Wellcome to bitpazar Nessebar

Градът на парфюмите-ментета, пиратските DVD-та и магазина на Келвин Клайн

Сергията с „марковите“ часовници – „Омега“, „Ролекс“ и „Тисо“ се продават по 12 лева в Стария Несебър.

„Добре дошли в битбазар „Несебър“. Тук можете да намерите всичко за всеки, на изгодни цени – „Ролекс“ за 12 лева, дамските блузи „Версаче“ – само за 6, и ленените панталони за господата от „Долче и Габана“ – само за 10.50 лева.
О, не обръщайте внимание на тези камъни, това са просто стари църкви. Обърнете внимание на изгодните предложения във филмовия ни сектор. „Карибски Пирати“ 3 все още се върти по кината в цялата страна, но това е без значение за морските пирати от Несебър. От тях всеки може да си закупи DVD с последните приключения на капитан Джак Спароу само за 15 лева. И това не е всичко! Ако закупите 5 DVD-та от морските ни предложения, ще можете да вземете 1 филм безплатно…“ Може би така ще звучи в най-скоро време екскурзоводът, който ще показва на чужденците забележителностите на Несебър.

Старата част на града отдавна е изместила от челното място меката на „ментетата“ – софийския базар Илиянци. В Стария град можете да намерите всичко – дрехи, обувки, чанти, бижута, с марката „D&G“ за десетина лева. А ако искате часовник „Тисо“, „Ролекс“ или „Омега“ – трябва да се бръкнете между 10 и 25 лева.

„Идеята за далаверата“ струи от всяко магазинче, от всяка сергия или циганка, помъкнала торби с гащи за 3 лева по улиците на Несебър. В старата част, където е известно, че има около 42 църкви, но няма място, което да не е „запълнено“ от предприемчиви търговци.

Кичът започва още от входа на Стария град, а от всички страни се чуват „изгодни предложения“. „Заповядайте в нашия tatoo център“, подава на минувачите рекламна листовка младо момче. Той посочва табелата на „Центъра за татуировки“, закачена на къща от времето на българското Възраждане. „Дървените къщи, строени в края на ХVІІІ и началото на ХІХ в. са най-многобройните и най-добре запазените паметници“, пише в сайта на стария Несебър. Изглежда, че авторите му отдавна не са се разхождали в тази част на града.

Привечер центърът на Стария град се изпълва с туристи. Къщите от Възраждането обаче не се забелязват, заради множеството сергии. Снимки: Николай Григоров

Привечер центърът на Стария град се изпълва с туристи. Къщите от Възраждането обаче не се забелязват, заради множеството сергии. Снимки: Николай ГригоровПовечето от първите етажи на старите къщи са превърнати в малки магазини.Улица в Стария град. Най-новите филмови заглавия се предлагат на DVD с цена 15 лева.В Стария град коли могат да влизат само пропуск, но местните са препълнили улиците с коли. Всеки тротоар е ограден от павилиони. Снимки: Николай ГригоровВ този изглед от Стария град няма нищо старо. Къщите са нови, в стар стил. Първите етажи се използват за магазини, а горните се дават под наем на курортисти.Входът на Несебър откъм Бургас посреща с арка в старинен стил, но общината е разрешила строителство на огромен магазин на метри от нея, с което я обезсмисля. Местната алчност не може да развали единствено светкавиците в нощното небе над Несебър. Снимки: Николай Григоров Местната алчност не може да развали единствено светкавиците в нощното небе над Несебър. Талонче от местен паркинг. Новият град се застроява хаотично с високоетажни, грозни сгради. "Маркови" парфюми по 8 лева. За удобство на чужденците има надпис на английски: "Закупена стока не се връща". В Западна Европа продажбата на фалшификати се преследва с тежки глоби и отнемане на разрешителни за търговия. Всяко празно място в старите улички на града е запълнено с кафенета и магазини. Църквата, наречена "Старата митрополия" е заградена отвсякъде със сергии. На кашона с фланелките пише "Разпродажба 5 лева"Сергията с "марковите" часовници - "Омега", "Ролекс" и "Тисо" се продават по 12 лева в Стария Несебър. Огромен базар с дрехи в Стария град на Несебър. Снимки: Николай Григоров

