Конгрес, посветен на лова на вещици, започна в Норвегия

Конгресът за лов на вещици ще продължи три дни и ще разглежда както черните магии, така и положителните практики. Снимка: Уебшотс

Конгрес, посветен на лова на вещици, се провежда в норвежкия град Вардо тези дни. Въпреки че ловът на вещици не се практикува в Европа от няколко века, в други региони на света този феномен все още е актуален. И днес “магьосници” се гонят и изгарят в редица държави – преди всичко в Африка, но и в Мексико, в Индия, Индонезия, Малайзия. През последните 50 години в тези страни са убити повече вещици, отколкото през Средновековието в Европа. А между 14-ти и18-ти век на Стария континент са обезглавени или изгорени на клади повече от 50 000 обвинени във вещерство.
Днес, както и преди столетия, вещиците са обвинявани за болести и епидемии, лоша реколта, нещастие и други неволи. В Демократична република Конго например хиляди инвалиди и болни от СПИН деца се приписват на уменията на вещиците, които биват осъждани на смърт от самозвани свещеници.

“Основната причина за преследването на вещици е необходимостта да се намери изкупителна жертва,” казва Рита Леинонен, специалистка по темата. “В Африка за предполагаемо вещерство се преследват предимно жени и деца. Мъжете са по-малко застрашени, защото социалният им статус е по-солиден.”

В много страни все още убиват „магьосници“ заради зли дела, на Запад интересът към окултното расте и не се наказва. Снимка: Уебшотс

Западът и интересът към окултното

И докато ловът на вещици става все по-популярен в различни части на света, на Запад расте интересът към окултното. “Практикуващите вещерство на Запад вярват, че имат умения, които са на изчезване,” твърди Руне Хаген, един от организаторите на конгреса и историк от университета Тромсо в Норвегия. “Те се фокусират върху бялата магия и върху лечебните техники.”

Международният конгрес на магьосничеството от лятното слънцестоене се организира от скандинавски и американски учени. Тук ще обменят знания и опит 60 международни експерти, които ще представят доклади и за позитивните аспекти на магията. Те ще проведат дискусии, ще изнасят лекции и ще представят филми за древната и съвременната магия.

Учените са насърчени в изследванията си най-вече от големия интерес към романите за Хари Потър на Джоан Роулинг и към телевизионните сериали като “Шепот от отвъдното”. “Книгите за Хари Потър са преведени на 64 езика и са продадени повече от 325 милиона екземпляри,” казва Леинонен. “Те насърчиха окултните практики не само в развлекателния бизнес. Феноменът “Хари Потър” показва, че в магиите има и положителни, а не само злонамерени сили.”

Милионите продадени екземпляри на „Хари Потър“ са доказателство за неумиращия интерес към магиите. Снимка: Уебшотс

През 17-ти век Вардо е бил прочут с процесите си срещу вещици. Тук са били изгорени 80 жени, обвинени за срещи с дявола в близката “дяволска планина”. Неслучайно това е градът с най-много бури в Норвегия. Във Вардо ще пристигнат учени от Великобритания, Дания, Финландия, Германия, Австралия, Исландия, Норвегия, Швеция и САЩ. Основните теми на конгреса са “Силата на вещиците в литературата и историята”, “Мъчения, преследване и човешки права” и “Вещици, шамани и демони”.

Уика – религията на хармонията

На конгреса ще се разисква и развитието на все по-популярната неопаганистка религия Уика, оформила се под въздействието на шаманизма и друидизма. Тя има хиляди последователи във Великобритания, Канада и САЩ, които почитат Богинята и Бога. Уика произхожда и се базира на древните езически мистични традиции и проповядва любов и уважение към Земята, природата и хората. Уика е религия на хармонията и ритъма и е свързана с личната отговорност и духовното израстване. Много хора определят Уика като път към собственото преоткриване и просветление, усилена работа над себе си, личностна и духовна трансформация.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.