Гърция – хайки за имигранти в кризата

Асошиейтед прес

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Джипове на гранична полиция профучават по нагорещените прашни синори на някогашни картофени полета на път към реката, която маркира гръцко-турската граница. Сирени тръбят, охранителите отблъскват вълна след вълна имигранти.

Отдалеченият гръцки район Еврос се превърна в основното европейско бойно поле срещу нелегалната имиграция; над две трети от хората, които предприемат нелегално пътуване към ЕС, преминават оттук, идвайки от съседна Турция.

Гърция започна този месец агресивна кампания в опит да запечата своята 200-километрова североизточна граница, докато се бори с изтощителна финансова криза, която предизвика увеличаване на безработицата и изблик на расистки нападения срещу тъмнокожи имигранти.

В полицейската операция са включени допълнително близо 2000 гранични полицаи на турската граница, която преди това се охраняваше от около 500 служители. Те са пръснати в района с кучета, оборудване за нощно виждане и плоскодънни лодки за 24-часови патрули по естествената граница – река Марица. Най-малко 21 души са се удавили или са починали от измръзване, прекосявайки реката тази година, а няколко други са обявени за изчезнали.

В Атина операцията протича с масови хайки на предполагаеми нелегални имигранти. Те може да се видят подредени на улицата всеки ден, много от тях с белезници, в очакване да бъдат пратени в центрове за задържане до депортирането им. През първата седмица на кампанията в началото на август полицията обяви, че е задържала близо 7000 души за проверка на документите, а близо 1700 са определени за депортиране.

Ануар, 22-годишен мъж от Бангладеш, крачи край границата близо до Орестиада – малък град, сврян между Турция и България. Без да знае за кампанията, той каза, че търси полицията, за да се предаде сам. Става дума за често срещана тактика: мигрантите активно се опитват да направят така, че да бъдат отведени в центровете за задържане край Атина, като разчитат, че ще бъдат освободени заради пренаселеност и ще могат да се слеят с населението на хаотичната столица.

„Дошъл съм тук, за да работя“, казва Ануар, който отказа да посочи пълното си име заради нелегалния си статут, минути след прекосяването на границата. „Знам какво ще се случи с мен: те може да ме задържат в център за около три месеца, но след това ще ме пуснат и ще отида в Атина“.

Сега обаче властите са решени бързо да депортират имигрантите, които арестуват. При неотдавнашна операция на разсъмване, с термовизиони полицаите засякоха група от около 60 нелегални имигранти от турската страна на река Марица. Служителите използваха прожектори, сирени и високоговорители, за да ги разубедят, но въпреки това 15 имигранти все пак стигнаха до остров в реката на ничия земя и бяха арестувани.

Униформени полицаи от 25 държави вече помагат на Гърция да охранява река Марица като част от агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс. Данни на гръцката полиция показват, че над 21 000 нелегални имигранти са били арестувани през първите шест месеца на годината, след като са дошли от Турция, като почти всички – 20 841 са били заловени на североизточната сухопътна граница за разлика от нито един на многото егейски острови близо до турския бряг. Данните сочат близо 29-процентно увеличение спрямо същия период на миналата година.

Най-много афганистанци преминават нелегално границата, следвани от пакистанци, граждани на Бангладеш и все повече сирийци, сочат данните на агенцията. Полицейската операция срещна остри критики от групи за защита правата на човека, местни чиновници и дори асоциации на полицейските служители, като упреците са предимно твърдения за расистко отношение и полицейска бруталност. Има твърдения за селективно задържане, побои и унизително отношение.

Полицейски запис, който показа служители от силите за борба с безредиците и други полицаи как арестуват предимно южноазиатски имигранти в момента на слизането им на централната жп гара в Атина, получи широко осъждане от местни правозащитни групи и лявоориентирани опозиционни партии.

Амнести интернешънъл призова гръцките власти да спрат хайките незабавно. „Гърция има право да контролира имиграцията, но няма право да се отнася към хора като към престъпници, само защото имат друг цвят на кожата“, заяви Йезерка Тигани от Амнести интернешънъл. Той предупреди, че на много имигранти, които бягат от военни зони и са потенциални затворници на диктаторски режими, им е отказана безпристрастна оценка на искане за убежище.

„Гърция преминава през финансови трудности в момент, когато е изправена пред един от най-силните имиграционни потоци сред страните от ЕС“, каза Тигани, „но тези полицейски операции нарушават международните стандарти за човешките права и трябва да спрат незабавно“.

Полицията казва, че правата на мигрантите се спазват. „Нашата цел е да задържим нелегалните имигранти и да арестуваме трафикантите, но доброто отношение към имигрантите и правата са винаги основен приоритет“, заяви началникът на полицията в Орестиада Йоргос Саламангас.

Правителството настоява, че операцията дава резултат, съобщавайки за спад в нелегалните прекосявания на границата с около 90 процента през първата седмица. „В страната се осъществява масирана операция за първи път и ще продължи в дългосрочен план“, заяви говорителят на полицията Христос Манурас. „Общо е мнението, че експулсирането на нелегалните имигранти е национална необходимост, въпрос на оцеляване на нацията“.

Гърция е член на европейската зона за свободно придвижване Шенген, но няма общи граници с която и да е от другите 25 страни членки. Това означава, че стотици хиляди нередовни имигранти не могат да прекосят границата към другите европейски държави и остават в Атина и други гръцки градове, обикновено при мизерни условия.

Докато държавата се бори с пета поред година на рецесия, нелегалната имиграция и увеличаването на престъпността се превърнаха в основни теми на политическия дебат. Основните партии, обвинявани от мнозина за почти банкрутиралото състояние на страната, се сблъскват със съпротивата на много по-радикални политически групи.

Крайнодясната „Златна зора“, описвана от политическите опоненти като неонацистка, спечели близо 7 процента на изборите през юни – 20-кратно увеличение спрямо парламентарния вот през 2009 г.

Партията отрича каквато и да е връзка с увеличаването на нападенията срещу имигранти и казва, че полицията трябва да работи повече по нападенията срещу гърци, извършени от чужденци. При атака на предполагаема расистка група този месец иракчанин бе наръган с нож на улицата и почина часове по-късно в болница.

Правозащитници посочиха миналия месец, че от април до края на юли са били извършени над 300 нападения над имигранти, живеещи в Гърция. Увеличаването на престъпленията на омразата вероятно е сред поводите за правителствената кампания.

Властите използват новопостроен център на задържане близо до Атина и две преустроени сгради на полицейската академия в североизточна Гърция, за да настанят задържаните, като има планове да създаде десетки допълнителни центрове, ползвайки бивши бази на армията.

Полицейски асоциации смятат, че масираното разполагане на техни служители е трябвало да изчака момента, когато повече такива центрове бъдат готови. Те посочват недостига на капацитет за задържане като основна причина за неуспеха на страната в борбата с нелегалната имиграция.

Това е тревога, която се споделя от представителите на местните власти в района Еврос и от много жители. „Докато хората знаят, че могат да дойдат тук и да живеят свободно, те ще продължат да идват“, каза 63-годишният Христос Кириакидис. „Нищо не може да ги спре“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.