Първите етажи на дървените къщи са превърнати в магазини. А голяма част от тях даже са „реновирани“ и в помещенията им са поместени огромни базари за дрехи. В тях търговците предлагат вълнени жилетки, дънки „Kenzo“ и популярните тениски с надпис „Disel“. Разбира се, никой сериозен купувач не смята, че са оригинални. В някои от къщите са запазени капаците на приземните прозорци, които през деня се отварят и се превръщат в магазинчета. На рафтовете на големите капаци се продават предимно пластмасови бижута. Гривничките от
материал, имитиращ седеф, вървят по 4 лева, а герданчетата стигат до 10 лева.

„А, оригинален е мадам“, уверява търговецът на парфюми недоверчива туристка, която разглежда „галерията от аромати“ в една от старите къщи на Несебър. На етажерките са наредени „маркови“ парфюми от 6 до 12 лева. И тук има „далавера“ за туристите, защото ако си закупят 5, ще си вземат 1 безплатно. Някои от кутийките на парфюмите й се различават от оригинала – Hugo Boss e представен от свой „събрат по миризма“, с разлика от една буква само – Hogo Bos, а крокодилчето на парфюма на La Coste прилича повече на костенурка. Това обаче не притеснява търговците, които до предлаганите продукти слагат табелки, че „Закупена стока не се връща“.

От входа на Стария град до предполагаемия му древен център – църквата „Св.София“, се стига за по-малко от 10 минути. Църквата или т. нар „Стара Митрополия“ е с дължина 25,50 метра. Върху базиликата построена в края на V началото на VІ век, част от резиденцията на несебърския митрополит, сега може да се намерят кашони с дрехи в разпродажба по 5 лева.

Туристите обаче предпочитат обиколката в „търговската“ част на града, вместо тривиалната разходка по крайбрежната улица на Несебър. Привечер, когато сред църквите от Второто българско царство, къщите от периода на Възраждането и магазините гъмжи от хора, край морето е пусто. А когато всички магазинчета и сергии са разгледани, туристите се насочват към Новия град.

И ако старият град на Несебър вече не се забелязва от кич и шарени сергии, то новата част на курорта се разраства с пълна сила. На мястото на типичните за града тухлени блокчета се строят нови сгради, предвидени за хотели. Всяка къща в новия град отдавна е преустроена за хотел или пък част от нея се дава под наем на туристи. Цените са между 30 и 100, в за двойка стая, в зависимост от сезона и лукса в хотела. А ако собственикът на типичната за Несебър тухлена постройка няма средства за реновирането й, стаите пак се дават под наем, но на малко по-ниски цени.

В голямо приключение с впускат онези, които са решили да дойдат с кола в Несебър. В града почти няма улица, на която да няма знак „Синя зона“. В същото време обаче местата на „платената улица“ са заети от колите на живеещите в близките блокчета. За да се чувства туристът по-сигурен, че паякът няма да му вдигне колата, най-добре е да си намери платен паркинг. За час цената му е 3 лева, а за денонощие – 7. В същото време обаче се намират паркинги, които противоречат на нагласата, че когато оставиш колата си там, ще се чувстваш сигурен. В паркинг в центъра на Несебър, на талончето, което се дава на собственика на автомобил, е отбелязано, че „Фирмата не носи отговорност за кражби и нанесени щети“. Ако поверилият колата си турист загуби талончето обаче, ще трябва да плати „глоба“ от 20 лева.

Атракциите в новата част на града не се различават от тези в старата. И там улиците са препълнени с „маркова“ стока. Тук обаче сергиите вече се заменят с малки магазинчета в новопостроени търговски центрове. Заради „по-приличния вид“ на мястото за търговия, цените в Новия град скачат с няколко лева. Блуза, която може да се купи в Стария град за 6 лева, в Новия е 10. Сред новите магазинчета за дрехи, внос от Китай и Турция се откроява и този на Келвин Клайн – малък, със светещ надпис. Чудно, как американският моден дизайнер не е дошъл на откриването на новия си бутик в Несебър?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.