Конгрес под засилена охрана за републиканците в САЩ

Франс прес

Хилядите борещи се за различни каузи демонстранти, които се очаква да пристигнат за конгреса на американските републиканци от понеделник, ще трябва да изминат барикадирано трасе от километър за не повече от 90 минути, както изискват въведените извънредни мерки за сигурност.

Тези 10 до 15 хиляди души, както предполагат властите, ще бъдат охранявани от 3500-4000 полицаи, дошли като подкрепление в Тампа, Флорида.

Подобни полицейски ограничения изтъкват труднопостижимия баланс между свободата на изразяване и сигурността, който градовете, организиращи големите политически форуми, трябва да намират на всеки четири години с наближаване на президентските избори.

Активисти на движението „Окупирай“ (което организира палатков лагер на Уолстрийт и в много други градове миналата година), профсъюзи, антивоенни и феминистки организации, както и асоциации за борба с бедността, възнамеряват да заклеймят човека, когото наричат „кандидата на богатите“ – Мит Ромни. Ромни ще бъде избран за официален кандидат на републиканската партия в последния ден на конгреса – 30 август.

Списъкът на временните правила и на забранените предмети около конгреса е дълъг 21 страници и беше одобрен през май от градските власти, за да не се допусне насилие, като онова на конгреса през 2008 г. в Сейнт Пол, Минесота. Тогава бяха арестувани над 500 души, след като полицията за борба с размириците използва гранати със сълзотворен газ.

Освен водните пистолети, общинската наредба забранява носенето на тояги, газови маски, триножници, аерозоли, вериги, въжета, кабели, крушки, бутилки вода, купи за лед, лазери, чадъри с метален връх. Огнестрелното оръжие е позволено

Огнестрелното оръжие, придружено с разрешително, обаче е позволено – то е свещено право, гарантирано от конституцията и щатския закон, което губернаторът републиканец Рик Скот не посмя да отмени дори временно.

„Имаме право да изразим мнението си, а те се опитват да го ограничат по всякакъв начин“, недоволства Джаред Хамил, говорител на коалицията от асоциации, организирала голямото шествие в понеделник, когато се открива конгреса. „Град Тампа се превръща в полицейска държава“, казва той. Според него в понеделник се очакват около 5000 души.

Километри метални заграждения започнаха да затварят вчера района, в който ще се състои конгресът, подобно на добре охранявана крепост. Вътре „Сикрет сървис“ – службата, която отговаря за охраната на президента, кандидат-президентите и важните личности – ще претърсва всеки от 50-те хиляди участници и журналисти с детектор за метали. Петнадесетте хиляди представители на печата, които отразяват събитието, започнаха да правят постъпки за акредитация още през януари.

Огромната операция на стойност 50 милиона долара, се финансира чрез субсидия от федералното правителство. Освен заплати и квартира за полицаите, 40 процента от бюджета покриват покупката на оборудване, камери за видеонаблюдение, специални униформи и дори брониран автомобил.

Десетки улици ще бъдат затворени за движение в течение на седмица, включително отсечки от автомагистрали. Прибрани са дори кофите за боклук пред магазините.

За да бъдат подготвени и за най-лошото, властите допускат, че е възможно да се стигне до масови арести и за целта е разширен капацитетът на местния затвор „Ориент роуд“, обясни говорителят на шерифа на окръг Хилсбъро, Лари Маккинън.

Полицаите обаче казват, че ги притесняват повече капризите на времето, отколкото стълпотворението на хора, имайки предвид, че тропическата буря Айзък заплашва да прерасне в ураган, приближавайки Мексиканския залив.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.