Обама, изборите и пържените картофки

Правда.ру

Барак Обама си купува обяд в крайпътен ресторант в щата Айова. Снимка: Белия дом

В борбата за президентския пост в САЩ всички средства са позволени – както се казва, въпрос на вкус. Противниците на Барак Обама май са избрали вкуса на пържените картофи. Пренебрегнали диетологичните препоръки, американците искрено смятат това ястие за своя национална гозба. Народната обич към нея е толкова силна, че може да натежи в рейтинга на участниците в президентската надпревара.

Консумацията на френч фрайс за американците е толкова важна тема, че идеята за изключване на картофките от училищните обеди стигна до дискусии в Конгреса. „Да си го кажем правичката: днес храним децата с препържена мазнина“, заявяваха възмутено сенатори демократи. На борба срещу лакомството ги бе повел Барак Обама, който честно се опитва да вдъхнови народа с личен пример. Чудесна физическа форма, нито грам излишно тегло, способност да покорява и най-високите върхове от Скалистите планини – как да не се гордееш с такъв президент? Но американците май ги мъчат комплекси и те се дразнят.

„Картофите също са зеленчук. Не заслужават дискриминация: не бива да предпочитаме пред тях броколи, спанак, зелен фасул или моркови. Няма пречки да запържиш какви да е зеленчуци – възразяват на Обама неговите опоненти. – Витамини пък съдържа доматеният сос, сервиран винаги с пържените картофки. Заради него витамини има дори в пицата.“ Нищо оригинално: през 1981 г. Роналд Рейгън лобираше в Конгреса в интерес на индустриалците, настоявайки кетчупът да бъде признат за зеленчуков продукт. Впрочем без успех.

Днешните картофени сражения твърде наподобяват въпросната ситуация. Грижите за здравето на нацията, каквито гледа да проявява Обама според президентските си възможности, срещат твърда съпротива от лобисти в полза на фермерите, бездруго пострадали от многото етапи на финансовата криза. Въпросът е само дали електоратът ще клъвне на всенародните оздравителни мерки или на подкрепата за селското стопанство. Обама май няма шансове – сънародниците му вече са „зарибени“ с картофи.

Средностатистическият американец изяжда 53 килограма годишно – тоест малко над килограм седмично, главно пържени или във вид на пюре. На пръв поглед не са толкова много. Но точно този продукт предизвиква според диетолозите епидемичното затлъстяване, обхванало САЩ.

През 1946 г., когато се е писала програмата за училищно хранене, децата са имали нужда от калории и картофите – евтин и питателен продукт, са били най-подходящи за целта. Днес обаче дори военните настояват картофите да изчезнат от казарменото меню: новобранците вече са охранени дотам, че не могат да се качат на горните легла.

Смятани за полезни, печените картофи толкова бързо качват кръвната захар, че вместо да наситят човек, само разпалват апетита. Американската нация без проблеми нагъва картофи от памтивека, но днес обездвижването е влошило нещата. Особено силно страдат децата, които си похапват най-вече пуканки и френч фрайс, а те съдържат с една трета повече нишесте от храната за възрастни.

Нима картофите са чак толкова вкусни? „Естествено“ – уверяват своя народ американските власти и включват този кореноплод във всички продоволствени програми, защото е евтин. Учениците обядват картофи пет пъти в седмицата, изграждайки хранителен навик за години напред. А и подхранването продължава: купоните за храна осигуряват на малоимотните главно картофи, безплатните обеди – ами пак същото.

„Навремето картофите са били за американците символ на независимост от родната им Англия с нейните аристократи, трапезната етикеция и кулинарните глезотии – пише сп. „Шпигел“. – Днес, когато жителите на САЩ има опасност да загубят жилищата, работните си места и статута на суперсила, картофите символизират добрата стара Америка като някаква опора в променливия свят на крайностите. През последните десетилетия богатите станаха още по-богати, бедните – още по-бедни и само картофите сближават едните и другите.“

Щом на Обама толкова му се е прищяло да наложи на хората диета – готово: вместо пълномаслено мляко в училищните столове започнаха да дават обезмаслено, а чашите за безалкохолни бяха сменени с по-малки. Зарадван, президентът тутакси поиска съдържанието на нишесте в седмичната дажба на учениците да се намали на 235 милилитра, което на практика значи само една порция пица или пържени картофки. А картофените кюфтета, чипсовете и другите снаксове да се махнат направо. Експерти от екипа му пресметнаха, че училищният обяд ще поскъпне едва с 14 цента, затова пък дечицата ще израснат здрави. И какво мислите, че стана? Обама удари на камък.

Ясно е защо Конгресът не го подкрепи. Този Конгрес няма с какво да се похвали пред народа си – 112-и поред в историята на САЩ, той е сред най-бездарните. През 2011 г. са приети само 80 закона – по-малко отвсякога през последните 65 години, макар че в момента има твърде силна нужда от реформи и бюджетната криза все още не е преодоляна. Военните действия в Либия, глобалните климатични промени, имиграцията, данъчната политика, реформата на социалното осигуряване – това далеч не изчерпва въпросите, по които Конгресът не успя да постигне съгласие, затънал в кавги. Аналитици от чужбина използват тази статистика, за да илюстрират „залеза на американската демокрация“.

Сега Обама е принуден да се прави, че точно това е искал – нали бяха взети някакви междинни мерки за по-здравословно хранене. За американския лидер е много важно да маскира с усмивка реалността, защото поводи за радост няма, Проектите, с които печелеше електората, се провалят един след друг. Да погледнем само комплексните мерки за насърчаване на икономиката – похарчени са 787 милиарда долара, но стана още по-лошо.

При това американците са напълно отвикнали да затягат коланите – дълги години след края на Втората световна им беше доста широко около врата. Социалните помощи от държавата за тях са в реда на нещата. Колкото по-лош става животът, толкова повече искат да получават. На властите дори не им хрумва да вдигнат данъците: изрече ли някой подобно нещо, мигом ще стане враг на народа. Така че с добрите си намерения Обама едва не си постла път към политическия ад, откъдето няма да може да се върне за втори мандат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.