Да охладим треската за война с Иран

в. Вашингтон пост

В началото на това лято, белязано от конфронтация между Израел и Иран заради ядрената програма на Техеран, иранците преговаряха със САЩ и други водещи страни за намиране на дипломатическа алтернатива на войната. Оттогава слуховете за предстоящ израелски военен удар се засилват почти всеки ден. Но какво се случи с тези преговори?

Отговорът е, че преговорите между страните от групата „5+1“ с Иран са прекъснати заради свещения месец за мюсюлманите Рамазан, но разговорите между водещите преговарящи се очаква скоро да бъдат подновени. Разговаряйки с ирански и американски експерти, не долавям никакъв намек за пробив, който да охлади треската за война, макар че се появиха някои добри идеи.

Дипломатическата писта засега е разочароваща според американски представители. Но тя остава важна, тъй като военната алтернатива е изпълнена с опасности – в не по-малка степен и за Израел и дългосрочната му цел да не допусне иранците да се сдобият с ядрени оръжия. Евентуален израелски удар може да върне програмата на Техеран с няколко години назад. Това обаче вероятно ще подкопае международната коалиция срещу Ислямската република, ще съживи подкрепата за моллите у дома и в региона – и може да засили вероятността за създаване на иранска бомба.

Заради подобни опасности мнозина израелски лидери от сферата на националната сигурност, както бивши, така и настоящи, изглежда се противопоставят на обмисляния от министър-председателя Бенямин Нетаняху вариант за военен удар. Въпреки това вътрешно израелско разцепление кандидат-президентът на републиканците Мит Ромни изказа силна подкрепа за Нетаняху и укори Обама, че САЩ са заели неутрална позиция, заявявайки в понеделник на предизборен митинг: „Начинът, по който президентът „хвърли под колелата“ Биби Нетаняху, е напълно неприемлив. Той да преговаря от името на Израел, нашия приятел, по мое мнение е напълно неприемливо“.

Ето какво в преговорите очевидно не се харесва на Ромни: към края на август Катрин Аштън, европейският дипломат, която е главният преговарящ от групата „5+1“, вероятно ще разговаря по телефона за следващите стъпки с представителя на върховния водач на Иран, Саид Джалили. Сред възможностите е и нова техническа среща на ниво експерти или заместник-преговарящи, или цяла сесия преговори на най-високо равнище.

Страните от групата „5+1“ САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия все още обсъждат от каква позиция ще се пазарят. Консултациите се ускориха миналата седмица след посещенията в Пекин, Москва и Лондон на Уенди Шърман, заместник държавен секретар по политическите въпроси – б. пр. и главен преговарящ от САЩ. Шестте страни се съгласиха да продължат да работят заедно въпреки някои разногласия между тяха за тактиката: „Накрая ще действаме в хармония“, каза висш представител на правителството.

Според него „различията между групата „5+1″ и Иран“ остават значителни. Иранците предложиха официално само да прекратят обогатяването на уран до 20 процента в замяна на вдигане на санкциите. Тази позиция не удовлетворява по никакъв начин САЩ и техните партньори в преговорите.

Неофициално иранците са дали сигнали, че са готови да изнесат запасите си от 20 процента обогатен уран и в бъдеще да обогатяват до 5 процента. Това удовлетворява САЩ в по-голяма степен, но дори и в такъв случай в Иран ще останат около 6 тона ниско обогатен уран, който може да отвори пътя към нарушаване на споразумението – за „устремяване“ към бомбата. Именно тази възможност предизвиква най-голяма тревога в Израел.

Интересно сближаващо предложение идва от Сейед Хосейн Мусавиан – бившият ирански преговарящ, който сега е хоноруван преподавател в университета „Принстън“. Той ми каза тази седмица, че освен установяването на 5-процентов таван (за обогатяване на уран), Иран може да се съгласи и на „нулеви запаси“ от това ниско обогатено гориво. Обща комисия на страните от групата „5+1“ ще направи оценка на вътрешните нужди на Иран и всякакъв обогатен уран или веднага ще се преобразува в нужните горивни пръти и или плаки, или ще се изнася.

В замяна според Мусавиан групата „5+1“ трябва да признае правото на Иран да обогатява уран и постепенно ще вдига санкциите.

Това интригуващо предложение не е официално подкрепено от Ислямската република, но то би отговорило най-голямата тревога на Израел и със сигурност ще заинтересува американските представители. Мусавиан отбелязва и готовността на Техеран да позволи доста по-широки проверки от Международната агенция за атомна енергия МААЕ на т. нар. възможни военни измерения на иранската ядрена програма.

Това предложение за прозрачност ще позволи на МААЕ да следи за възможни нарушения, но американски представители предупреждават, че ако иранците решат да разработват бомба, те просто могат да изгонят инспекторите на МААЕ и да се ускорят създаването й.

Ето и една последна идея, основана на съвсем реалната възможност преговорите да останат в безизходица и Израел да реши да предприеме едностранни военни действия. В хаоса на войната, който ще последва, ще има нужда от надеждни комуникации в Персийския залив и от гореща линия с Техеран. Създаването на такива връзки е неотложен приоритет с оглед на продължаващите слухове за война.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.