Отец Сергий: Русия се оказа страна на съдебно-религиозното мракобесие

Отец Сергий. Снимка: Лична страница във Фейсбук

Откъси от писмото на дякона от Тамбовската епархия отец Сергий (Баранов), с което уведомява руският патриарх Кирил, че скъсва отношения с Руската православна църква заради отношението й към нашумялото дело срещу пънк групата „Пуси Райът“:

Ваше Светейшество!

…Аз, клирик от Тамбовската епархия дякон Сергий Баранов, официално обявявам пълното и безусловно скъсване с Руската православна църква на Московския патриархат и ходатайствам да бъде снет от мен свещеническият сан. Оставам вярващ християнин, но намирайки се в една църква с лъжци и користолюбиви лицемери, смятам това за съвършено невъзможно от етични съображения.

Не искам да засягам духовно-нравствената оценка на извършената от тях постъпка, която действително е недопустима, но сега хиляди хора станаха привърженици на Pussy Riot, защото този съд показа, че всеки човек може да бъде вкаран в затвора за всичко, което си поискат, мотивирайки решението с каквото им се ще и както им е угодно. Създаден е прецедент, при който малка простъпка и обикновена глупост могат да ви съсипят живота по желание на началството. Криминално наказуеми стават практически всички мисли и постъпки, които не са угодни на властите.

Московската патриаршия всъщност се оказа инициатор за възбуждане на криминалното дело и развитието на последвалите събития. Процесът срещу Pussy Riot още повече засили изолацията на Русия от останалия свят, който и без това смята страната ни за агресивна и несвободна, тъй като отгоре на това тя се оказва още и страна на съдебно-религиозното мракобесие. Стана понятно, че този процес не е последният. Но пускайки машината за репресии, църквата и властта завъртяха и машината на саморазрушението.

В момента, когато федералният съдия Марина Сирова призна участничките в Pussy Riot за виновни в криминално престъпление, тя произнесе присъда не само за тези три момичета. Марина Сирова даде присъда за целия руски съд и нанесе огромна щета на православната църква, понеже осъди по Наказателния кодекс хора, които не са извършили криминално престъпление, а святото православие се превръща в православен фундаментализъм, за което толкова настойчиво се домогват самите църковни йерарси, без да разбират пагубните последици. Станахме свидетели на това как в ХХІ век в светска и като че ли правова и демократична страна фактически се състоя съд на църковната инквизиция, в който мотивите към присъдата се основаваха на Лаодикийския поместен събор от ІV век, Архиерейския събор на РПЦ от 2011г., на писмото на ключаря на катедралния храм „Христос Спасител“ протойерей Махаил Рязанцев и бележка за поведението в храма. Иначе казано, на базата на изключително вътрешноцърковни документи и писмо на свещеник по зла ирония е произнесено решение от името на Руската федерация.

Момичетата от Pussy Riot бяха осъдени фактически не по член от Наказателния кодекс, а по морално-нравствените понятия от ранното Средновековие. И ето съгласно тези понятия Руската православна църква се позиционира като такъв морален, нравствен еталон в нашето общество с помощта на държавата. Този процес се превърна в тежък удар по църквата. За хиляди хора стана окончателно ясно, че нашата църква е отделена не от държавата – нашата църква сама се е отделила от Бога и истинно вярващите люде. Вярващите няма да намалеят, но у мнозина желанието да се ходи в храма вече изчезна.

Това решение на съда внася разкол във вътрешното единство на църквата и разбива вярващите на два фронта. Тези православни, които простиха и се молят за момичетата затворнички, са хора, които може в момента да са малцинство, но те са най-образованата, най-активната социална група вярващи, това са мислещи хора. В значителна степен на тази част принадлежи бъдещето, защото те влияят на общественото мнение на все повече вярващи, но не искат да се идентифицират с РПЦ, която все повече се сраства с държавната власт.

Преди 15 години като клирик от Скорбященския храм на Вознесенския манастир преподавах в неделното училище догматично богословие, богослужебен устав и канонично право. С божията помощ отгледах прекрасни ученици, трима от които станаха свещеници, един е лекар на подводница, един е хирург в болница в родния ми град и един стана преподавател в духовна семинария – те ще ме разберат и, надявам се, няма да ме осъдят.

В тези момичета, затворени заради възгледите си – Надежда, Мария и Екатерина, има много повече християнско человеколюбие и милосърдие, нежели у тези, които ги осъждат, тъй като те обичат правдата и я следват, а правдата прави човека свободен!

Смирен послушник на Ваше Светейшество, дякон Сергий Баранов (Баранов, Сергей Викторович)

Писмото е публикувано на личната страница на свещеника във Фейсбук.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.