Сирийските бунтовници – единни срещу Асад, разединени пред властта и парите

Франс прес

Целта им е обща: да свалят режима на Башар Асад. За останалото обаче – финансирането, оръжието им и дори начина на воюване – сирийските бунтовнически организации имат дълбоки разногласия. В съперничеството си те вече планират епохата след Асад, борейки се за по-предна позиция на бъдещата политическа карта.

Макар всички тези групи да са обединени под егидата на създадена преди близо година Сирийската свободна армия (ССА), тази институция остава с неясна структура и без силно централно командване.

На 17 август сирийските противници на режима участваха в демонстрация под надслов „С единната Сирийска свобода армия победата е сигурна“ – ясно послание, отразяващо опасенията им, че липсата на съгласуваност може да обхване и съпротивата по места.

Командването на ССА в самата Сирия обхваща десет военни съвета, които се ръководят от дезертирали офицери и наброяват хиляди бойци. Освен това има изобилие от местни групи, съставени предимно от въоръжени цивилни (включително ислямисти), свързани с ССА, които претендират за известна самостоятелност.

„Нашето командване е независимо“, уверява Абдел Кадир ал Салех, шеф на операциите в „Лиуа ат Таухид“, най-значителната бунтовническа организация в решаващата битка за Алепо, ползваща се с финансиране от влиятелните „Мюсюлмански братя“. „Когато решихме да се включим в битката в Алепо, направихме това без да се допитаме до военния съвет (на ССА в Алепо), твърди Абдел Кадир.

„Защо да се допитваме? Разполагаме с най-големия брой бойци в Алепо и околностите му“, отбелязва той, изтъквайки, че групировката се координира с „тези, които се бият на бойното поле, а не с онези, които седят зад бюрата си“. Според него съвещанията с военните съвети не са нищо повече от „обикновени кафе-паузи“.

Множество бунтовнически бригади и батальони – най-често с ислямски имена, редовно поемат отговорност за операции срещу режима във видеопослания, качени в интернет. „Мюсюлмански братя“ им осигуряват оръжие и пари

Според командир на батальон, представящ се с псевдонима Абу Мусаб, „финансирането на ислямистките бригади вътре в бунтовническото движение идва основно от Катар и Турция“, докато военните съвети получават подкрепа – несмъртоносно оборудване – от Саудитска Арабия, САЩ и Европейския съюз.

„Ал Каида финансира джихадистите, „Мюсюлмански братя“ финансират умерените, а богатите саудитци – и двете групи, без разлика“, казва той.

Според експерти, джихадистките бойци представляват малцинство в бунтовническото движение. Базиран във Великобритания неназован експерт по Сирия твърди, че членове на т. нар. салафистки групи държат да запазят ислямистката си външност – дългата брада, например – за да получават саудитски пари, без непременно да са фундаменталисти.

Според повечето активисти и опозиционери, онези, които осигуряват най-много пари, помощи и оръжие, са „Мюсюлмански братя“. Те смятат, че братството се опитва да монополизира помощта, за да си осигури лъвския пай от властта след рухването на режима.

Говорителят на командването на ССА в Сирия, полковник Касем Саадеддин, обяснява, че колебанието на западните държави да въоръжават бунтовниците кара същите тези бунтовници да се радикализират и да търсят помощ от салафистите, които съдействат с онова, което знаят и могат в областта на бойните действия.

САЩ и европейците твърдят, че оръжейният арсенал може да попадне в ръцете на екстремистки групировки. Ако тази тенденция се потвърди, „нещата ще деградират към засилваща се ислямизация и може дори се излязат от контрола“ на ССА, предупреждава полковникът.

Разногласията по места предвещават свирепа битка за власт в периода „след Асад“. В много случаи бунтовниците „губят точки“ именно заради липсата на съгласуваност.

„Изненадващото изтегляне на бунтовнически батальон от улица в Баб Себаа в Хомс преди месец, без да се консултира с останалите, доведе до това бунтовниците да отстъпят целия квартал на силите на режима“, обяснява боецът Рами ал Хомси.

За полковник Саадеддин обаче моментът не е подходящ за уреждане на сметки. Целта ни в края на краищата е една и съща – да свалим режима“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.