в залата на съда представителите на опозицията са разчитали безплатно да попаднат на телевизионните екрани, за да крепят разклатените си рейтинги, но само са се маргинализирали още повече с този „недалновиден рекламен ход“.

Акцията на пънкгрупата обаче може да й донесе не само известност, но и финансови доходи, пише „Независимая газета“. Мъжът на Надежда Толоконникова, активистът наарт групата „Война“ Пьотр Верзилов, изрази загриженост от незаконното използване от производители на сувенири на търговската марка Pussy Riot, която е официално регистрирана и може да се използва само с разрешение на правопритежателите. Ако някой я използва за лична печалба, носи юридическа отговорност за нарушаване на патентното законодателство, която Верзилов оценява на 5 млн. рубли.

„Московский комсомолец“ цитира един от адвокатите на групата, Николай Полозов, че търговската марка Pussy Riot действително е регистрирана официално, за да се избегнат провокации с използване на името на групата. Според вестника осъдените не могат да управляват своя бренд след присъдата, сега могат да го правят адвокатите им. Ако те не го направят, управлението (но не и не разпореждането, нито продажбата!) на имуществото на осъдените би преминало към роднините, а при липсата на такива – към държавата.

Ако някой иска да продава блузки с изображения на участничките, с маски или без, трябва да получи разрешение от притежателите на бренда и да им плати. Същото се отнася за радиостанциите, ако искат да пуска песните им.

Заплетен юридически казус възникна още на 17 август, деня на присъдата, защото участничките в акцията в храма били пет, а арестувани и осъдени са само три. Две се издирват. На 17 август една от тях, по прякор Катеричката, се появи и изпълни премиерно протестна песен на групата PR от балкона на апартамент срещу съда.

Спорно е на кого принадлежи авторското право, защото участничките в групата PR в този момент още не били сменили статута си – от задържани подследствени на осъдени (за това е нужно едно денонощие по закон). Освен това песента не само била била изпята, но и написана не от всички участнички. А какво ще стане, ако тя стане популярен химн на масово протестно движение?, пита „Московский комсомолец“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.