Ужасното лято на Франсоа Оланд

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

След еуфорията идва разочарованието. Франсоа Оланд, приветстван из Европа в първия месец след идването си на власт, имаше ужасно лято, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Одобрението за френския президент Франсоа Оланд спадна до 54 на сто през август, в сравнение с 61 на сто през май, когато той зае поста си, предаде Ройтерс, като се позова на резултати от проучване на общественото мнение, публикувани в „Журнал дьо диманш“. Одобрението през юни и юли за Оланд е било съответно 59 и 56 на сто. Популярността на премиера Жан-Марк Еро също спадна до 57 на сто през август, в сравнение с 65 на сто през първите два месеца на този пост. Отслабващата подкрепа за социалиста Оланд отразява трудностите, с които той се сблъсква.

За президент социалист винаги е било трудно да наложи строги икономии на френските избиратели, но сега има и по-лошо: експулсирането на роми и размириците в Амиен, докато Оланд беше на почивка в Прованс, засегнаха чувствителността на социалистите и накараха съперниците вляво да обвинят президента, че копира политиката на Никола Саркози дори в сферата на сигурността, коментира „Файненшъл таймс“.

Истинският проблем, с който Оланд трябва да се пребори е икономиката. Безработицата изглежда расте, а големите компании, отложили съкращенията за след изборите, сега започват да закриват работни места. Най-новите данни показват,че растежът за деветте изминали месеца буксува и вероятно ще е под официалните прогнози, което значи, че правителството ще трябва да запълни дупка в държавните финанси, по-голяма дори от вече обявените 33 милиарда евро, ако иска да изпълни набелязаната цел за 3 процента дефицит.

Оланд осъществи лесната стъпка за повишаване на приходите „да оскубем богатите“, както обеща на поддръжниците си в предизборнатна кампания. Той направи и популистки жестове – обеща да бъдат назначени повече учители и да запази стабилна заетостта в публичния сектор – целта несъмнено бе да покаже кое е най-близко на сърцето му, но това ще ограничи възможностите му за посрещане на набелязаните данъчни цели, отбелязва всекидневникът.

Независимо от позициите му в допитванията обаче той не може повече да избягва трудните решения. Пазарите очакват президентът да назове в бюджета следващия месец подробностите за ограничаването на разходите, което ще е решаващо, заедно с увеличаването на данъците, за намаляването на дефицита. Досега Оланд беше доста неясен по този въпрос и, което е съдбоносно – за плановете си за извършване на структурните реформи.

Франция не е изправена пред непосредствена фискална криза, наистина, лихвите по облигациите й са най-ниските откакто е въведено еврото. И все пак избирателите и инвеститорите очакват Оланд да изложи дългосрочна стратегия за реформиране на френската държава и да направи френският социален модел устойчив. Той трябва да извърши също реформи, за да направи частния сектор конкурентен.

Това ще е трудно от политическа гледна точка, но Оланд разполага с мнозинство и партията му все още стои зад него. Социален диалог за постигане на консенсус за реформа е необходим, но не бива да е извинение за шикалкавене. Франция се нуждае от президент, който ще действа, за да осигури икономическото й бъдеще и да запази влиянието й в еврозоната. Време е той да спре да се възприема като „Г-н Нормален“ и да се сблъска с „Г-н Непопулярен“, заключава „Файненшъл таймс“.

За първи път след избирането му, популярността на президента Франсоа Оланд е под 50 процента (49 на сто) – с пет процентни пункта по-малко в сравнение с юли, показа публикувано във в. „Фигаро“ допитване на Се Ес А Ле-з-еко. Още не може да се говори за непопулярност, но този показател е достатъчен, за да бъде сигнал за тревога за президента, отбелязва френският всекидневник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.